Ob slovesu od Evrope pokorili izraelskega velikana

Košarkarji Uniona Olimpije evropsko sezono v Stožicah sklenili z zmago nad slovitim Maccabijem (73:66).

Objavljeno
04. februar 2016 01.07
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Ljubljana – Pustimo vnemar težave, ki tarejo letos Maccabi, saj tudi nam ni mehko postlano, so si govorili košarkarji Uniona Olimpije, preden so se sinoči podali v poslovilni evropski dvoboj sezone v dvorani Stožice. Slajšega izziva, kot je zmaga proti slovitemu tekmecu, si pač niso mogli zamisliti, niz oglednikov iz lige NBA, ki so se zvrstili ob robu parketa, pa jim je še dodal pogonskega goriva za prvo slavje v drugem delu sezone.

Kot bi jim šlo v nos, da se lahko v novejši klubski anale lahko zapišejo kot prvi rod, ki je praznih rok končal drugi del evropskega pokala, so Ljubljančani včeraj odvrgli plašč sramežljivosti in začeli nemudoma s pridom izkoriščati krizo šestkratnega evropskega prvaka. Maccabi, ki si še ni zagotovil napredovanja v osmino finala in bo o svoji usodi odločal prihodnji teden z Nižnjim Novgorodom, je namreč v enem najbolj turbulentnih obdobij klubskega obstoja, trener Žan Tabak pa je bil sinoči primoran tudi k precejšnji improvizaciji, saj je ostal brez glavnine nosilcev igre. Vodilni strelec Devin Smith je sicer sedel na klopi, a zgolj v movitacijski vlogi soigralcem, podobno kot najboljši skakalec Trevor Mbakwe, poškodovana sta tudi Brian Randle in Yogev Ohayon, s čimer je izraelski vod močno opešal v napadu in bo vse stavil na zadnji izziv v domači dvorani Menora Mivtachim, v kateri mora v sredo bodisi zmagati bodisi izgubiti za največ tri točke.

Prva evropska domača zmaga po 24. novembru lani je prišla kot naročena, saj so se tribune prvič v drugem delu občutneje napolnile, prenekateri navijač pa je stožiški hram zapustil z vzdihom ob ugibanju, kako bi se sezona razpletala, če bi toliko skupnega duha Ljubljančani pokazali že v prejšnjih tednih. In to navzlic temu, da so tudi sinoči nastopili oslabljeni, saj trener Gašper Potočnik reprezentanta Mitjo Nikolića po poškodbi gležnja raje varčuje za pomembnejše dvoboje lige ABA, medtem ko je bil tokrat tudi brez Saša Zagorca, ki se spopada s poškodbo hrbta. »Da Luka Rupnik ne bo igral, pa sem se odločil sam. Tekma sicer ni bila odlična, bila pa je dobra in predvsem nas je odlikovala moštvena igra, vsi smo dihali v istem ritmu. Fantom lahko le čestitam, verjeli so v možnost presenečenja, četudi so bili v tej sezoni že večkrat blizu odmevnim skalpom, a na koncu ostali praznih rok. To je dokaz, da se lahko kosamo z vsakim, obenem pa obveza za naprej. Smo pa še vedno izgubili preveč žog,« je po dvoboju tudi Potočnik priznal, da so si v tej sezoni želeli kakšno evropsko zmago več.

Včeraj niti niso rabili meta za tri točke (2:16), Miha Lapornik je šele konec prvega polčasa pri 42:31 zadel prvo domačo trojko, na koncu pa je le še eno pristavil Blaž Mesiček, a so zato svoj delež k skupnemu izplenu 73 točk prispevali vsi z izjemo mladega Vlatka Čančarja. Z odločnejšo obrambo so po nizu 9:0 tako ob izteku prve četrtine že vodili z 19:12 in povsem onemogočili izraelske protinapade, enenega najmočnejših orožij gostov, ki so pri zaostanku 17:25 v 12. minuti že delovali kot raztresena vojska in ne eden najbogatejših klubov na svetu. Ter z začudenjem ugotavljali, da jim lekcije delijo golobardi mladeniči, ki so komaj dopolnili polnoletnost. Mladi hrvaški up Dragan Bender na drugi strani denimo sploh ni stopil na parket, Mesiček, Čančar in Vasilije Vučetić pa so skupno priložnost zgrabili z obema rokama. V 18. minuti so Ljubljančani vodili že za deset točk (37:27), a kriza gostov je po odmoru le pojenjala in sredi tretje četrtine so po nizu domačih napak ves zaostanek domala izničili (50:51), a jih je najprej ustavila Mesičkova trojka za 58:54, po zadnjem poskusu pri 63:64 pa je njihov napad za tri minute povsem zastal in Ljubljančani so zdrveli zmagi naproti. »Končno smo jo dočakali, pomagalo pa je, da smo se končno držali dogovora in od začetka igrali agresivno ter ne dovoljevali lahkih košev. Zato zadetih trojk niti nismo rabili, a povsem konec še ni, naredili bomo vse, da morda presenetimo še na zadnjem gostovanju pri vodilnem Unicsu,« je napovedal Lapornik.