Novomeščani niti pametno niti bojevito

Po novem porazu košarkarjev Krke proti Ciboni drevi Union Olimpijo čaka vroča revanša z Budućnostjo.

Objavljeno
23. februar 2014 21.42
B. E., šport
B. E., šport

Ljubljana – Tudi po 21. kolu lige ABA ostajata zagrebški moštvi Cibona in Cedevita pretrd oreh za slovenska tekmeca in v tej sezoni vodita že s 7:0 v zmagah. Večji delež je prispeval dvakratni evropski prvak, ki je bil uspešnejši v vseh štirih soočenjih s Krko in Unionom Olimpijo s skupno razliko 64 točk. V soboto je vnovič gladko opravil s slovenskim prvakom.

Pred odhodom v Zagreb so Novomeščani napovedovali ogorčeno bitko, njihov odpor pa je nato vidno splahnel zaradi odsotnosti poškodovanega Sanija Bečiroviča in obolelega Jasmina Hukića. Videti je bilo tudi, da so misli marsikaterega košarkarja že na jutrišnji odločilni tekmi za uvrstitev v četrtfinale pokala eurochallenge z Reggiom Emilio. Krka je zadnjič vodila s 14:13, do 14. minuti je zaostala z 21:34 in kmalu po začetku drugega polčasa imela že 23 točk primanjkljaja (33:56). Že v uvodnih minutah tekme je bilo jasno, da je najbolj motiviran Cibonin kapetan Marin Rozić, ki je v uvodni četrtini dosegel 8 točk in 18 do glavnega premora, slednjič pa s 27 točkami izboljšal svoj rekord v ligi ABA, v kateri igra že deseto leto. Pohvalil se je lahko tudi z izjemno natančnostjo, saj je zgrešil le en met (za dve 5:5, za tri 5:6, prosti meti 2:2), dodal 6 skokov in 5 asistenc ter zbral odličen statistični indeks 40, tretji najboljši v regionalni sezoni.

Zelo razpoložen je bil tudi 19-letni krilni center Dario Šarić, ki je z 20 točkami, 14 skoki in 9 asistencami zaostal le za eno podajo za prvim »trojnim dvojčkom« v članski karieri. Medtem ko je Cibona metala za tri točke 12:21 in za dve 68-odstotno, dobila skok z 31:26 ter zbrala 30 asistenc, so bile številke Novomeščanov skromnejše: za dve točki 47 %, za tri 9:22 in 12 asistenc. Roziću je poskušal odgovarjati njegov kapetanski in krilni kolega Edo Murić ter pričakal konec tekme z 19 točkami (za dve 3:8, za tri 4:7), 7 skoki in 3 asistencami. Krka se je dve minuti pred koncem približala na 77:87, toda trojka Jerrela Blassingama je razblinila zadnje dvome. Kar 92 točk, kolikor so jih prejeli Novomeščani, pomeni osem točk več od njihovega črnega rekorda regionalne sezone.

»Preprosto je pojasniti, zakaj smo izgubili: če postavimo ob stran dejstvo, da smo bili oslabljeni, smo prikazali pravi festival nepotrebne pomoči. Krka je delavsko moštvo in če ne igra čvrsto, trdo in nesebično, ji je zelo težko. Ne moremo si dovoliti, da bi zbrali manj osebnih napak kot tekmec, garati moramo za vsako žogo. Danes nismo igrali niti pametno niti borbeno. Morda so bile naše glave že nekoliko na torkovi tekmi,« je po prepričljivem porazu ocenil Krkin trener Aleksandar Džikić.

Vladović – Budućnost, 2. del

Pri Unionu Olimpiji bi si pred drevišnjo zadnjo tekmo kola težko izbrali bolj motiviranega gosta od Budućnosti. Črnogorci so tarnali, da so oškodovani, že ob lanskem porazu v Stožicah po treh podaljških, še toliko bolj 16. novembra v Podgorici, ko je Jakov Vladović čudežno zadel zmagovito trojko. In še vedno vztrajajo, da jo je dosegel po izteku igralnega časa. Hkrati pa Ljubljančani ne morejo najti drugega tekmeca z zgornjega dela lestvice lige ABA, ki so ga že premagali. V dosedanjih devetih merjenjih moči s šestimi najboljšimi moštvi sezone so ugnali le – Budućnost. Kot pravijo, bodo z njo odigrali eno od najpomembnejših tekem celotne sezone, saj še niso opustili upanja, da bi se v zadnjih šestih tekmah povzpeli do mest, ki bodo omogočala razmišljanje o novi sezoni v evropskem pokalu. Sredinemu sramotnemu škandalu Zorana Predina navkljub.

Union Olimpija bo tudi tokrat nastopila brez poškodovanih Dražena Bubnića in Cedrica Jacksona. Okrevanje reškega krilnega centra po spiralnem zlomu dlančnice se odvija po načrtih, več negotovosti je glede zdravstvenega stanja ameriškega organizatorja igre. Jutri ga čaka temeljit pregled v kliničnem centru, ki bo potrdil, ali ima res znova natrgano narastišče trebušne stene, ki ga je ustavilo ob začetku sezone. Šele z jasno diagnozo bodo lahko videli, koliko časa bo odsoten in po kakšnih ukrepih kaže poseči. Alena Omića medtem muči trebušna viroza.

»Vprašljiv je tudi njegov nastop, kljub težavam pa bomo dali vse od sebe, da bi zmagali v domači dvorani. Kar pa ne bo lahko. Budućnost ima zelo dobro moštvo in je še vedno v igri za uvrstitev na finalni turnir lige ABA. Toda tudi za nas so glavne tekme šele pred nami,« meni Olimpijin trener Aleš Pipan.