Odločitev je padla že v prvi minuti

Košarkarji Uniona Olimpije v ligi ABA pričakovano gladko izgubili proti šesti zasedbi evrolige.

Objavljeno
28. februar 2017 00.50
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Beograd – Slovenski ljubitelji košarke se vse bolj otožno spominjajo dni, ko so lahko v živo gledali evroligaško elito v Ljubljani, Novem mestu in Laškem. Včeraj so v tekmi 24. kola lige ABA dobili priložnost za primerjavo, koliko je pokalni prvak Union Olimpija vredna v dvoboju s trenutno šesto zasedbo stare celine. Odgovor so dobili že v petih minutah.

Crvena zvezda je nastopila brez treh adutov, organizatorja igre Stefana Jovića, visokega branilca Marka Gudurića in krila Nemanje Dangubića, ter močno prilagodila minutažo drugih nosilcev igre. Stožiško moštvo pa je pogrešalo obolelega Devina Oliverja, medtem ko je na »izginulega« kapetana Mirka Mulalića domala že pozabilo. Izguba Ljubljančanov je bila vendarle bolj očitna, saj se njihovi zdesetkani ekipi močno pozna odsotnost slehernega moža, kaj šele tretjega strelca in prvega skakalca ekipe, ki z izjemno energijo poganja tudi obrambno kolesje. Brez Oliverja so bili v Beogradu bolj podobni poligonu za lahko prejemanje točk kot resnim košarkarjem, ki so potihem razmišljali o presenečenju.

V prejšnji sezoni je Olimpija premagala rdeče-bele sredi Beograda (77:73) z 22 točkami Mihe Lapornika, 11 Saša Zagorca in Zacka Wrighta ter 10 Blaža Mesička, tokrat pa so se njeni košarkarji dosledno držali napovedi, da jih zaradi tekmečeve kakovosti čaka najlažja tekma v sezoni. Pri sproščenosti so sprva celo pretiravali, zato so po poltretji minuti igre zaostajali z 0:12, sredi prve četrtine z 8:25 in v uvodnih desetih minutah prejeli 36 točk. In če ne bi solidno metali za tri točke (ob polčasu 5:9, na koncu 7:16), bi jim zelo zgodaj grozil pravi polom. Crvena zvezda je namreč tudi v včerajšnji podobi pokazala, kakšna je razlika v hitrosti, moči, kombinatoriki, natančnosti in obrambni uigranosti med dobrim evroligašem in moštvom slovenske ravni.

Po visokem vodstvu gostiteljev je bil igralni ritem v nadaljevanju bolj prijazen do Ljubljančanov, ki so hkrati uvideli, da se ne kaže povsem osramotiti. Najbolj motivirana je bila srbsko-črnogorska centrska naveza Janković-Milošević, ki je dosegla skoraj polovico Olimpijinih točk ob metu iz igre 14:24, njuni soigralci so skupaj metali 12:32. Menjavanje obrambnih različic je bilo vendarle v glavnem zaman, Crvena zvezda je v 14. minuti vodila z 20 točkami naskoka (42:22), tik pred iztekom tretje četrtine pa s +30 (77:49). Preostanek tekme so na parketu preživeli najmlajši domači košarkarji in stožiško moštvo je ublažilo poraz na sprejemljivo raven. Upoštevati pač moramo, da so Beograjčani v tej evroligaški sezoni prekosili Maccabi za 25 točk in Galatasaray za 19 na domačem parketu ter Baskonio za 19 in Žalgiris za 16 v gosteh, z dvomestno razliko pa so premagali tudi Barcelono, Real, EA7 Milan in CSKA. V ligi ABA so včeraj dosegli enajsto zmago z več kot 20 točkami naskoka, najhuje jo je skupil Zadar: doma z -47, v gosteh z -48.

Olimpijin trener Gašper Okorn ni deloval razočarano: »Crvena zvezda je zgodba zase v ligi ABA, zato iz tega poraza ne bomo delali drame. Nisem zadovoljen, saj se nismo niti poskusili resneje upreti. Videti je bilo, da naši igralci niso verjeli, da lahko nekaj dosežejo v Beogradu. Tekma se je končala že v prvi minuti, ko sem vzel prvo minuto odmora pri rezultatu 8:0. Na koncu moramo biti zadovoljni, ker smo zaostali le za 21 točk.«