Odslej tudi članska reprezentanca B

KZS uvaja zanimivo novost: v prihodnjem letu bo namreč zaživela članska moška reprezentanca B.

Objavljeno
16. december 2013 20.51
jer Kosarka Helios Domzale:Union Olimpija
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Košarkarska zveza Slovenije uvaja zanimivo reprezentančno novost. V prihodnjem letu bo namreč zaživela članska moška izbrana vrsta B, katere glavna cilja bosta razvoj in dodatno selekcioniranje igralcev za glavno člansko reprezentanco v prihodnje. Selektor moštva B bo Rado Trifunović, kar so člani IO KZS soglasno potrdili na decembrski seji.

»Članska reprezentanca B bo v prihodnjem letu bazirala predvsem na igralcih letnikov 1991, 1992 in 1993, ki so v zadnjih treh letih končali nastopanje v izbrani vrsti mlajših članov. Zagotovo bo v ekipi tudi kak starejši igralec, ki je redno na vratih članske reprezentance A. Namen B-ekipe je pridobiti kakega košarkarja za igranje v udarni reprezentančni zasedbi v bližnji prihodnosti,« je pojasnil Rado Trifunović.

»Na KZS se vsako leto trudimo, da bi pri reprezentancah obeh spolov in vseh kategorij naredili korak naprej, a vselej le s toliko sredstvi, kolikor jih imamo na voljo. Tako postopoma utrjujemo visoke standarde na organizacijskem področju in jih vsako sezono širimo. Za leto 2014 je Iztok Rems predstavil idejo o moški članski reprezentanci B, ki smo jo vsi navdušeno sprejeli in že začeli delati na projektu. S tem želimo v prihodnje širiti bazo igralcev, na katere bomo računali v elitni članski ekipi. Skupaj s Trifunovićem smo si zastavili pomemben izziv, njegov glavni cilj pa bo skozi priprave in prijateljske obračune doselekcionirati reprezentanco A, nekaterim mladim in morda podcenjenim obrazom pa omogočiti dodaten kakovosten trening in možnost uveljavitve na domači in mednarodni sceni,« pa je poudaril direktor članskih reprezentanc Matej Avanzo.

Generalni sekretar zveze Iztok Rems, Matej Avanzo in vodja mlajših selekcij Mirko Jurjavčič so sicer nadgradili odlične odnose s Košarkarsko zvezo Kitajske in tamkajšnjimi partnerji in tako s posebnim dogovorom zagotovili štirim izbranim vrstam kakovostne dvoboje in turnirje v tretji največji državi sveta. Dodatna vrednost dogovora je, da turnirji ne bodo povzročali nobenih dodatnih stroškov KZS, igralci pa bodo dobili pomembne mednarodne izkušnje.

Reprezentanca B bo junija in julija prihodnje leto opravila priprave in poleg turneje po Kitajski bržkone odigrala še nekaj prijateljskih tekem doma, natančen terminski načrt in seznam igralcev pa bosta znana pozneje.

Izvršni odbor je potrdil še glavna trenerja reprezentanc kadetov in mlajših članov, ki ju bosta tudi v prihodnjem letu vodila Dejan Čikić (U-16) in Damjan Novaković (U-20).