Olimpija v Atene brez Pagea

Košarkarji Uniona Olimpije bodo v četrtek igrali dvoboj osmega kola evrolige, njihov nasprotnik bo Panathinaikos.

Objavljeno
27. november 2012 12.11
Posodobljeno
27. november 2012 12.11
rsi_kosarka
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - Ljubljanska Union Olimpija bo v četrtek nadaljevala z dvoboji evrolige, tokrat se bo v gosteh pomerila z grškim Panathinaikosom (20).

Grški velikan je na prvi medsebojni tekmi v Ljubljani upravičil vlogo favorita in v dosedanjem delu vknjižil štiri zmage in tri poraze, Olimpija pa je z dvema zmagama na zadnjem mestu skupine A.

Trener ljubljanskega moštva Sašo Filipovski je na današnji novinarski konferenci izpostavil izkušenost Panathinaikosa, obenem pa tudi razkril, da se njegov varovanec Dylan Page poškodoval, tako da ne bo odpotoval v Atene.

»Na prvi tekmi so upočasnili našo igro in napadali na dolgi napad. Veliko so igrali po globini. Dobro so skakali v napadu in onemogočili so nam protinapad. Če želimo igrati dobro z njimi v Atenah moramo igrati boljše v obrambi na zunanjih igralcih in boljše zapirati pod košem. Panathinaikos je podpisal še dva nova igralca od naše zadnje tekme. So še močnejši na papirju. Kar se tiče njihove igre, vemo, da bomo napadeni po globini in vemo, da je njihov motor igre Diamantidis. Ukić je agresiven v prodoru in znajo igrati z gibljivimi centri, kot sta Lasme in Tsartsaris. Hkrati, pa imajo tudi klasičnega težkega centra v Schortsanitisu. Odlično igra s hrbtom proti košu in tako napada koš. Gre za ekipo, ki je izredno izkušena in vedno cilja na pomanjkljivosti nasprotnika v teži ali višini. Moramo igrati z veliko pomaganja v obrambi, da se bi lahko kosali z njimi. Na prvi tekmi smo imeli premalo protinapadov in preslab met z razdalje. V Atene potujemo brez Dylana, ki je lažje poškodovan, a naj bi bil nared za Cibono v ligi ABA.«

Več priložnosti za Bubnića in Murića

Trener ljubljanske ekipe je na novinarski konferenci tudi pripomnil, da bi njegovi igralci morali poznati pomembnost regionalne lige. »Mlajši in neizkušeni igralci se ne zavedajo, kako pomembna je liga ABA. Lahko je igrati na tekmah z močnejšimi nasprotniki, ko si sproščen. Ko pa moraš zmagati in si favorit, se zaplete. Jasno, da si želimo dobro tekmo, ker nas je Panathinaikos v Ljubljani nadigral, po drugi strani pa bomo imeli nato samo en dan za pripravo na Cibono. Ker smo brez Dylana, bom več menjal in dal priložnost drugim igralcem, predvsem Draženu Bubniću in Dinu Muriću,« je dejal Filipovski.

Page: Igrati moramo v našem ritmu

Ameriški krilni center Dylan Page, ki v četrtek ne bo mogel pomagati svojim soigralcem, verjame, da se bodo Grkom bolje zoperstavili kot na prvi tekmi v Ljubljani. »Zadnja tekma z njimi je bila zelo težka. Premagali so nas predvsem pod samim košem, kjer so bili bolj izkušeni. Če bomo dobro igrali v obrambi, skakali in tekli več v protinapade, lahko igramo z njimi. Igrati moramo v našem ritmu in verjamem, da bomo igrali boljše z njimi, kot smo to v Ljubljani.«

Izmed košarkarjev grškega moštva se je v dosedanjem delu najbolj izkazal robustni center Sofoklis Schortsanitis, ki v povprečju dosega 11,2 točke na tekmo, zelo nevarna sta tudi Roko-Leni Ukić (10,4) in Jonas Mačiulis (10,3). Najboljši skakalec Panathinaikosa je Stephane Lasme (6,3), podajalec pa Dimitris Diamantidis (5,7).

Na drugi strani bo glavno orožje Ljubljančanov Avstralec Aron Baynes, ki v povprečju dosega 15,3 točke in ujame 10 skokov na tekmo. Izmed njegovih soigralcev ima drugo najvišje povprečje doseženih košev Jaka Blažič (11,9), prvi asistenc pa je Dominic Waters (4,6).

V skupini A se bosta v četrtek srečala še Himki in Cantu (16.30), v petek pa bo potekal dvoboj prvo- in drugouvrščene ekipe, Reala in Fenerbahčeja (20.45)

Pari osmega kola skupine A

Četrtek:

Himki - Cantu (16.30)

Panathinaikos - Union Olimpija (20)

Petek:

Real Madrid - Fenerbahče (20.45)

Lestvica

1. Real Madrid 7 5 2 594:541 12 točk

2. Fenerbahče 7 4 3 534:523 11

3. Panathinaikos 7 4 3 522:517 11

4. Himki 7 4 3 526:550 11

5. Cantu 7 2 5 510:506 9

6. Union Olimpija 7 2 5 516:565 9