Nujna zmaga, ki pa ni nikomur ni prinesla veselja

Slovenska reprezentanca po Kosovu ugnala še Bolgarijo, v sredo v Celju derbi kvalifikacijske skupine E z Ukrajino.

Objavljeno
04. september 2016 23.29
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Botevgrad – S kančkom več živčnosti, kot je bilo potrebno, toda na koncu vendarle brez strahu, so slovenski košarkarji preskočili tudi drugo oviro v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2017. Bolgari so nekajkrat zagrozili in še v zadnji četrtini prevzeli minimalno vodstvo, toda vsakič, ko je bilo najbolj potrebno, so gostje, ki so vodili že s 14 točkami naskoka, povlekli najmočnejše poteze.

V oči bode že, da so kar 83 odstotkov slovenskih točk dosegli člani začetne peterke. Od 14 preostalih pa jih je 11 prispeval Jaka Blažič, kar zagotovo ni pohvalno za druge člane moštva, od katerih selektor ni uvrstil v dvanajsterico dejavnih Gezima Morino in Žige Dimca. Izbranci Igorja Kokoškova so prevladovali v veliki večini prvin, pri skokih denimo kar s 44:25 (Vidmar 9, Murić 8, Prepelič, Z. Dragić in Omić po 5), vendar so marsikaj pokvarili s kar 23 izgubljenimi žogami. Pri teh pa je nepričakovano prednjačil Goran Dragić (7), ki je le na trenutke igral na ravni svojega ugleda. Med strelce se je vpisal šele v 22. minuti, ko je bil na parketu že 17 minut, na koncu metal iz igre 7:17 (za dve 5:12, za tri 2:5), a na koncu vendar bil prvi strelec tekme in z 9 asistencami tudi prvi podajalec.

»Igrali smo zelo neorganizirano, kar je predvsem moja napaka. Moral bi umiriti igro, a je bilo to zelo težko, saj so Bolgari v obrambi vseskozi podvajali vrste. Videli smo, da si lahko priigramo prednost, kadarkoli želimo, toda nato smo vselej popustili in padli v igri. Bolgari so zadevali nore mete za tri točke, a tako pač je,« je po tekmi priznal slovenski kapetan. Če bi bil bolj razpoložen, bi bilo precej lažje tudi Edu Muriću (14 točk do polčasa), Gašperju Vidmarju in Blažiču, ki so vlekli v prvem polčasu in priigrali zgodnjo prednost 22:8. Ta je šla hitro po zlu, prav tako prednost 50:36 po nizu desetih točk bratov Dragić. Sedem minut pred koncem so gostitelji z evforično igro hitro celo prevzeli vodstvo s 65:64 in dobili svežo porcijo energije, da so se upirali vse do zadnjih sekund.

Poldrugo minuto pred koncem so s trojko krilnega centra Barcelone, Aleksandra Vezenkova, zaostajali le z 78:80, a je njihove upe razblinil Klemen Prepelič s svojo drugo trojko (2:8), skupno pa osmo (8:22) za Slovenijo, ki je na koncu izkoristila 51,9 odstotka metov iz igre, gostitelji 42,9 %. Ob pogledu na rezultat bi utegnil celo kdo pomisliti, da sta se moštvi nenehno menjavali v vodstvu, toda Bolgari so v seštevku imeli rezultatsko prednost pičlih 40 sekund, Slovenci pa skoraj 37 minut. Nekaznovano pa so dobili dragoceno lekcijo, kako se reprezentanca ne sme lotiti tekme na takšnih gostovanjih.

Igor Kokoškov po srečnem razpletu ni deloval pretirano zadovoljno: »Pomembno je, da smo tekmo dobili. Zagotovo nismo igrali dobro, na trenutke so bili naši košarkarji zelo neodgovorni, izgubili so veliko žog in Bolgare vrnili v igro. Bolgarija je igrala agresivno, na robu osebne napake, mi pa nismo našli odgovora. Bili smo nekoliko utrujeni, in morda nekoliko živčni zaradi pomembnosti tekme.«

»Vso tekmo smo bili v podrejenem položaju. Upali smo, da bodo samozavestni Bolgari zgrešili odprte mete. Ne glede na zmago, nismo veseli, ker nismo bili pravi, in lahko bi se zgodilo, da bi na koncu izgubili,« pa je dejal Edo Murič, ki je 19 točkam dodal 9 skokov in zelo dobro opravil obrambne naloge.

Da so kvalifikacije nekaj povsem posebnega, so se prepričali sredini obiskovalci celjskega Zlatoroga Ukrajinci, ki so z obilo preglavic premagali Kosovo, ki so ga Slovenci odpravili za 45 točk. Neporaženi po dveh kolih so še Belgija, Islandija, Nemčija, Rusija, Poljska, Estonija, Ukrajina, Črna gora, Gruzija in Madžarska.