»Nisem od včeraj, ampak od izpred veliko let«

Novi direktor košarkarjev Petrola Olimpije je Roman Lisac, ki napoveduje lepše čase za ljubljanski klub.

Objavljeno
29. september 2017 19.15
Ljubljana, 10.5.2011, direktor NLB lige - Roman Lisac. Foto: Marko Feist
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Da bo Roman Lisac postal novi direktor Olimpije, se je šušljalo že takoj po prihodu Petrola na mesto generalnega sponzorja ljubljanskih košarkarjev. Kljub temu je minilo skoraj celotno poletje, da je Lisac 1. septembra tudi uradno postal direktor. Pred tem je več kot desetletje vodil jadransko ligo Aba, še prej pa je vrsto let delal tudi v Olimpiji, toda tedaj so bili povsem drugačni časi.

Kakšno sliko ste si ustvarili po treh tednih delovanja v klubu?

Težko v tako kratkem času vidim, za kaj gre, saj je tako veliko tekočih stvari, od malčkov do prvega moštva, da še nimam prave slike. Vedno več dela imam, zato ni lahko.

Kaj natančno je vaše delo?

Vse. Urejam številne papirje, saj moram vsak dan podpisati petdeset registracij za najmlajše pionirje, kadete, mladince, urejam zdravniške preglede, poskrbeti sem moral za stanovanja, saj so nam grozili, da bodo igralce vrgli ven, urediti je bilo treba pritožbe igralce pri Fibi (BAT) … Milijon stvari. Reševal sem številne probleme, toda pričakujem, da se bom v mesecu dni povsem znašel. Košarko poznam, vem, za kaj se gre, nisem od včeraj, ampak od izpred veliko let. Kljub temu sem zdaj v drugačnem ustroju delovanja kot v vodstvu lige Aba.

Toda zalomilo se je že pri prvi plači za igralce v novi sezoni. Zakaj?

Nič se ni zataknilo. Problem je bil to, da še nismo imeli podpisanih vseh sponzorskih pogodb. Šlo je zgolj za tehnični problem. Brez uradnega podpisa nam sponzorji niso mogli dati denarja. Sponzorske pogodbe smo podpisali 15. in 16. septembra, zadnje plače igralcem pa smo poravnali sredi tega tedna. Nekaj časa pač traja, da se opravijo vse transakcije, nič drugega ni bilo narobe.

Potem bodo igralci dobili oktobra pravočasno plačo?

Ne samo oktobra, ampak celotno sezono. Eno sponzorsko pogodbo smo uredili tako, da bomo tam črpali denar zgolj za plače igralcev in trenerjev. Preostali denar bomo namenili za sanacijo dolga, že zdaj pa se pogovarjamo z novimi sponzorji, pa tudi za nov kredit, ki bi ga potem vrnili v prihodnjih treh letih. A najprej bomo oktobra opravili revizijo, naredil jo bo Deloitte, da bomo videli pravi presek kluba. Vsi vemo, kako že dvajset let poslušamo o sanaciji košarkarske Olimpije, toda dolg še kar obstaja. To moramo spremeniti.

Vi ste bili v Olimpiji že pred dvajsetimi leti.

V Olimpiji nisem bil uradno, čeprav sem bil zraven dvajset let še v času evrolige, uvrstitve na zaključni turnir četverice …

Kaj ste počeli takrat?

Nisem bil zaposlen v Olimpiji, ampak sem okoli kluba počel veliko stvari, predvsem organizacijske. Potem sem šestnajst let vodil ligo Aba. Spraševali so me tudi, kako sem zdaj sprejet v ligi Aba kot direktor Olimpije, a treba je jasno povedati, da ni nobenih problemov, kvečjemu bom zato lahko pomagal Olimpiji. Težave so nastale zaradi spora med evroligo in Fibo, saj je Fiba videla priložnost, da bi rušila evroligo prek lige Aba, saj je Aba zelo močan člen evrolige. Drugih težav ni bilo.

Kako končati spor med Fibo in evroligo?

To je velik problem. Nihče se ne premakne s svojega mesta. Morda se bo šele zdaj nekaj spremenilo na ravni največjih nacionalnih košarkarskih zvez, ki bodo stopile v hrbet Fibi. Povezujejo in dogovarjajo se španska, francoska, litovska zveza, kar ni več šala. Fiba bo imela zato resen problem, a kljub tem sem prepričan, da mora Fiba še naprej obstajati, le svoje delovanje mora spremeniti.

Se še kaj šušlja okoli evropske divizije lige NBA? Pred leti so se že povezovali v Londonu, Madridu, Barceloni, Moskvi …

Bili so zametki, toda to ni dobra ideja. Evropa ima povsem drugačno košarkarsko filozofijo. Naboj v ligi NBA je drugačen, tam ne poznajo takšnega vzdušja, kot je v beograjski areni ali pa v Grčiji oziroma Turčiji. Škoda bi bilo, če bi to izgubili, kar bi se gotovo dogodilo, če bi sprejeli vse značilnosti lige NBA. Če bi imeli evropsko divizijo NBA, ne bi bilo dobro, ampak ti razmisleki so tako in tako zamrli. Boljši je sedanji sistem evrolige, kar moramo pustiti pri miru. Fiba naj se raje posveti reprezentančni košarki.