Petrov bo reševal Krko pred sušo

Košarka: Dejan Mihevc ni več trener Novomeščanov. Olimpijia danes s Crveno zvezdo.

Objavljeno
26. februar 2017 22.39
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Novo mesto – S četrtim zaporednim porazom v ligi ABA so se košarkarji Krke spravili v veliki težave in vprašanje je, če bodo v zadnjih dveh kolih dobili dirko z Zadrom in se ognili izpadu. Jasno pa je že, da trener Dejan Mihevc ne bo dočakal konca regionalne sezone na novomeški klopi. Po obupni predstavi proti Mornarju ga je nadomestil Simon Petrov.

Sporazumna prekinitev sodelovanja z Mihevcem, ki je v prejšnji sezoni zasedel zadnje mesto v ligi ABA s Tajfunom, ni presenečenje. Očitno je bilo, da ne najde formule za oživitev Krkine zasedbe, v zadnjih tednih je celo delovala vse bolj otopelo in malodušno. Svoje slabosti je še nekako prikrila v ligi Nova KBM, v kateri je nanizala deset zmag, in v pokalu Spar do finalnega poraza z Unionom Olimpijo, na višji ravni so bile možnosti za improvizacijo bistveno manjše. Prav tako je pričakovano ime njegovega naslednika.

Petrov, ki je vodil moštvo že na včerajšnji tekmi državnega prvenstva proti Portorožu ob pomoči dosedanjih članov strokovnega štaba Daliborja Damjanovića in Ožbeja Staneta, je zelo ugledno ime v Krkini zgodovini. Z njo je leta 2000 prvič osvojil prvi naslov državnega prvaka, potem ko je v polfinalu dosegel odločilni koš proti do tedaj neprekosljivi Unionu Olimpiji, v domači klub pa se je vrnil tudi pred koncem igralskem kariere v sezoni 2011/12. Samostojno trenersko pot je začel v Ljubljani pri Slovanu, v prejšnji sezoni pa se je znova odločil za Krko in z njenim mladinskim moštvom osvojil državno prvenstvo.

V Novem mestu se nadejajo, da bo hitro našel pot iz slepe ulice, saj sta pred vrati odločilni tekmi v ligi ABA s Partizanom in Cibono, 22. marca pa se bo začela slovenska liga za prvaka. Po videnem v soboto čaka Petrova obilo dela predvsem na psihičnem področju, saj so dolenjski košarkarji igrali v krču, brez prave energije in neučinkovito. Po vodstvu z 28:19 so dovolili Mornarju, da je prepolovil zaostanek do glavnega premora, čeprav je v prvem polčasu izkoristil le 19 odstotkov metov iz igre. V nadaljevanju pa so Novomeščani znova doživeli kolaps. Tretjo četrtino so izgubili z 12:28 in v 32. minuti po delnem rezultatu 7:33 zaostali s 36:52. Brezglavo so se namreč odzvali na sleherni agresivni poskus tekmecev, ki so na 12. gostovanju v regionalni sezoni le prišli do prve zmage in pomembne prednosti 2:0 v soočenjih s Krko. Hkrati so na nacionalni lestvici lige ABA obogatili bero Črne gore, ki s količnikom 12,5 zaostaja le za Srbijo (14,5), medtem ko so Hrvaška (12), BiH (11), Slovenija in Makedonija (po 8,5) manj uspešne. Državi, ki bosta osvojili prvi dve mesti, bosta v naslednji sezoni dobili pravico do dodatnega moštva, Srbom se torej obeta četrta vstopnica, Črnogorcem pa druga.

Košarkarji Uniona Olimpije bodo odigrali 24. regionalno tekmo v sezoni danes, v njej pa jih čaka bržkone najlažje delo doslej. Gostovali bodo pri vodilni Crveni zvezdi, ki melje vse pred seboj in je doslej klonila le proti Partizanu, zato lahko igrajo povsem sproščeno. Na pot so se odpravili brez Devina Oliverja, saj je zbolel za trebušno virozo, tako da bo imel trener Gašper Okorn še enega aduta manj v zdesetkanem moštvu. Toda v njegovih besedah ni čutiti niti ščepca zaskrbljenosti: »Najprej bi rad čestital Crveni zvezdi in trenerju Dejanu Radonjiću za vse uspehe v tej sezoni, predvsem v evroligi, saj res blestijo. Igrali bomo proti izrazitemu favoritu, tako da pritiska ni. Ko igraš proti tako kakovostnemu moštvu, ki je trenutno 6. v evroligi in prepričljivo vodi v ligi ABA, želiš sam po sebi pokazati svoj maksimum. Tekma bo dober test, da fantje vidijo, kje so v primerjavi z najboljšimi.«