Udrih odšel in Vročici pustil lep kup denarja

Slovenski košarkar Beno Udrih se je po operaciji stopala dogovoril z Miamijem za predčasno prekinitev pogodbe.

Objavljeno
01. marec 2016 19.46
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Ljubljana – Da so vodilni možje Miamija izjemno podjetni, se je julija lani prepričal že Zoran Dragić, ko ga je klub domala brezplačno prepustil Bostonu, da bi plačal precej manj dajatev na plače košarkarjev. Zdaj je različica podobne zgodbe doletela Bena Udriha. Delodajalci so ga zaradi varčevalnih razlogov odslovili. Resda sporazumno.

Potem ko si je Savinjčan, ki bo 5. julija dopolnil 34 let, pred dobrim tednom poškodoval desno stopalo, so se mu dogodki začeli vrstiti z veliko naglico. Dan po nezgodi na tekmi z Indiano so mu sporočili, da se ne bo mogel ogniti operaciji in že 24 ur pozneje je uspešno prestal kirurški poseg, po katerem ga čaka trimesečno okrevanje. Novica je pomenila trd udarec zanj, saj se je že veselil uvrstitve Miamija v končnico lige NBA, a tudi za klubske šefe. Le teden dni poprej so namreč uvideli, da enemu od zvezdnikov moštva Chrisu Boshu grozi vnovičen predčasen konec sezone – lani so mu krvne strdke našli v pljučih, letos v nogah –, za nameček pa so prepustili tekmecem tri igralce (Chrisa Andersena, Jarnella Stokesa in Briana Robertsa), da bi se spustili pod mejo za plačilo »davka na razkošje«. Ker so ostali le pri desetih za boj pripravljenih možeh, od katerih jih ima še nekaj načete sklepe, so nujno potrebovali kakšno okrepitev, zato so se hočeš-nočeš podali po nakupih.

Izbrali so izkušeno 34-letno krilo Joeja Johnsona, sedemkratnega udeleženca tekem All-Star in člana ameriške reprezentance na SP 2006, ki se je ravno razšel z Brooklynom. V normalnih razmerah se zagotovo ne bi odločili zanj, saj je s 24,9 milijona dolarjev letne mezde drugi najbolje plačani košarkar v ligi NBA za velezvezdnikom LA Lakers Kobejem Bryantom (25 milijonov), vendar so izkoristili dejstvo, da je Johnson dobil bogato odpravnino pri Mrežicah in mu obljubili zgolj minimalno plačo. A tudi s pičlimi 261.894 dolarjev do konca sezone so znova presegli prag za dodatno obdavčitev plač košarkarjev, ki v tej sezoni znaša 84,74 milijona dolarjev; tokrat za 43.894 $. Ko jim je grozilo, da bi morali kot povratniki plačati 2,5 dolarja dajatve za vsak dolar presežka, pa so se spomnili Udriha. Z nekdanjim slovenskim reprezentantom so se dogovorili za odkup preostanka pogodbe, ki ga je s klubom vezala do konca sezone v skupni vrednosti 2,17 milijona dolarjev, in to s tolikšnim popustom, da so se vrnili pod »čarobno mejo«. Tako se niso le ognili plačilu 110.000 dolarjev dajatev, temveč bodo kot »brezmadežni« prejeli za nagrado 2,6 milijona $ od klubov, ki morajo poravnati »davek na razkošje«.

Ker imajo pravila NBA tudi drugo skrajnost in oglobijo moštva, ki bodo za plače igralcev v tej sezoni namenila manj kot 63 milijonov dolarjev, so Udrihu v hipu začeli iskati tudi primerno novo okolje. Našli so ga v Philadelphii, ki je pod spodnjim plačilnim limitom in bi lahko finančno še bolj razbremenila Miami. Toda hkrati prevladuje občutek, da bi Savinjčan želel končati kariero kot soigralec Gorana Dragića. Odkar se je novembra lani preselil na Florido, ne skriva, da uživa pri igri, zadovoljen pa je bil tudi trener Erik Spoelstra, in to ne le zaradi njegovega povprečja 4,4 točke in 2,5 asistence na tekmo v 16,3 minute igre. Toda poškodba je hitro pognala poslovna kolesja.