Olimpija švignila na 4. mesto – od zadaj

Ob »polčasu« lige ABA končno dvojni slovenski uspeh za pobeg z dna razpredelnice.

Objavljeno
23. december 2013 09.20
Košarka Union Olimpija proti Zadar v Ljubljani,22. decembra 2013
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Končno je napočil dan za dvojni slovenski uspeh v ligi ABA. Po 12 kolih praznega upanja sta bili Union Olimpija in Krka kos nasprotnima moštva ter z zmagama nad neposrednima tekmeca s spodnjega dela lestvice Zadrom in Szolnokom storili korak kvišku od zelo nevarnega dna.

Ljubljančani so obetavno začeli sanacijski niz devetih tekem, od katerih jih bodo sedem odigrali v Stožicah. Njihova zmaga bi bila lahko še precej višja, saj so že v 29. minuti vodili s 30 točkami naskoka (68:38) in krepko prevladovali v vseh prvinah. Na koncu v skoku s 34:23, v asistencah z 18:7, Zadrčane, ki so nekoč sloveli po ostrostrelskih sposobnostih, so krepko prekosili tudi pri metih za tri točke (10:20 v primerjavi s 3:13), kar jih je slednjič pripeljalo do najučinkovitejše predstave v regionalni sezoni. Dalmatinci so zadnjič vodili s 13:12 in v 12. minuti zaostajali le z 19:22. Toda Olimpijin niz 13:0 jih je že potisnil na rob prepada, v tretji četrtini pa je domače moštvo po zaslugi Sasuja Salina in Deividasa Gailiusa metalo za tri točke 5:7 ter dobro izkoriščalo telesne sposobnosti motiviranega Alexa Stephesona (17 točk in 8 skokov). Tedaj je gostiteljem kajpada začela popuščati zbranost in pri +30 se je končno vpisal med strelce do tedaj drugi strelec lige ABA Marko Šutalo. Ko je prednost skopnela na »pičlih« 72:55, je stožiški Zadrčan Jakov Vladović postavil svoje someščane na realna tla z dvema zaporednim trojkama, za konec pa je eno pristavil še – Alen Omić.

Aleš Pipan je bil zadovoljen s prikazanim: »Čestitke našim fantom, uresničili so, kar smo se dogovorili. Z agresivno obrambo smo želeli preprečiti Zadru organizacijo napadov, omejiti njegove strelce in izriniti centre izpod obroča. Na zunanjih položajih smo bili uspešni, na notranjih le delno, saj nam je Josip Sobin povzročal preglavice. Čim prej moramo pozabiti vse skupaj in se dobro pripraviti na tekmo z MZT. Z dosedanjim izkupičkom namreč ne moremo biti zadovoljni, v drugi polovici regionalne sezone moramo popraviti vtis.« Da bi lahko uresničili načrt, bodo Olimpijini košarkarji preživeli praznike v delovnem ozračju, v Ljubljani bodo ostali tudi vsi tujci.

Iz Szolnoka dobre volje

Novomeščani so dosegli četrto zaporedno zmago v ligi ABA in pokalu eurochallenge, v katerem se bodo znova soočili s Szolnokom, in gostitelje ustavili pri pičlih 55 točkah, kar je najmanj v vsej sezoni. Tudi sami so imeli precej težav v napadu, vendar so v obojestransko raztrgani igri vendarle stopnjevali ritem in sleherno četrtino povečevali strelski učinek. Po začetnem zaostanku z 10:14 in osmih zgrešenih poskusih za tri točke je košarkarjem Krke vlil nekaj prepotrebne samozavesti Sani Bečirovič, ki igra vsako tekmo bolje. Z osmimi točkami je prinesel svojemu moštvu vodstvo z 22:20 in izhodišče za veliko boljše nadaljevanje. Pičlih 26 točk, koliko so jih gostje iz Slovenije zmogli v prvem polčasu, je bilo pač veliko premalo, da bi si lahko veliko obetali od podobnega ritma, prav tako pa ni bilo pričakovati, da bo Szolnok v nedogled neučinkovit. Največji dolžnik v domačih vrstah je bil organizator igre Willie Warren, trenutni MVP in drugi strelec lige ABA, ki je do glavnega premora zmogel le pet točk ob petih izgubljenih žogah.

V drugem polčasu je igral precej bolje, ni pa mogel zasukati poteka tekme. V 28. minuti je Krka prišla do prednosti 41:33 in štiri pozneje vodila z 48:39, goste je spravila v težave šele conska obramba gostiteljev, s katero so se polčetrto minuto pred koncem približali na le dve točki razlike. Tedaj je dolgo neopazni Jaka Klobučar le zadel za tri točke, usodo madžarske zasedba pa je zapečatil Bečirovič s trojko za naskok 59:51 minuto in pol pred iztekom igralnega časa. Takšna razlika je bila nenadomestljiva za Szolnok, ki niti v eni četrtini ni zmogel več kot 16 točk. Nasploh sta bili obe moštvi skromni pri metih za tri točke, še posebej gostitelji (1:13), medtem ko sta bila pri Krki (6:27, v prvem polčasu le 2:15) nekoliko natančnejša le Bečirovič (3:6) in Klobučar (2:5), Edo Murić (0:5) in Jasmin Hukić (1:8) pa sta dolgo uravnavala merila naprave. Slednji ima vendarle precej zaslug za zmago, saj je vseh svojih 11 točk dosegel v zadnji četrtini.

Aleksandar Džikić po tekmi ni iskal dlake v jajcu: »Težko je pripraviti moštvo proti tekmecu, za katerega igrata tako nadarjena košarkarja, kot sta Willie Warren in Justin Holiday. Zadovoljen sem z rezultatom, saj smo zmagali, malo pa sem zaskrbljen zaradi številnih napak in izgubljenih žog, ki smo si jih privoščili. Najpomembnejše je, da smo zmagali, zato našim košarkarjem ne bi izrekal kritike.«