Ni šala, prvakov ni sobota ničesar naučila

V 6. kolu lige za prvaka poraza vodilnih Krke in Heliosa. Union Olimpija le prebila led.

Objavljeno
17. april 2014 01.49
T. V., šport
T. V., šport
Ljubljana – Po sinočnjem 6. kolu lige za prvaka bi kaj lahko kdo pomislil, da gre za zapoznelo prvoaprilsko šalo. Union Olimpija, ki je zadnje tedne najzvestejše navijače že navadila, da ob njenem neizbežnem padcu ne morejo več z gotovostjo računati na zmage, je končala črni niz, a sta zato padla vodilna kluba, Krka in Helios.

Nič čudnega, da je novomeški trener Aleksandar Džikić po porazu s Hopsi, Krkinem prvem v ligi za prvaka, iz sebe komaj iztisnil par besed. Jezo ob porazu je pač poglobila tudi razlika, saj so Dolenjci izgubili kar za 20 točk. »Prejeli smo 95 točk. Podcenili smo tekmece,« je bil jedrnat, potem ko Krka praktično ves dvoboj ni imela nadzora nad tekmo, saj je izgubila že uvodno četrtino. In to potem, ko je istega tekmeca v sobotni zaostali tekmi 1. dela v gosteh premagala, iz česar pa so očitno boljši poduk izvlekli Hopsi. »Od začetka do konca so igralci verjeli v zmago in drug v drugega. Zaradi zelo agresivne igre domačih naša v obrambi ni bila najlepša, vendar mislim, da nam tega nihče ne bo zameril. To zmago fantje posvečajo Danijelu Vujasinoviču, brez katerega bi se težko prebili v ligo za prvaka,« je dejal njihov trener Jernej Kobale.

V pričakovanju odločitev o prihodnosti kluba je bilo le vprašanje časa, kdaj bo klecnil tudi Helios, ki si je sicer doslej v ligi za prvaka nabral obilo simpatij. Najbolj ga je sinoči zaznamovala druga četrtina, ki jo je izgubil za enajst točk, pa tudi igra nekdanjega reprezentanta in celjskega veterana na klopi Zlatoroga Gorana Juraka, ki je natresel 23 točk ter dodal sedem skokov, kar je tudi njegov strelski rekord v tej sezoni. Tri minute pred koncem je bilo še izenačeno (72:72), sledila je trojka Roberta Abramoviča, enajst sekund pred koncem pa je s prostima metoma končni rezultat postavil Milan Milošević. »Precejšen del tekme so bili Celjani boljši nasprotnik, v izenačeni končnici pa tudi z nekoliko sreče prišli do zaslužene zmage,« je tesen razplet pokomentiral trener domžalske zasedbe Zmago Sagadin, ki je že pred dvobojem izrazil nelagodje, češ da se stvari z dnevi premikajo le na slabše.

Vsaj malo na bolje pa očitno pri Unionu Olimpiji, ki je prekinila črni aprilski niz in le dosegla prvo zmago ta mesec, tudi to po velikih mukah. Vodila je sicer večji del prvega polčasa, sredi tretje četrtine pa je Rogaška prevzela pobudo. V 29. minuti je uhajala že za osem točk (65:57), dobri dve minuti pred koncem pa še vodila s 73:71, a je Sasu Salin nato zadel trojko, Union Olimpija pa do konca ubranila prednost. Odzivi igralcev ob zmagi nad slovenskim ligašem so zgovorno pričali, kakšna napetost se je ustvarila v moštvu, ki je od konca marca neuspešno poskušalo prebiti led v DP.