Niso še dozoreli za kiparske mojstre

Za Union Olimpijo so neuspešni zaključki tekem postali že simptomatični.

Objavljeno
21. januar 2016 22.44
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubljana – Košarkarji Uniona Olimpije so z Nižnjim Novgorodom iz rok izpustili bržkone najboljšo priložnost, da se od drugega dela evropskega pokala poslovijo z vsaj kakšno zmago, saj bodo doma igrali le še enkrat, in to z izraelskim velikanom Maccabijem.

Ainars Bagatskis, ki je kar 14 let nosil dres latvijske reprezentance, od leta 2010 pa je tudi njen selektor, se je po koncu skoraj zahvalil domačim za darilo, s katerim so Rusi v dvoboju moštev brez zmage v drugem delu le prebili led in zabeležili prvi uspeh. »Ne morem namreč trditi, da smo bili boljši, smo pa oboji imeli težave z ohranjanjem ravni igre. To ni normalno. Pokazali smo pet do sedem minut odlične košarke in nato nadaljevali kot otroci,« se je 48-letnik zavedal, da so jo v Stožicah dobro odnesli, podobno kot Gašper Potočnik pa bo varovancem dvoboj težko dal za zgled za nadaljnje delo. »Vse, kar smo dobrega postorili, smo uničili z neumno igro in prevelikim številom napak. V prvem polčasu smo preslabo igrali v obrambi, ko smo to spremenili, se je popravila tudi naša igra. S solidno obrambo smo ujeli goste, potem pa nizali napake v napadu. Zagrešili so jih igralci, ki imajo izkušnje, in prav njim se to ne bi smelo dogajati. Priložnost za zmago smo pravzaprav zapravili sami,« se je pridušal trener Gašper Potočnik.

Zdaj se že zaskrbljeno sprašuje, s kakšno paličico naj še zamahne nad svojim moštvom, da mu pred ciljem ne bi spet zmanjkalo pogonskega goriva, kot je postala že praksa v zadnjem obdobju. Neuspešni zaključki zadnjih četrtin so namreč za Union Olimpijo postali že simptomatični. Z Nižnjim Novogorodom je prišla do izenačenja v 36. minuti (68:68), z Unicsom do vodstva v 34. minuti (65:63), s Cibono je v ligi ABA poravnala rezultat v zadnji minuti (67:67), a nato obstala kot kipar, ki dleto odvrže v trenutku, ko njegovo delo potrebuje le še zaključno obdelavo. Temu lahko dodamo tudi dvoboja s Crveno zvezdo in Budućnostjo, nespornima favoritoma regionalne lige, s katerima je korak držala do sredine tretje četrtine, a je nato začel njen voz drveti navzdol, našteti razpleti tekem pa so bolj kot ne dokaz o zrelosti zasedbe, ki zastane še prej, če začnejo popuščati njeni nosilci.

A potem ko dva slovenska reprezentanta nista iztržila niti točke – Luka Rupnik ni stopil na parket, Mitja Nikolić pa je predčasno končal z zvinom gležnja –, center Ronalds Zakis vnovič ni mogel pomagati soigralcem in je imel prvi strelec Sava Lešić met iz igre le 6:15, udarni dirigent Zack Wright pa celo le 2:9, bi bil drugačen razplet pravzaprav pravi čudež, ne glede na to, da so gostje zmago ponujali na pladnju. Četudi so Ljubljančani v drugem polčasu popravili skok in držali ravnovesje z Rusi, je bilo očitno, da brez Zakisa pod košema zeva praznina, Vasilija Vučetića, ki bo maja dopolnil šele 20 let in niza drugo sezono v Evropi in ligi ABA, pa z vsemi žavbami namazani evropski hrusti za zdaj še vedno lahko kot peresce prestavljajo po raketi. Potočnik je tako že pred časom začutil, da je vrag odnesel šalo in Evropo porinil v senco regionalne lige, v kateri Ljubljančane čaka bitka za preživetje. Vložek je pač velik: zagotoviti si morajo obstoj v ligi ABA tudi za prihodnjo sezono in se obenem še podati v morebiten lov za mesto v evropskem tekmovanju. Sicer se kaj lahko zgodi, da že v sezoni 2016/17 v Stožicah ne bo več evropskih tekem.