Phoenix dovoli Dragiću le en trening na dan

Goran Dragić se veseli tretjega nastopa na svetovnem prvenstvu, a tudi zabavnega krsta reprezentančnih novincev.

Objavljeno
16. julij 2014 22.50
Posodobljeno
17. julij 2014 09.00
Odhod košarkarske reprezentance 16.julija 2014
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Ob ognjenem krstu na svetovnih prvenstvih so slovenski košarkarji leta 2006 izpadli v osmini finala, štiri leta pozneje pa so prilezli do četrtfinala. Je letos na vrsti polfinale? Izbranci Jureta Zdovca z zadovoljstvom sprejemajo izziv, čeprav opozarjajo, da bo pot do najboljše četverice na mundialu v Španiji sila zahtevna.

Pred včerajšnjim začetkom priprav v Zrečah, kjer bodo ostali do ponedeljka, se je moštvu pridružilo šest udeležencev lanskega eurobasketa (Goran in Zoran Dragić, Domen Lorbek, Jure Balažič, Jaka Blažič, Uroš Slokar), sedmi (Edo Murić) pa bo v nedeljo pripotoval iz ZDA, kjer nastopa v poletni ligi NBA. Od treh povratnikov v izbrani vrsti preglavic nima le MVP finala letošnjega DP Jaka Klobučar, saj Miho Zupana tarejo težave s hrbtom, Erazma Lorbka pa gleženj, ki si ga je poškodoval v finišu španskega DP. Z velikimi ambicijami pa so zbor reprezentance pričakali štirje košarkarji, ki so v minulih letih že sodelovali na pripravah, a niso odigrali uradne tekme (Klemen Prepelič, Luka Lapornik, Matej Krušič in Matej Rojc), ter dva novinca – Alen Omić in Mitja Nikolič. Zelence po običaju čaka dodatna »obveznost«, o kateri je spregovoril reprezentančni staroselec Goran Dragić. V dresu članske reprezentance je debitiral na SP na Japonskem pred osmimi leti.

»Posvetovati se moram še z Erazmom Lorbkom in Urošem Slokarjem, toda mislim, da bomo ostali pri tradicionalnem krstu, ki je veljal tudi za nas. Verjetno bomo šli kot ekipa v restavracijo, polno ljudi, novinci pa bodo morali drug za drugim stopiti na stol ali mizo in glasno zapeti kakšno slovensko pesem,« je potrdil Phoenixov as, ki po koncu izjemno uspešne klubske sezone ni bil prepričan, ali bo zmogel reprezentančne napore, zdaj pa priznava, da si je pošteno zaželel igre z dolgoletnimi soborci.

»Zadnjo tekmo sem odigral 17. aprila, torej pred tremi meseci, in časa za počitek je bilo več kot dovolj. V reprezentanci je veliko novih fantov, zato se že veselim, da jih bom spoznal. Odlična priložnost je tudi Gran Canaria kot prizorišče bojev v naši skupini D na svetovnem prvenstvu. Ostaja nam torej le, da se dobro pripravimo, oblikujemo moštveni duh v prenovljeni zasedbi in začnemo zmagovati,« pravi Goran Dragić, ki bo po reprezentančni upokojitvi Jake Lakoviča nedvomno prevzel vlogo vodje tako na parketu kot zunaj njega. Povsem samostojen pa vendarle ne bo, saj bodo poleg Zdovca, njegovih pomočnikov Gašperja Potočnika, Chrisa Thomasa in Stefanosa Dedasa ter kondicijskega trenerja Tomaža Brinca nad njem bedeli tudi Phoenixovi strokovnjaki.

»V klubu so mi pripravili vadbeni spored in naročili, da lahko do nadaljnjega vadim le enkrat na dan, saj jih skrbi moj gleženj, ki me je tako mučil v prejšnji sezoni lige NBA. Če ne bo težav, pa bom začel trenirati tako kot vsi drugi reprezentanti. Trenutno se odlično počutim, načeti sklep me opozori nase le zjutraj, ko se zbudim. Pol ure pozneje je že vse v redu. Res pa je, da sem v minulih tednih vadil le brez obrambe ali v igri 1:1 s 60- do 70-odstotno obremenitvijo. Pri igri 5:5 te žoga hitro odnese v nevarne okoliščine,« razkriva Goran Dragić.

Iz njegovih besed lahko sklepamo, da se bo zelo previdno lotil prvih treh pripravljalnih tekem s Kanado, Gruzijo in Ukrajino, ki jih bo slovenska reprezentance odigrala že prihodnji teden, od četrtka do sobote v Rogaški Slatini in Murski Soboti. Po njih bo namreč izpustil pot v Louyang in nastop na Stankovićevem pokalu proti Kitajski, Angoli in Rusiji. Kaj bo torej počel od 28. t. m. do 5. avgusta, ko bodo njegovi soigralci spoznavali Kitajsko? »Šel bom na morje! Šalim se, v Ljubljani bom z družino, ob tem pa bom redno vadil z osebnim trenerjem, dopoldne v fitnesu in zvečer z žogo. Najprej pa moram videti, kako bo uvodni del priprav prestal moj gleženj,« pravi Goran Dragić.