Odštevanje do eurobasketa 2013 se začenja ... zdaj!

Pomlajena slovenska košarkarska reprezentanca je končala priprave, naslednjič spet skupaj pred začetkom eurobasketa 2013.
Objavljeno
10. avgust 2012 11.49
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Beograd - Sinoči je pomlajena slovenska košarkarska reprezentanca na turnirju v Beogradu končala tritedenske priprave. Naslednjič se bodo varovanci selektorja Božidarja Maljkovića zbrali julija prihodnje leto, ko se bodo začeli pripravljati na največji športni dogodek v samostojni Sloveniji, evropsko košarkarsko prvenstvo.

Leto dni pred začetkom pa še vedno ostaja odprto vprašanje, v katerih dvoranah bodo potekali predtekmovalni boji. Po odpovedih Novega mesta in Ptuja je jasno, da bosta dvorani zagotovila Koper in Jesenice, za preostali dve mesti pa so v igri trije kandidati. To so Maribor, Celje in Ljubljana z dvorano Tivoli. Stožice bodo ob tem gostile zaključni del EP.

Košarkarska zveza Slovenije (KZS) mora prizorišča na Fiba Europe prijaviti najpozneje do 18. novembra, ko bo v Sloveniji potekal žreb predtekmovalnih skupin. Kot pravi direktor reprezentanc Matej Avanzo, pa si seveda vsi, ki sodelujejo pri organizaciji evropskega prvenstva, želijo to vedeti že prej. »Upajmo, da bomo lahko čim prej objavili imena mest, ki bodo gostila predtekmovalne skupine. Ekipa eurobasketa in Košarkarske zveze Slovenije je opravila že večino dela in je eno leto pred EP praktično že pripravljena nanj. Seveda pa bi tudi mi radi čim prej izvedeli, kje bo potekalo evropsko prvenstvo.«

Selektor Božidar Maljković je večini predvidenih nosilcev igre Slovenije na eurobasketu. Vseeno ne dvomi v prihod Jake Lakoviča, Bena Udriha, Erazma Lorbka, Uroša Slokarja, Mirze Begića in Gorana Dragića, kot pravi, pa so mu pripravljalne tekme razkrile, da si mnogi fantje srčno želijo mesta v izbrani vrsti. »Pokazali so pravi karakter in veliko mero borbenosti. To je ključ do uspeha, saj poudarjam, da na evropskem prvenstvu ne moreš narediti dobrega rezultata le z izjemnimi posamezniki, temveč z dobro in močno ekipo,« dodaja Maljković.

Eurobasket 2013 se bo začel 4. septembra in končal 18 dni kasneje. Slovenija se bo nanj pripravljala mesec in pol. Okvirni program priprav obsega nekoliko več domačih tekem, saj želijo organizatorji EP preizkusiti vsa prizorišča, nekaj pa bo tudi gostovanj, piše STA.

Medtem ko ima Slovenija kot gostiteljica že zagotovljeno mesto na EP ter ob njej še evropske reprezentance, ki se udeležujejo olimpijskega turnirja v Londonu (Španija, Francija, Grčija, Makedonija, Litva, Rusija, Velika Britanija), bo preostalih šestnajst udeležencev znanih po koncu kvalifikacij, ki se bodo začele v prihodnjih dneh in končale v začetku septembra. V njih bo nastopilo 31 reprezentanc, razdeljenih v šest skupin, na EP pa se bodo uvrstile po dve najboljši iz vsake skupine ter štiri tretjeuvrščene reprezentance.