Olimpija nima največjega proračuna niti doma

Olimpija bo imela košarkarsko moštvo za 400.000 evrov. Trener Gašper Okorn: »Izzivi pri Olimpiji so vedno veliki.«

Objavljeno
28. september 2016 01.56
Slovenija,Ljubljana,02.11.2006,Gasper Okorn na tekmi Union Olimpija:Roma.Foto:Matej Druznik/DELO
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Da malo denarja pomeni malo glasbe, zelo dobro vedo pri košarkarskem klubu Union Olimpija. Tokrat bo denarja še manj, toda pri Olimpiji bi radi vsaj uglasili svoj zbor, da bodo lahko lepše melodije zapeli v prihodnjih sezonah. Toda dela bo veliko. Tako v dvorani kot v pisarni. Klub ima namreč še vedno 1,7 milijona evrov dolga.

Približno 400.000 evrov znaša proračun košarkarjev Olimpije pred novo sezono. Znesek je bil celo nižji, toda v preteklih dneh se je povišal z zadnjim novincem Markom Mladjanom, švicarskim reprezentantom, ki ima srbsko državljanstvo. V ljubljanskemu klubu trdijo, da so tokrat sestavili najcenejšo ekipo v zadnjih letih, saj naj bi imela že v slovenski ligi večji proračun Krka in Helios. Toda kljub temu Olimpija ostaja prvo ime slovenske klubske košarke, kar je glavni razlog, da se je upravi uspelo dogovoriti za sodelovanje v evropskem pokalu in ligi ABA.

Izziv Olimpije je premamil tudi trenerja Gašperja Okorna, povratnika na ljubljanski klopi, potem ko je imel na mizi še ponudbo Polskega Cukiera. »Težave Olimpije so vsem znane. Odločil sem se, da se z ostalimi stvarmi ne bom ukvarjal, ampak samo s košarko. V kakšnih težavah je klub, bom skušal ignorirati, a izzivi pri Olimpiji so vedno veliki,« je z odločnim glasom zatrdil Okorn. Toda podobno optimistični so bili njegovi predhodniki – Gašper Potočnik, Memi Bečirović, Aleš Pipan, Sašo Filipovski … Namesto, da bi se agonija končala, je klub zašel v še večje težave. »Moje napovedi niso optimistične, so pa realne. Olimpija je sestavila ekipo, ki je zelo poceni in stane najmanj v zgodovini. To so edine sprejemljive številke glede na stanje v klubu, zato nimamo niti največjega proračuna v Sloveniji, kaj šele konkurenčnega v mednarodnih okvirih,« odgovarja Okorn.

Kljub vsemu verjame, da poceni ekipa ni cenena. »Marsikdo bo rekel, da gre za povprečno ekipo, a iz tega moramo potegniti največ. Toda po drugi strani so bili v prejšnjih sedmih letih tukaj igralci, ki so stali na mesec po 15.000 in 20.000 evrov, pa je bil rezultat enak, kot če bi imeli pol cenejšo ekipo,« pravi Olimpijin trener.

Sedem let brez naslova

V evropskem pokalu bo za Ljubljančane uspeh že dober odpor, kaj šele zmaga. V skupini D so namreč še Lokomotiv Kuban (v pretekli sezoni tretji v evroligi), Valencia (polfinalistka španske lige) in Ulm (finalist nemške lige). Utopija je tudi borba za vrh v ligi ABA, zato bo Olimpija največji podvig storila, če bo po sedmih sezonah spet osvojila državni naslov. »Zgodbice o vračanju naslova v Ljubljano poslušamo ves čas. Dlje kot traja ta post, bolj so aktualne. Napovedim se bom izognil, jasno je le to, da moramo iti na vso moč od prvega kola naprej. Prvi cilj je preboj v ligo za prvakov,« je previden Okorn.

1,7 milijona evrov dolga

Drugačne skrbi ima uprava s predsednikom Janijem Möderndorferjem. Klub je v postopku poenostavljene prisilne poravnave, zato ima do 7. novembra čas, da se z upniki dogovori o poplačilu terjatev. V klubu pričakujejo, da bo postopek uspešen, kar je razlog, da so še naprej zraven sedanji sponzorji. Če ne bo, potem bodo roke dvignili vsi, Olimpija pa bi dokončno padla. Skupno ima 213 upnikov, dolg znaša 1,7 milijona evrov. Nekaj dogovorov je že sklenila. Denimo s košarkarskim klubom Zlatorog glede 15.000 evrov ob prestopu Alena Omića leta 2012. Prav to je ljubljanskemu klubu omogočilo, da se je znebil suspenza KZS in lahko registrira nove košarkarje. Vseeno veliko grožnjo predstavlja Fibino arbitražno razsodišče BAT. Zaradi dolgov so Olimpijo prijavili košarkarja Dino Murić in Luka Rupnik ter skavt Dragan Janjić, a njihova usoda bo odvisna od uspešnosti poravnave.

Ljubljančanom pa sta že šla na roko Dražen Bubnić in Gregor Hrovat, saj sta se oba odpovedala določenemu denarju, da sta lahko letos člana Olimpije. In potem naj še kdo reče, da igralci nimajo radi Olimpije ...