Olimpija po neuspešnem lovu na Ruse ostaja brez zmage

Košarkarji Uniona Olimpije so v drugem delu evropskega pokala proti Nižnem Novgorodu doživeli še svoj tretji poraz.

Objavljeno
20. januar 2016 15.32
Posodobljeno
20. januar 2016 19.00
Košarka Olimpija Nizhny Novgorod
G. L.
G. L.

Ljubljana - Košarkarji Uniona Olimpije tudi v tretjem poizkusu v drugem delu evropskega pokala niso prišli do prve zmage. Po porazih s telavivskim Maccabijem in kazanskim Unicsom jim je tretjega nocoj v Stožicah zadal Nižni Novgorod, ki je bil boljši z 79:73.

Ljubljančani so tekmo z Rusi začeli zelo slabo, zato se je Gašper Potočnik ob svoji prvi minuti odmora odločil za redko videno potezo in je zamenjal kar celotno peterko na parketu. Domači se kljub temu do polčasa niso uspeli pobrati, saj so si nabrali kar 13 točk zaostanka, prve »znake življenja« pa so začeli kazati šele v tretji četrtini, ko so se po dveh trojkah Blaža Mesička približali na le točko zaostanka (54:55).

Lov na Ruse jim je po seriji sedmih zaporednih točk Save Lešića uspelo zaključiti v drugem delu zadnje četrtine (68:68), a so gostje v zaključku spet stopili na plin in tekmo dobili brez napete končnice.

Pri zmajih je bil s 15 točkami najuspešnejši Miha Lapornik, po 14 sta jih dodala Lešić in danes zelo solidni Dawan Robinson, še eno manj pa je prispeval kapetan Saša Zagorac. Za goste je 15 točk, od tega tri trojke, dosegel Semen Antonov.

Ista tekmeca se bosta prihodnji torek pomerila še enkrat, tedaj v Nižnem Novgorodu, približno 400 kilometrov oddaljenem velemestu od ruske prestolnice Moskve.

Prva četrtina

Kapetan Saša Zagorac in Sava Lešić pod obema obročema, Mitja Nikolić na krilu ter Gregor Hrovat in Zack Wright na zunanjih položajih na uvodu današnje tekme niso mogli kljubovati razpoloženim gostom, ki so si v uvodnih treh in pol minutah igre že priigrali oprijemljivejšo prednost z 9:2. Trenerju Gašperju Potočniku ni preostalo drugega, kot da vzame minuto odmora, a se mu to ni kaj prida obrestovalo, pa čeprav je zamenjal kar celotno peterko na parketu. Po vrnitvi nanj so se po trojki Semena Antonova gostje namreč odlepili že na +12 (14:2).

Če je bila Olimpijina igra v napadu v prvi četrtini slaba, je bila njihova predstava v obrambi katastrofalna. Slabe štiri minute pred koncem so jim Rusi nasuli že 21 točk, medtem ko so jih sami zmogli le osem. Po zaslugi novinca v ljubljanskem moštvu Dawana Robinsona se je zaostanek zmajev do konca prve četrtine malce zmanjšal, kljub temu pa je znašal visokih 11 točk (17:28).

Druga četrtina

Gostje so prevladovali tudi na uvodu druge četrtine, ko so povedli že s 34:19. Zmajem je preglavice povzročal zlasti izjemen met za tri točke Nižnega - Antonov je do polovice druge četrtine izza črte metal celo 3:3, Dimitri Hvostov pa 2:2.

Ljubljančane je poleg Robinsona v igri držal zlasti Luka Lapornik, ki je s svojo deveto točko za približanje na -9 gostujočega trenerja prisilil v minuto odmora. Po njej je trojko dodal še Zagorac in na semaforju je kazalo že 31:39, a so Rusi znali vrniti udarec in se vrniti na varnejših +14. Do glavnega odmora so zadržali točko manj prednosti (48:35), kar je bil zelo lep kapital pred drugim polčasom.

Tretja četrtina

Zmaji so na uvodu tretje četrtine zaigrali nekoliko agresivneje in se v 24. minuti tekme po zabijanju Blaža Mahkovica in trojki Zagorca približali na sedem točk zaostanka. S tem se pot povratka domačega kluba ni končala. Blaž Mesiček je tri minute pred koncem tega dela igre zadel dve trojki zapored in svoje moštvo približal na zgolj točko zaostanka (54:55).

A Ljubljančanom se je v zaključku četrtine znova zaustavilo in zaostanek se je znova povišal na šest točk (56:62).

Zadnja četrtina

Po še eni trojki Zagorca in štirih zaporednih točkah Save Lešića je zaostanek zmajev slabih šest minut pred koncem tekme znašal le tri točke (65:68). Srbski krilni center se je v teh minutah zares razigral, kar je dokazal še s trojko za izenačenje in tekma je bila znova povsem odprta.

Toda Rusi so še enkrat, podobno kot v tretji četrtini, nemudoma odgovorili in dosegli naslednjih pet točk ter z enako razliko povedli zgolj tri minute pred koncem tekme. Minuto kasneje je tudi Vladimir Ivlev dosegel svojo prvo trojko na tekmi in Olimpija je bila kar naenkrat spet v izgubljenem položaju. Zmajem se po zaostanku s 70:76 v samem zaključku tekme več ni uspelo vrniti, tako da so vpisali še svoj tretji poraz v drugem delu evropskega pokala.

 

Evropski pokal, 2. kolo 2. dela:

Union Olimpija - Nižni Novgorod 73:79 (17:28, 18:20, 21:14, 17:17)