Odpisani že pred odhodom in tako so tudi igrali

Union Olimpija v 7. kolu evropskega pokala doživela prvi poraz v gosteh po treh uspehih, toda ta je imel primesi rekordov.

Objavljeno
26. november 2014 22.39
Marinović Marko in Rice Tyrese,Ljubljana Slovenija 22.10.2014
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Moskva – Najhujšemu porazu Uniona Olimpije na domačih evropskih tekmah od osamosvojitve Slovenije je teden dni pozneje sledil še sedmi najvišji neuspeh. Zaostanek 28 točk bi bil še višji, če bi Himki včeraj vztrajal s polnim plinom. Ljubljančani pa imajo polno malho olajševalnih okoliščin.

Poleg Sasuja Salina, Luke Rupnika in Jake Brodnika, ki so ostali v Sloveniji, sta zaradi zdravstvenih tegob vso tekmo presedela tudi Gregor Hrovat in Dino Murić, dodaten udarec pa je prišel v 18. minuti, ko je bilo resda že vse odločeno. Marko Marinovič si je na en mah prislužil dve tehnični napaki – prvo zaradi domnevnega simuliranja osebne napake in drugo zaradi ugovarjanja sodnikom –, tako da je Aleš Pipan imel na voljo le še sedem košarkarjev, od katerih je golobradi Vasilije Vučetić igral le zadnjih pet minut. Neobičajno kratka je bil tudi vloga Alena Omića, pa čeprav si je v 15 minutah prislužil le eno osebno napako. Himki si je pač tako kmalu priigral visoko prednost, da so Ljubljančani že začeli razmišljati o naslednjih nastopih in, kot je dejal njihov trener pred odhodom v Moskvo, dvigu forme igralcev v krizi.

Olimpijini košarkarji so pričakovali tekmo v vlogi odpisanih in tako so včeraj tudi igrali – revijalno. Po trojkah Klemna Prepeliča in Hrista Nikolova, ki sodita med najbolj potrebne osebnega napredka, so zaostajali s 6:7, v preostalih sedmih minutah uvodne četrtine pa so si nabrali kar 21 točk primanjkljaja. Neustavljiv je bil zlasti Tyrese Rice, ki je v prologu dvoboja dosegel prav toliko točk (14) kot vsi gostje skupaj. Ob številnih zapravljenih žogah (na koncu 20 – Marinelli 6, Prepelič in Kanacević po 4), izgubljenem skoku (28:37) in prepočasnem vračanju v obrambo Uniona Olimpije ter metu domačega moštva za tri točke 5:9 v prvih desetih minutah je razlika naraščala z vrtoglavo naglico. Ljubljančani so tako prejeli kar 36 točk v prvi četrtini, in ker se njihova obrambna drža ni bistveno spremenila, 63 do glavnega premora. Oba podatka pomenita nova črna rekorda kluba na evropski sceni po letu 1991.

Na srečo Uniona Olimpije gostitelji včeraj niso bili krvoločno razpoloženi. Z nedoraslo žrtvijo so se le poigravali, niso pa je želeli ponižati, kaj šele pokončati. Ko so Rice, podobno razpoloženi Petteri Koponen in drugi domači prvokategorniki v drugi četrtini sedli na klop, so slovenski podprvaki kljub močno omejenemu številu košarkarjev lažje zadihali. Drugo četrtino so celo dobili z 32:27, drugi polčas izgubili s povsem znosnih 31:42, s končnim izkupičkom 77 točk pa so le za 1,3 točke zaostali za svojim letošnjim povprečjem v evropskem pokalu. Zato pa so jih prejeli 27 več kot v prvih šestih kolih.

V 26. minuti so se Ljubljančani trojk po nizu košev zelo dobrega Halila Kanacevića (20 točk in 13 skokov) in prebujenega Klemna Prepeliča, ki je do včeraj metal na evropskih tekmah trojke poraznih 1:14, tokrat pa 6:13 ter dodal pet asistenc, približali celo na 58:69. Za nameček je imel Nikolov lepo priložnost za dodatno znižanje zaostanka, a mu je Tyler Honeycutt podelil tolsto »banano« in nekoliko prebudil soigralce. Še posebej Marka Popovića, ki je z 20 točkami prevzel strelski primat v domačem moštvu in pristavil sedem asistenc brez izgubljene žoge. V 34. minuti so igralci iz moskovskega predmestja že vodili s 97:65 in se zadovoljili s stotico, niso pa lovili rekordnih dosežkov. Če bi se pravočasno lotili dela, bi bržkone brez težav prekosili zmago Partizana, ki je v evroligi 2006/07 prekosil Olimpijo kar za 46 točk (106:60). Na koncu je Rice prebil v igri le 18 minut, Popović 15, Koponen nekoliko več (28), a še vedno precej manj kot pri gostih Prepelič (38), Kanacević (37), Marinelli (36), Nikolov (33) ...

Aleš Pipan se po gladkem porazu ni oklenil alibijev, ki so se mu ponujali: »Himki je bil veliko boljši, mi pa smo prejeli preveč lahkih košev. Odigrali smo katastrofalno tekmo, ki jo moramo čim prej pozabiti. Osredotočiti se moramo na naslednje nastope, saj bodo za nas izjemno pomembni.«