Občutek ima, da Američani tokrat ne bodo zlati na OI

Jaka Blažič želi reprezentančne priprave dobro izkoristiti za klubsko sezono pri močno spremenjeni zasedbi Laborala Kutxe.

Objavljeno
04. avgust 2016 01.34
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Za Jako Blažičem so pisani meseci. Maja je z Laboralom Kutxo nastopil na finalnem turnirju evrolige, po 29 odigranih evropskih tekmah in 30 v španski ligi pa ga trener Velimir Perasović ni uvrstil v moštvo za končnico DP. Po dveh EP in SP 2014 ga zdaj čaka nov reprezentančni projekt, a prvič v kvalifikacijah.

»Res je, minilo je že 12 let, odkar si je morala Slovenija zadnjič priigrati mesto na eurobasketu, a brez skrbi, v šestih tekmah s Kosovom, Bolgarijo in Ukrajino bomo zagotovo zelo motivirani. Osebno želim ubiti dve muhi na en mah in se skozi reprezentančni ciklus čim bolje pripraviti na naslednjo klubsko sezono. Vsaj še eno sezono bom ostal v Vitorii, kjer se bo marsikaj spremenilo, zato na vsakem treningu dajem vse od sebe in upam, da se mi bo trud obrestoval. Začetek španske lige in evrolige želim pričakati v pravem ritmu,« pravi 26-letni branilec, ki bo pri Laboralu Kutxi dobil novega trenerja Sita Alonsa, namesto Davisa Bertansa (odslej San Antonio), Ioannisa Bourousisa, Mika Jamesa (oba Panathinaikos) in še nekaterih pa bodo njegovi novi soigralci Italijan Andrea Bargnani, Francoz Rodrigue Beaubois, Brazilec Rafael Luz, Nemec Johannes Voigtmann ...

»V Vitorii sem povsem zadovoljen in upam, da bomo imeli še eno uspešno sezono. Prejšnjo mi je nekoliko pokvarila poškodba gležnja, zato sem pred začetkom reprezentančnih priprav opravil tritedensko individualno vadbo pod nadzorom Jureta Drakslerja. Nisem še tako pripravljen, kot bom konec meseca, ko se bodo začele kvalifikacije, sem pa zadovoljen. Napolnil sem si baterije in pripravil telo za nove napore, saj bo sezona znova zelo dolga. Reprezentanca je le prva etapa,« pravi Jaka Blažič, ki bo na Iberskem polotoku še naprej videval znane slovenske obraze. Alen Omić se je resda preselil v Turčijo k Anadoluju Efesu, Mirza Begić k zagrebški Cedeviti, prihodnost Boštjana Nachbarja pri Sevilli po prihodu novega trenerja Žana Tabaka pa še ni potrjena. Toda Luka Dončić bo vse pomembnejši adut Reala, Miha Lapornik je pred dnevi prestopil k Bilbau, Luka Lapornik pa k Joventutu.

Zato pa tako kot večina reprezentantov šele spoznava prijeme selektorja Igorja Kokoškova, za katerega mnogi menijo, da bi mu moral biti pisan na kožo. »Vsak trener ima svoj pogled na košarko in Kokoškov ni izjema. K nam je prinesel ameriški piš, saj že dolgo deluje v ligi NBA, hkrati pa je Srb in bil je pomočnik Željka Obradovića na OI 2004 in EP 2005. Je torej pravšnji 'mešanec' in po uvodu priprav se vsi zelo dobro počutimo na treningih. V moštvu imamo same hitre košarkarje, tako da mora igra temeljiti na naših sposobnostih. Tega se zaveda tudi selektor, mi pa poskušamo uresničiti njegove zamisli,« ocenjuje Blažič, ki se je moral v minulih letih zlepa in zgrda navaditi na povsem drugačne poglede Jureta Zdovca.

»Na lanskem EP sva se že zelo dobro ujela. Tudi letos pričakujem pomembno vlogo v reprezentanci, vsak trening pa je priložnost za dokazovanje, saj je med kandidati precej mladih fantov, željnih uveljavitve. Na koncu bodo odločili selektor in njegovi pomočniki, med katerimi je prvič tudi Jaka Lakovič. Že v igralskih dneh nam je pogosto rekel kakšno krepko. V naših očeh je absolutna avtoriteta,« zagotavlja 196 cm visoki Blejec, ki ima za razliko od soigralcev drugačen pogled na letošnji olimpijski turnir v košarki.

»Imam občutek, da bo prinesel presenečenje in da ZDA ne bodo osvojile zlate kolajne. Želim si, da bi zmagal nekdo drug. Španija ima zelo dobro sestavljeno moštvo, na podlagi pripravljalnih izidov pa ne smemo prezgodaj odpisati niti Francije. Kdo ve, morda se motim in bo razplet podoben kot na zadnjem SP, toda v vsakem primeru nas čakajo zanimive tekme,« napoveduje.