Nowitzki ne bo več oblekel nemškega dresa

Nemški košarkarski zvezdnik Dirk Nowitzki je sporočil, da je na lanskem EP odigral zadnjo reprezentančno tekmo.

Objavljeno
24. januar 2016 16.35
BASKET-EURO-2015-GER-ISL
Š. Ro.
Š. Ro.

Dallas - Pri 37 letih je nemški košarkarski zvezdnik Dirk Nowitzki sporočil, da ne bo več zaigral za reprezentanco. »Moja zadnja tekma v nemškem dresu je bila na EP 2015,« je član NBA moštva Dallas Mavericks povedal za Bild am Sonntag. Če bi Nemčija še imela možnosti za preboj na olimpijski turnir, bi morda še vztrajal, tako pa se bo odslej posvetil le karieri v severnoameriški ligi, kjer je leta 2011 osvojil naslov prvaka.

Na lanskem EP je Nemčija v Berlinu 10. septembra izgubila s Španijo z 76:77 in izpadla še pred odločilnimi tekmami prvenstva. Nemčija poleg tega ni dobila možnosti, da bi letos organizirala kvalifikacijski olimpijski turnir.

Nowitzki je od leta 1997 za Nemčijo odigral 153 tekem in je s 3045 točkami najboljši strelec v njeni zgodovini, ves čas pa je bil nosilec igre. Leta 2002 je osvojil bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu v ZDA in srebro leta 2005 na evropskem prvenstvu v Španiji; obakrat je bil najboljši strelec turnirja. Leta 2008 je na odprtju olimpijskih iger v Pekingu nosil nemško zastavo.

Od leta 1998, ko je zaigral v NBA, nastopa za Dallas Mavericks. Na tekmah vseh zvezd NBA je nastopil trinajstkrat in bil prvi evropski košarkar, ki je začel v prvi postavi na teh tekmah ter prvi, ki je dobil priznanje za najkoristnejšega igralca najmočnejše košarkarske lige na svetu (2007).