Ožbolt in Krubally zagrozila, naprej Krka in Olimpija

Branilci naslova po uvrstitvi v polfinale DP čakajo na izid tretje tekme na Polzeli, Olimpija na razplet v Domžalah.

Objavljeno
07. maj 2014 01.02
Košarkaška tekma Grosuplje in Union Olimpija v Grosuplju, 6. maja 2014
B. E., šport
B. E., šport
Grosuplje – Krka in Union Olimpija sta se pričakovano prvi uvrstili v polfinale lige Telemach, vendar sta se včeraj krepko namučili v Portorožu in Grosuplju, kar še posebej velja za Ljubljančane. Kdo bo dopolnil elitno četverico DP, bo jasno jutri v Domžalah in na Polzeli, saj je po Zlatorogu tudi Rogaška izsilila tretjo tekmo.

Slabe vesti za Union Olimpijo se stopnjujejo. Medtem ko naj bi bila Sasu Salin in Jakov Vladović pripravljena za igro do torkovega začetka polfinala, je Deividas Gailius že končal sezono. Zdravniški pregledi so potrdili, da je njegova poškodba kolena (hudo vnetje vezi, ki je sprožilo kalcinacijo) resnejše narave, zato je že odpotoval v Litvo. Kakšno bo zdravljenje krilnega košarkarja, ki ga s stožiškim klubom veže še eno leto pogodbe z možnostjo predčasne prekinitve ob odškodnini, bo jasno v roku enega meseca. Od tega, ali bo potreben kirurški poseg ali drugačna rehabilitacija, bo odvisno, ali ga bomo jeseni gledali v Ljubljani. Za nameček si je njegova zamenjava Jaka Brodnik včeraj že v prvem polčasu poškodoval zadnjo stegensko mišico in ni več igral.

Ob tako zdesetkani zunanji liniji bi Olimpija potrebovala učinkovito predstavo centrov, toda Dino Murić (na koncu met 2:14) in Alen Omić sta v prvem polčasu metala iz igre 0:9 ter imela veliko težav s spretnim Ousmanom Kruballyjem. Gambijec je v uvodnih 20 minutah dosegel 14 točk brez zgrešenega meta in bil najzaslužnejši, da so Grosupeljčani uspešno držali korak. Vodili so z 8:1, 17:12, 30:27 in tudi s 55:54 v 30. minuti. Po krajšem padcu (58:63) pa so se vrnili v igro z dvema zaporednima trojkama Kaylona Williamsa za 73:72 le minuto in 48 sekund pred koncem. Upanje za presenečenje sta jim vzela Nebojša Joksimović z natančnim izvajanjem prostih metov in samozavestni 19-letni Marinelli (za dve 4:4, za tri 3:5, prosti meti 5:6) s svojo tretjo trojko.

»Upam, da bo naša zdravniška služba usposobila poškodovane do polfinala. Prav tako, da bomo prihodnjič začeli bolj odločno. Ker smo oslabljeni na zunanjih položajih in smo hkrati imeli precejšnjo višinsko prednost, sem pričakoval več od centrov, ki so dobili dovolj žog. Iskali pa so najslabše možne rešitve in se spravljali v težke položaje,« je ocenil Olimpijin strateg Aleš Pipan. Trener Grosuplja Dejan Mihevc je kljub porazu deloval bolj zadovoljno: »Vesel sem, ker so se naši fantje dvakrat dobro kosali z Olimpijo. Niso se predajali, tokrat pa so bili izenačeni vse do konca. V finišu so resda prehitro zaključili nekatere akcije, toda očitno jih je ponesla velika želja.«

Helios je zapravil priložnost, da bi si zagotovil polfinalno soočenje z Olimpijo že v dveh tekmah, v sinočnji drugi četrtini, ki jo je izgubil kar s 13:30. Pri rezultatu 25:22 si je Rogaška priigrala niz 17:0 ter odšla na glavni premor z izdatnim naskokom in zgovorno statistiko: za tri točke je metala 7:13, gostje 1:13, razlika v skoku pa je bila kar 25:12. In medtem ko je Sandi Čebular do tedaj sam dosegel 14 točk, pri Domžalčanih ni bilo nikogar, ki bi do polčasa zmogel več kot pet točk. Slatinčani so nekaj minut še igrali v podobnem ritmu, po vodstvu s 26 točkami razlike (55:29) pa so nekoliko popustili in omogočili gostom, da so izdatno znižali primanjkljaj.

Sašo Ožbolt v sobotnem soočenju s svojim nekdanjim trenerjem Aleksandrom Džikićem, s katerim je ostal v pristnih stikih, ni niti enkrat zadel iz igre. Najbolj izkušeni mož Portoroža se je včeraj oddolžil: vlekel je soigralce in do polčasa dosegel 15 točk, dve več kot pri Krki njegov nekdanji soigralec Jasmin Hukić. Vendar ni mogel popeljati novincev med prvoligaši do zmage nad prvaki, ki so vnovič nastopili brez Eda Murića. Potem ko je Portorož dobil prvi polčas s šestimi točkami naskoka, je Krka pod vodstvom Zvonka Buljana začela tretjo četrtino z nizom 20:2, v 29. minuti pa vodila z 68:54. Gostitelji so se s koši centra Nejca Bude (za dve 11:15 in 9 skokov) približali na 65:72, toda po trojkah Jake Klobučarja in Luke Lapornika je bilo njihovih sanj konec.