O pogodbi s Kokoškovom spet po koncu kvalifikacij

IO KZS pričakovano potrdil trenerskega pomočnika pri Utahu za 10. različnega selektorja slovenske reprezentance.

Objavljeno
18. januar 2016 23.01
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubljana – Seznam slovenskih košarkarskih selektorjev se je po sinočnji seji IO KZS pričakovano podaljšal še za eno ime, saj so člani na predlog predsednika Mateja Erjavca izrekli podporo Igorju Kokoškovu, ki pa ni dobil neomejenih pooblastil za daljše obdobje. Po eri Božidarja Maljkovića in Jureta Zdovca je drugi srbski trener na čelu slovenske reprezentance podpisal enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja še za eno leto v primeru, če se Slovenija prebije na EP 2017.

Potem ko je bilo jasno, da se Jure Zdovc ne bo podal v še eno kandidaturo in je na seznamu ostalo le še ime Kokoškova, ki je na vrata Slovenije trkal od 2013., so bile odpravljene domale vse ovire za prihod 44-letnega Srba. Pričakovati je namreč bilo, da bo izvršni odbor, ki je sestavljen v skladu s smernicami zdajšnjega predsednika Erjavca, brez zapletov potrdil njegovo imenovanje, petnajstletno delo pomočnika v ligi NBA in sedemletno vodenje gruzinske reprezentance pa so bile dovoljšnje reference za prihod drugega tujega selektorja v zgodovini samostojne Slovenije.

Kokoškov je Gruzince postavil na košarkarski zemljevid Evrope in jih popeljal do nastopa na zadnjih treh EP, četudi ob lanskem novem neuspelem poskusu preboja v četrtfinale niso skrivali razočaranja. Kakšen strokovni štab bo okoli sebe zbral naslednik Jureta Zdovca, včeraj pri KZS še niso razkrili, in tudi Kokoškov bo svoje podrobne načrte razkril šele sredi februarja, ko bo v ligi NBA napočil čas za tekmovalni premor ob vikendu All Stars. Je pa v strnjeni izjavi za javnost izpostavil kar nekaj nalog za prihodnost.

»KZS se zahvaljujem za čast, ki mi jo je namenila z imenovanjem za selektorja slovenske izbrane vrste, košarkarske inštitucije svetovnih razsežnosti. Počaščen sem, da bom po uveljavljenih trenerskih imenih zdaj jaz opravljal to vlogo, za katero sem zelo motiviran. Upam, da bom s svojim znanjem in izkušnjami pomagal ekipi k uresničitvi ciljev. Prvi je zagotovo uvrstitve na EP 2017, takoj za tem pa dodatna pomladitev reprezentance, saj ima Slovenija veliko mladih talentov. Pomembno mi je ekipno delo in dobro sodelovanje s sodelavci, prav tako pa spremljanje igralcev in realizacija letnega načrta. A osnova vsake dobre ekipe so igralci in slovenska reprezentanca ne bo pri tem nobena izjema. Moje delo bo predvsem njihovo usmerjanje ter odločanje o tem, kaj je najboljše za ekipo, medtem ko medsebojno kemijo ustvarjajo igralci sami. V tem trenutku je za slovensko reprezentanco pomembno, da so oni zdravi in da imajo čim boljšo sezono, potem pa bom izbral tiste najboljše, ki bodo tudi najbolj motivirani, da predstavljajo svojo državo,« je sporočil Kokoškov.

Čez tri dni bo tudi jasno, pred kakšno nalogo se bo znašel med 31. avgustom in 17. septembrom, ko bodo na stari celini potekali boji za preboj na evropski turnir. V petek bo namreč v Münchnu žreb kvalifikacijskih skupin za EP 2017, kjer bodo določili tudi skupine za prvenstva mlajših kategorij, udeležili pa se ga bodo generalni sekretar Rašo Nesterović, športni direktor moške članske reprezentance Matjaž Smodiš, vodja reprezentanc mlajših kategorij Mirko Jurjavčič in poslovni direktor Aleš Križnar. Je pa predsednik KZS Matej Erjavec včeraj pojasnil, da ga je pri izboru edinega kandidata vodila tudi njegova osebnost, saj je želel nekoga, ki bi deloval kot povezovalni člen izbrane vrste.

»V svojem imenu in imenu KZS bi se želel zahvaliti Juretu Zdovcu za dobro opravljeno delo v zadnjih dveh letih ter izjemno korektne pogovore v času po poteku pogodbe. Jure je pred kratkim postal trener AEK, ki je zahteval, da se popolnoma posveti delu v klubu, zaradi česar ni mogel potrditi nadaljnjega sodelovanja, o katerem sva se že pogovarjala. Ob iskanju novega kandidata smo hitro prišli do Igorja Kokoškova, velikega strokovnjaka z izjemnimi izkušnjami v ligi NBA, pozitivno naravnanega in povezovalnega človeka, ki ima poleg tega tudi izkušnje z delom v reprezentanci, saj je bil pomočnik trenerja srbske in selektor gruzijske članske ekipe. Z Igorjem smo se že začeli pogovarjati tudi o nadaljnjem razvoju slovenske članske reprezentance, predvsem glede dokončanja pomladitve, ki jo je KZS začela že pred leti. Cilj v letošnjih kvalifikacijah pa je zgolj in le uvrstitev na EP,« je smernice postavil Erjavec.