Olimpija miselnost majhne ekipe pustila v Zagrebu

Košarkarji Uniona Olimpije drevi gostijo Hapoel, da bi potrdili lepe predstave iz prvega kroga evropskega pokala.

Objavljeno
08. januar 2014 02.14
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Če jih takšen poraz ne bo prebudil, so verjetno klinično mrtvi, so v minulem desetletju večkrat potarnali trenerji košarkarjev Uniona Olimpije, po sobotnem debaklu proti Ciboni pa bi lahko podobne besede uporabil tudi Aleš Pipan. Trenutek za ponovoletno streznitev bi bil pravšnji, saj bo drevi ob 20.30 v Stožicah gostoval Hapoel.

Kapetan ljubljanskih košarkarjev Dragiša Drobnjak je pred začetkom drugega kroga evropskega pokala in soočenjem z vodilno zasedbo izraelskega prvenstva potrdil, da je porazna igra v drugem polčasu dvoboja v Zagrebu tako potrla njegove soigralce, da niti niso čutili potrebe po moštvenem očiščenju. »Dovolj smo bili jezni sami nase in sestanek v slačilnici niti ni bil potreben. Vsi vemo, kaj je šlo narobe, primerilo se nam je, kar se dogaja majhnim ekipam: v podzavesti smo začeli podcenjevati Cibono in nato preklop misli nazaj ni bil več možen,« je poudaril izkušeni krilni center, prepričan, da se drevi zgodba ne more ponoviti: »Naložili smo si veliko odgovornost. Z osvojitvijo prvega mesta v skupini prvega dela evropskega pokala smo pokazali, da lahko uspešno igramo na mednarodni sceni. Kljub velikim nihanjem menim, da lahko preskočimo še eno stopnjo in se uvrstimo v osmino finala. Seveda, če bomo igrali tako kot v uvodnem krogu, ko smo se metali na glavo za žogo.«

Podobnih misli je trener stožiškega moštva Aleš Pipan. Prepričan je, da Hapoel, s katerim je Union Olimpija nazadnje igrala v evroligi 2000/01 in ga dvakrat gladko ugnala – v Jeruzalemu z 88:76 in v Tivoliju s 95:68 –, nikakor ni nepremagljiv: »Verjamem, da smo imeli v soboto slab dan, ob katerem smo vnovič uvideli, da smo močni le takrat, ko igramo kot ekipa, ne kot posamezniki.«

Glavna orožja Hapoela, ki je v uvodnem krogu evropskega pokala dosegel šest zmag in štiri poraze (dvakrat je klonil proti ruskemu Himkiju, po enkrat pa proti Pinarju Karsiyaki iz Turčije in bolgarskemu Lukoilu), so nekdanji aduti slovitega Maccabija. Krilni center Lior Eliyahu, ki je okrepil moštvo šele sredi novembra, center Yaniv Green in branilec Yotam Halperin, ki je tri sezone nosil tudi dres Olympiakosa, so po šest sezon igrali za 50-kratnega izraelskega prvaka. Vsi trije so tako kot krilni center Elishay Kadir branili barve svoje domovine tudi na lanskem EP. Med nosilci igre najdemo še skupino tujih okrepitev. Krilo Ronald Dupree ima šest sezon izkušenj iz lige NBA kot član Chicaga, Detroita, Minnesote, Seattla in Toronta, beloruski center Art Parahovski pa je študiral v ZDA in je bil kandidat za podpis profesionalne pogodbe v Bostonu in New Yorku. Večji vlogi imata še krilo Josh Duncan in organizator igre Derwin Kitchen, v prihodnje pa bo ameriški trener Brad Greenberg zagotovo resno računal tudi na visokega branilca Braceyja Wrighta, ki je podpisal pogodbo pred dnevi in v Stožicah morda še ne bo nastopil.

»Hapoel nima veliko košarkarjev v aktivni rotaciji, toda igralci z večjo minutažo so zelo izkušeni in hitro kaznujejo tekmečeve napake. Halperina slovenska javnost najbolje pozna, saj je eno sezono igral za Union Olimpijo, toda moštvo ima dobro zapolnjena vsa igralna mesta. Odkar je v Jeruzalem prišel gibljivi Eliyahu, moštvo igra bistveno hitreje in nasprotni napadi so postali njihovo ključno orožje. To pomeni, da moramo goste umiriti in poskušati čim več igrati 5:5, da bi imeli večje možnosti za zmago,« ocenjuje Pipan, ki je imel tudi v minulih dneh nekaj dodatnih preglavic, saj Jakov Vladović ni treniral zaradi težav s preponami. Kot pravi, pa bo Dino Murić danes dobil še zadnjo injekcijo v operirano koleno. Po dnevu obveznega počitka bo že lahko začel vaditi s polno obremenitvijo in lahko se zgodi, da bo proti Širokemu Brijegu že v moštvu. Postopoma bo s svojo srčno igro v vse večjo pomoč, saj Pipan zagotavlja, da drugi krog evropskega pokala verjetno ne bo zadnja postaja Uniona Olimpije.

»Želimo se uvrstiti v izločilni del evropskega pokala, torej moramo osvojiti eno od prvih dveh mest v naši skupini M. Odigrali bomo šest tekem in vsak spodrsljaj na domačem parketu bo lahko usoden, zato želimo ostati neporaženi v Stožicah in dobiti vsaj eno tekmo v gosteh. Pred začetkom pa sta Budivelnik in Banvit bržkone le korak pred nami in Hapoelom,« poudarja Olimpijin strateg.

Strelci za Hapoel v uvodnem krogu evropskem pokalu: Dupree 13, Parahovski (igral na 9 tekmah) 12,9, Halperin in Duncan po 12,7, Kitchen 11,4, Eliyahu (5) 11,4, Green (8) 3,8, Kadir (7) 3,4, Ariel (8) 2,3, Rosen (6) 2,2, Menco (9) 1,7, Bruesewitz (2) 1, Colman (5) 0,8. Najboljši skakalci moštva so Parahovski (6,6), Kitchen (5,9) in Dupree (5,7), prva skakalca Kitchen (4,1) in Halperin (3,6).