»Ogrevanje« je končno mimo

V četrtfinalu DP Krka – Portorož in Olimpija – Helios.

Objavljeno
30. april 2015 02.04
Krka vs Rogaška. Na sliki Žiga Dimec(11). Novo mesto, 01,04,2015
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Pred sinočnjimi zadnjimi tekmami lige Telemach za prvaka je bilo že znanih vseh osem udeležencev končnice, vendar so bile dokončno zasedene le prva, druga in šesta stopnička na lestvici, odprti pa so bili tudi vsi štirje pari četrtfinala. Zmagi Rogaške in Helios Suns sta razblinili še zadnje dvome.

V četrtfinalnih soočenjih do dveh zmag (na sporedu bodo 5., 7. in po potrebi 9. maja) se bodo tako pomerili: Krka – Portorož (par 1), Union Olimpija – Helios (2), Rogaška – Grosbasket (3) in Zlatorog – Tajfun (4). Tudi v polfinalu se bo najboljša četverica sezone udarila do dveh zmag, srečali pa se bodo zmagovalca parov 1 in 4 ter boljša iz parov 2 in 3. Branilci naslova iz Novega mesta in njihovi stožiški izzivalci zadnjih petih sezon se lahko torej srečajo šele v finalu, ki bo imel dodatno težo. Krka si je namreč že zagotovila mesto v regionalni ligi, druga vstopnica pa je še na voljo. Pripadla bo bodisi državnemu prvaku bodisi drugouvrščenemu v ligi za prvaka (Olimpiji), če bo lovorika tudi letos ostala v dolenjski metropoli.

Rogaška je potrebovala zmago v Grosuplju, da bi se po številu zmag izenačila z Zlatorogom in ga zaradi boljšega izkupička v medsebojnih tekmah tudi prehitela, kar ji je uspelo. Po počasnejšem začetku je opravila veliko dela v drugi četrtini, ki jo je pod vodstvom Tadeja Fermeta in Žige Dimca dobila s 27:17. Grosbasket tudi v primeru uspeha ni mogel višje od 6. mesta, vendar se ni predajal, čeprav je nastopil brez organizatorja igre Bobana Tomiča. V 30. minuti je prešel v vodstvo s 56:53 in ohranil stik z gosti vse do konca. V zadnjo minuto sta moštvi vstopili pri vodstvu Rogaške z 72:70, gostje pa so potrdili zmago s štirimi prostimi meti Sandija Čebularja in dvema Fermeta. Grosupeljčani bodo vendarle imeli novo priložnost že v torek v zanje precej pomembnejši tekmi.

Potem ko je Tajfun v uvodnem delu DP doživel le en poraz v 20 nastopih, mu je v ligi za prvaka malo pošla sapa in klonil je kar sedemkrat v desetih kolih. Za Unionom Olimpijo je krepko zaostal že v domačem Šentjurju (67:86), včeraj pa si je v Stožicah priigral 17 točk primanjkljaja do 23. minute in se nato za kratek čas približal na 52:61. Alen Omić (met za dve 11:15 in 12 skokov) je bil nerešljiva uganka za centre gostov, njegovi zunanji soigralci pa so bili manj razpoloženi, saj so za tri točke metali le 7:30 (Marinović 3:10, Prepelič 2:7).

Primat v ligi za obstanek in vloga 7. nosilca končnice sta po včerajšnji zmagi nad Portorožem pripadla košarkarjem Helios Suns. Domžalčani, ki so vodili že s 50:31, so z dosežkom zadovoljni, saj so v zadnjih 15 tekmah nanizali kar 14 zmag, ugnal jih je le Šenčur GGD. Toda zaradi vprašljivih odločitev klubskega vodstva pred začetkom sezone so državni in pokalni prvaki leta 2007 krepko zaostali za lansko uvrstitvijo, ko so bili tretji v ligi za prvaka. Portorož šele drugo sezono tekmuje med prvoligaši in tako kot lani se je vnovič prebil v četrtfinale z osme stopničke. Upoštevati pa moramo, da je Sašo Ožbolt v desetih nastopih za obstanek igral v seštevku le 20 minut, v zadnjih tekmah pa sta manjkala tudi Stipe Modrić in Miha Markič.

Dolgo »ogrevanje« je končno mimo, zdaj bo šlo zares. B. E.