Ostal bo skromen in poslušal starejše

Dvajsetletni slovenski krilni košarkar Vlatko Čančar se razvija v odličnega igralca, zato so ga izbrali na naboru lige NBA.

Objavljeno
21. julij 2017 14.25
Vasilije Vučetič in Vlatko Čančar na tekmi Olimpija Mega Leks,Ljubljana Slovenija 21.11..2015 [Šport,košarka]
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Slovenska košarkarska izbrana vrsta se je zbrala na pripravah za evropsko prvenstvo, saj od srede slovenski reprezentanti že pridno nabirajo tekaške kilometre v Zrečah. Navijači bodo na evropskem prvenstvu največ pričakovali od Gorana Dragića, Luke Dončića in Anthonyja Randolpha, toda skrito slovensko orožje lahko predstavlja Vlatko Čančar.

Dvajsetletni slovenski krilni košarkar se počasi razvija v odličnega igralca, zato so ga letos izbrali celo na naboru lige NBA. Kot 49. po vrsti ga je k sebi vzel Denver, toda Čančar bo v prihodnji sezoni zagotovo še igral za Mega Leks. Košarkarski strokovnjaki se strinjajo, da gre za gibljivega košarkarja z dobrim občutkom za igro, vendar bo moral pridobiti še več moči in hitrosti, vsaj če bo želel igrati na najvišji evropski ali ameriški ravni.

S kakšnimi občutki ste prišli na zbor reprezentance?

Zelo sem vesel, toliko bolj, ker mi je uspelo pozdraviti poškodbo kolena. Prav zato sem še nekaj časa ostal v klubu v Srbiji, šele potem sem se vrnil domov, da sem si privoščil počitek in nadaljeval terapije. Letos bo tudi lažje igrati v reprezentanci, ker nisem več novinec, čeprav niti lani ni bilo preveč težko, saj so mi drugi igralci precej pomagali.

Kakšen je vaš reprezentančni cilj?

Osebni ta, da pridem med dvanajst reprezentantov, ki bodo odpotovali na evropsko prvenstvo, ekipni pa, da dokažemo svojo pravo vrednost.

Vam misli še uidejo k naboru lige NBA?

Vedno, ko se spomnim na draft, se nasmejem, saj sem poln dobre volje. Počasi šele dojemam, kaj se je dogodilo, sprva pa je bilo kar malce neverjetno. Še pred dvema letoma sem igral v drugi ligi za Škofjo Loko, a zdaj sem bil izbran na draftu lige NBA. To je obenem odlična motivacija, da še bolje treniram, da bom nekoč tudi zaigral v ligi NBA.

Ostajate pri Mega Leksu?

V prihodnji sezoni zagotovo, saj se bomo šele čez čas odločili, kdaj bom šel v NBA. Čeprav bomo v prihodnji sezoni igrali samo v ligi ABA, je Mega Leks najboljše okolje zame. Več časa bomo imeli za trening pa tudi liga ABA ni toliko slaba, kot se komu zdi. A čez kakšno sezono bi rad zaigral v evroligaškem klubu.

Zakaj niste igrali v poletni ligi NBA?

Zaradi poškodbe kolena, drugače bi šel v Združene države Amerike. Če bo vse v redu, bom šel na poletno ligo NBA prihodnje leto.

Veste, da ste bili po devetih letih in Goranu Dragiću prvi Slovenec, ki so ga izbrali na draftu?

Da, poznam ta podatek. Lepo je, da športniki tudi tako predstavljamo Slovenijo. Zagotovo sem postal navijač Denverja, toda zdaj je vse to za menoj. Naslednja postaja sta reprezentanca in evropsko prvenstvo, zato sem z mislimi samo pri slovenski izbrani vrsti.

Kot pravilna se je pokazala tudi odločitev, da se ste lani odšli k Mega Leksu.

Zagotovo, saj imam pravo vlogo, le na koncu sezone sem se poškodoval. Trener Dejan Milojević mi je dal veliko priložnosti, prav tako imamo odlične razmere za delo, saj drugi klubi ne razmišljajo toliko o razvoju mladih igralcev kot pri nas.

Trenerji vas postavljajo na krilnega centra ali na krilo. Kaj vam je bližje?

Najraje bi igral na krilu, toda nimam večjih problemov z igranjem na različnih pozicijah. Hitro sem se privadil na menjave, zato lahko nekaj dam na vsakem položaju.

V reprezentanci je spet nazaj Erazem Lorbek. Verjetno se lahko od njega precej naučite.

Veliko časa bom preživel z njim in ga prosil za nasvete. Pozoren bom na treningih, kako se pripravlja na igro, kako se giblje, kaj počne v prostem času. Res je lahko pravi mentor.

Kakšno vlogo pričakujete v reprezentanci?

V reprezentanci bomo še videli, kaj bo rekel selektor. Moja naloga je, da dam vse od sebe in si izborim mesto med najboljših dvanajst v reprezentanci. Nikakor še nisem v ekipi, saj vem, da se bom moral pošteno potruditi, da bom odpotoval na evropsko prvenstvo. Moram ostati skromen, poslušati starejše in upoštevati njihove nasvete, da bom še bolj napredoval.