Olimpija vnovič lovi 20. lovoriko

Košarkarski pokal Spar: prve tekme četrtfinala na sporedu že jutri.

Objavljeno
15. februar 2016 00.47
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Minuli konec tedna so obstala igrišča v ligi NBA zaradi tradicionalnega vikenda All-Star, ki sta ga uvodoma zaznamovala Zach LaVine (Minnesota) z obrambo naslova najboljšega zabijalca in Klay Thomspon (Golden State) z zmago v metanju trojk pred klubskim soigralcem Stephenom Curryjem. V Evropi pa bodo prihodnji teden posvetili pokalnim tekmovanjem.

Pred dvema odločilnima koloma v ligi ABA in zadnjimi tremi igralnimi dnevi v ligi Telemach, ki bodo dali tri udeležence bojev za državno lovoriko, se bodo spopadla tudi najboljša slovenska moštva. Za razliko od prejšnjih enajstih sezon, ko se je na finalnem turnirju pokala Spar predstavilo osem zasedb, pa se bo letos v dvorani Tivoli pomerila le elitna četverica. Še štiri ekipe pa bodo jutri in pojutrišnjem nastopile v četrtfinalnih dvobojih z dvema tekmama, ki jih bodo odigrali po hitropoteznem sistemu »doma-v gosteh«. Zmagovalci si bodo od petka do nedelje zagotovili mesto na turnirju v dvorani Tivoli, ki bo šele drugič (po sezoni 1998/99) prizorišče sklepnih pokalnih bojev. Ti so se sicer še trikrat odvijali v Ljubljani, vendar vselej na Kodeljevem, medtem ko Stožice še niso dočakale priložnosti.

Med letošnjo najboljšo osmerico je kar šest udeležencev lanskega finalnega turnirja v Laškem: poleg branilke naslova Krke še poraženi finalist Zlatorog, preostala polfinalista Tajfun in Union Olimpija ter Helios Suns in Šenčur GGD. Namesto Slovana in Kolpe iz Črnomlja se bodo za lovoriko potegovali polzelski Hopsi, pokalni prvaki leta 1996, in domžalska Lastovka, ki se je prvič sploh prebila v četrtfinale pokala Spar. Žreb je hotel, da se bo Zlatorog vnovič srečal z Unionom Olimpijo, ki jo je pred letom presenetljivo izločil z 72:63, čeprav je zaostajal že z 19 točkami razlike. Razmerje moči bo tokrat vendarle nekoliko drugačno, saj bosta ključna junaka podviga Laščanov igrala v dresu ljubljanskega moštva: Sašo Zagorac je v lanskem polfinalu dosegel 20 točk, Miha Lapornik pa 13.

Košarkarjem Heliosa sreča vnovič ni bila naklonjena. Medtem ko so se lani morali že v četrtfinalu spopasti s poznejšim državnim prvakom Tajfunom, so se letos v 5. kolu udarili s podprvakom Rogaško, ki po 15 kolih prepričljivo vodi v ligi Telemach. Za »nagrado« za dve sila tesni zmagi (doma z 69:66 in v gosteh s 77:75) pa se bodo Domžalčani jutri in pojutrišnjim spopadli s Krko. Zmagovalec dvoboja bo imel težje delo tudi v polfinalu, saj ga bo pričakal boljši iz merjenja moči med Tajfunom in Šenčurjem GGD. Lado Gorjan, direktor Helios Suns, vendarle ne obupuje: »Sistem v tej sezoni je morda nekoliko bolj naklonjen favoritom, saj bosta v četrtfinalu na sporedu dve tekmi, a vseeno upam, da bomo mi tisti, ki se bomo uvrstili v polfinale.«

Njegovemu optimizmu pritrjuje pogled v sezono 2012/13, v kateri je njegovo moštvo ugnalo Krko v polfinalu, leto dni pozneje pa se mu je le za las izmaknila ponovitev preboja v veliki finale s porazom proti Unionu Olimpiji s 57:59. Praznih rok je nato po porazu s Krko ostalo tudi stožiško moštvo, ki že tri leta čaka na svojo 20. pokalno lovoriko od osamosvojitve Slovenije. Krka (2014 in 2015) mu sledi z dvema naslovoma, KS Polzela, Pivovarna Laško (2004) in Helios (2007) pa so osvojili po enega.

»Vedno znova se ponavljam, a tako pač je, Union Olimpija si mora vselej za cilj zastaviti osvojitev naslova prvaka pokala Spar ne glede na to, kdo je tekmec in kje poteka finalni turnir. Računamo na zmago in upam, da nam bo uspelo,« priznava Olimpijin direktor Matevž Zupančič.

Pari četrtfinala pokala Spar, torek: Zlatorog – Union Olimpija (18), Hopsi Polzela – Lastovka (19) Helios Suns – Krka (20), Šenčur GGD – Tajfun (20); sreda: Tajfun – Šenčur GGD (18), Union Olimpija – Zlatorog (19), Lastovka – Hopsi Polzela (19), Krka – Helios Suns (20).

Para polfinala, petek (Tivoli): Helios Suns/Krka – Šenčur GGD /Tajfun (18.15), Zlatorog Laško/Union Olimpija – Hopsi Polzela/Lastovka (20.30).

Finale: nedelja ob 18. uri v dvorani Tivoli.