Nesterović po Remsovi poti

Novi generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije (KZS) Rašo Nesterović želi več storiti za mlade.

Objavljeno
04. november 2014 00.24
Radoslav - Rašo Nesterović, nekdanji slovenski košarkar v Ljubljani 18.decembra 2013.
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Delovne naloge generalnega sekretarja Košarkarske zveze Slovenije je Iztok Rems skoraj 20 let opravljal tako, kot je nekoč sodil na največjih svetovnih tekmovanjih – domala neopazno. Toda njegov naslednik se ne more ogniti medijskemu pompu. Rašo Nesterović je preveliko ime.

Ob sinočnji predstavitvi rokade, ki jo je tik pred tem soglasno potrdil izvršni odbor KZS, smo novinarji pričakovano slišali le vsesplošne hvalnice. Prevladal je celo občutek, da je do menjave prišlo zgolj zato, ker imajo vsi vpleteni zelo radi košarko, in da je Rems pri 56 letih starosti in s tako dolgim stažem sam ugotovil, da je bilo dovolj. In pri tem tolmačenju bo (vsaj za nekaj časa) tudi ostalo. Ko so ob ločitvi vsi zadovoljni, ni priporočljivo drezati v trenutke navidezne sreče. Nenazadnje pa sta oba – dosedanji in novi generalni sekretar – zelo veliko dala slovenski košarki ter si zaslužita mirno in dostojanstveno predajo štafetne palice.

»Čas je za spremembe, saj lahko pri vsaki stvari pride do vkalupljenosti, če jo predolgo počneš. Vesel sem, da je za mano uspešno obdobje in da se je našel kandidat z referencami, ki bo dvignil delo zveze na še višjo raven. Ne vem še, kaj bom počel v prihodnosti, toda kdor me pozna, ve, da imam vedno kaj v mislih,« je ob slovesu dejal Iztok Rems, ki je kot dober in zahteven organizator visoko postavil letvico Nesteroviću. Prav tako pa z vzdržljivostjo, saj bi 13. januarja praznoval 20-letnico poklicnega dela na KZS. Prekaša ga torej le legendarna Tilka Gajšek, ki je v tej vlogi, a drugačnih časih, vztrajala kar 44 let (1950–94).

Predsednik KZS Matej Erjavec je pojasnil, da je zamisel o zamenjavi zorela dva meseca: »Morali smo najti tudi ustrezno osebnost. Rašo Nesterović nam je bil kot podpredsednik zveze pred nosom, toda kazalo je, da ga bolj zanima delo v kakšnem klubu. Slednjič nas je vse spodbudil drugi podpredsednik Gregor Griljc. Rašu je z današnjim dnem prenehala dosedanja funkcija in začenja novo pot s 13 uslužbenci KZS. Z nasveti pa mu bo pomagal Iztok Rems, ki prevzema vlogo zunanjega svetovalca in bo del širšega vodstvenega štaba zveze.«

Na sceni je tako ostal nekdanji kapetan slovenske reprezentance, ki je končal bogato igralsko kariero julija 2011 in leto pozneje prevzel podpredsedniško funkcijo. Zdaj se je lotil novih izzivov, med štiriletnim mandatom se bo soočil z drugačnim načinom delovanja, kot so ga vajeni vrhunski športniki. »Vedel sem, da ne bom mogel igrati košarke 40 let, a tega sploh nisem imel v načrtu. Toda ljudje se prilagajamo na vse. Mislim, da ne gre za klasično službo, pri kateri bi osem ur sedel v pisarni. Enkrat bodo razmere zahtevale 15 ur dela, naslednjič le nekaj uric. Glede negotovosti, lobiranja in potovanj pa bo marsikaj tako, kot je bilo v košarkarski praksi. Ne vidim razloga, zakaj ne bi mogel biti uspešen. Sam seveda ne bom zmogel veliko, kot kolektiv KZS pa zagotovo bomo,« je potrdil Nesterović, z bolonjskim Kinderjem evropski prvak leta 1998, s San Antoniom pa šampion lige NBA leta 2005. Nato je dodal še nekaj besed o svojih načrtih.

»Poskusil bom nadaljevati trend, da bi KZS iz leta v leto dodatno napredovala na organizacijskem in finančnem področju, upam pa, da tudi rezultatsko. Kadrovskih posegov ne načrtujem, saj večina stvari uspešno deluje. Prizadeval si bom, da bi več naredili za mlade, saj ima celotna regija nekdanje Jugoslavije velike težave z vzgojo novih košarkarskih rodov. Na tem področju lahko največ postorimo,« je poudaril novi generalni sekretar.