Ob silni zmedi in pohlepu pozabili na košarko

Slovensko DP spremenilo ime, klubi pa se vse bolj zapirajo med meje domačega (ne)znanja, kar ne obeta napredka.

Objavljeno
24. marec 2016 20.47
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Ljubljana – Drugi del slovenske košarkarske lige za prvaka je ponudil šest zmag domačih moštev, a vendarle dve povsem različni koli. V prvem so zmagovalci gladko opravili s tekmeci, v drugem so se tri dramatične tekme končale s skupno razliko osmih točk in neporažen je ostal le Zlatorog. V soboto pa se bo državno prvenstvo nadaljevalo pod novim imenom – liga Nova KBM.

Potem ko je bil Telemach pokrovitelj tekmovanja vse od leta 2004, bo odslej delovalo ob podpori štajerskih bankirjev. Ti pričakujejo, da bodo tokrat imeli srečnejšo roko s košarko. Lani v takšnem času se je namreč neuspešno končala finančna sanacija kluba Maribor Nova KBM, ki je razglasil stečaj in izstopil iz ustroja Košarkarske zveze Slovenije. Da so časi blaginje davno mimo, dobro vedo tudi pri krovni organizaciji, zato so si na vse načine prizadevali prepričati (ali prisiliti) vse najboljše domače klube, da bi igrali tudi v uvodnem delu državnega prvenstva. To jim bo jeseni le uspelo prvič po sezoni 2000/01, v kateri je Union Olimpija doživela le dva poraza v 37 tekmah. Takrat je dosegla nekaj, kar si danes težko predstavljamo: v polfinalu končnice je dvakrat prekosila Pivovarno Laško s skupnih 61 točk razlike, v finalu pa ugnala Krko s 3:0 v zmagah; ob najnižji je bila uspešnejša za 11 točk.

To je bila podobno razcepljena sezona, kot se nam spet obeta jeseni. Ljubljančani so igrali v Ulebovi evroligi, Novomeščani v Fibini suproligi, v kateri so se za eno leto zbrali tudi Panathinaikos, CSKA, Maccabi in najboljša turška kluba. Pivovarna Laško je tekmovala v pokalu Saporta, Geoplin Slovan, Triglav in Savinjski Hopsi pa v pokalu Radivoja Koraća. In da ne bo pomote, lepi časi niso bili posledica tekmovalnega sistema v državnem prvenstvu pred rojstvom lige ABA, pač pa kakovostnega dela klubov, ugodnih gmotnih razmer za šport v državi in uspešnega preprečevanja prezgodnjega odhoda košarkarjev v tujino. Manevrskega prostora za vsaj delno vrnitev v preteklost je vendarle nekaj, čeprav se za rezultatsko izenačenostjo naših prvoligašev skriva precej razlogov za veliko skrb.

Po pičlem letu širših pogledov na svet je slovenske klube denimo minilo veselje do preizkušanja na širši mednarodni sceni. Vanjo po zdajšnjih napovedih želi stopiti le Olimpija, ki bi ji najbolj dišal vnovični nastop v Ulebovem evropskem pokalu. Toda vanj se kot sedma v ligi ABA ni uvrstila, zato jo čakata mučna bitka za posebno vabilo in nič manjši pritisk KZS. Vodilni možje FIBA so namreč zagrozili s suspenzom reprezentanc držav, ki bi prispevale klube v evropski pokal, saj so se ustrašili, da bi njihova »liga prvakov« poleg 16 evroligašev izgubila še 24 moštev in že ob rojstvu postala tretjerazredno tekmovanje. Toda Slovencev tako kot narodov s podobnimi dvomi niti niso predvideli v glavnem delu LP, zato bo zanimivo videti, ali bodo nacionalne zveze ob vsesplošni zmedi v evropski klubski košarki le ponižno upognile hrbte. Ali pa bodo dvignile glas in začele končno delovati v dobro košarke ne glede na parcialne interese pohlepnih funkcionarjev in najbogatejših klubov. Med temi je kljub obojestranskim napovedim tožb očitno zavladalo začasno premirje iz koristoljubja, zato FIBA evroligašem niti ni zagrozila z kaznimi; lažje je udrihati po siromakih.

Evropski pokal, ki je nastal leta 2002 pod okriljem ULEB ob združitvi pokalov Saporta in Radivoja Koraća, se medtem približuje končni odločitvi. Med najboljšo četverico bo slovensko košarko zastopal Alen Omić, ki je z Gran Canario izločil poljskega prvaka Zielono Goro pod vodstvom Saša Filipovskega. Na prvi tekmi so Španci zmagali v gosteh s 93:82 pri čemer je Omić zbral 20 točk, 8 skokov in 4 asistence, njegov soigralec Sasu Salin pa dodal 16 točk. V revanši so izgubili s 83:86 (Omić 14 točk in 3 skoki, Salin 7), a se uvrstili v polfinale, v katerem se bodo 29. t. m. in 6. aprila pomerili z Galatasarayem. V drugem paru se bo Strasbourg srečal s Trentom.