Po denarni kazni na vrsti Sagadin

Košarkarji Uniona Olimpije v derbiju četrtega kola lige Telemach za prvaka danes gostujejo v Domžalah.

Objavljeno
05. april 2014 01.44
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Kaj naj si Union Olimpija danes obeta v Domžalah proti četi Zmaga Sagadina, če so bili v torek zanjo premočni že Hopsi, ki so izgubili s Heliosom? Tako nekako se z grenkim priokusom sprašujejo privrženci ljubljanskega moštva, najbolj pa jih seveda zanima, kako bo na košarkarje Aleša Pipana vplivala finančna kazen.

Domžalčani že štiri leta čakajo na zmago nad Olimpijo v DP, v ligi ABA pa so jo nazadnje presenetili v sezoni 2011/12, ko so bili v gosteh uspešnejši z 92:83. Od takratne tekme bodo danes nastopili le štirje košarkarji. Za Olimpijo še vedno igrata Sasu Salin in Dino Murić, pri Heliosu pa sta Matic Rebec in Jure Besedič pred dvema letoma pomagala DJ Gayu, Dragu Pašaliću, Vjeku Petroviću ter Klemnu Prepeliču in Draženu Bubniću, ki sta se nekaj mesecev pozneje preselila v Stožice. V letošnjem polfinalu pokala Spar v Mariboru je Helios vodil še sredi tretje četrtine in klonil s 57:59, zato si lahko Ljubljančani tudi v ligaškem soočenju obetajo zelo težko nalogo proti moštvu, ki je v sredo sejalo paniko v Krkine vrste s hitro in kombinatorno igro ter slednjič zaostalo le s točko razlike.

Olimpijin trener Aleš Pipan se strinja: »V vsakem kolu lige za prvaka dobimo potrditev, da gre za izenačeno tekmovanje. V Domžalah nas čaka dobro vodena ekipa Heliosa, ki je v prvih treh kolih dosegla dve zmagi, zato želim videti pravi pristop in bojevito igro. Nasploh od svojih igralcev zahtevam, da maksimalno resno vzamejo vsako tekmo do konca sezone. Igrati moramo agresivno v obrambi, zaustaviti poletno igro gostiteljev in nadzorovati skok pod obročema.«

Zmago Sagadin že tretjo sezono sedi na klopi Heliosa in v tem času je dodobra spremenil kadrovski in organizacijski ustroj moštva. Ali je po osvojitvi prvega mesta v uvodnem delu DP in obetavnem štartu v ligi za prvaka napočil trenutek za prvi veliki skalp v sezoni? Izkušeni strateg po svoji stari navadi prepušča vlogo favorita tekmecu: » Olimpija je na papirju veliko močnejša od naše zasedbe, a favoriti ne zmagajo vselej. Na pokalni tekmi smo se dobro kosali z Ljubljančani, boljši so bili le v skoku. V tem grmu tiči zajec tudi pred to tekmo. Če nam bo uspelo omejiti njihov napadalni skok, se bomo lahko enakovredno borili z njimi.«

V Novem mestu se bosta pomerila edina neporažena ekipa lige Telemach in zadnji na lestvici. Laščani si po treh prepričljivih porazih s skupno razliko 56 točk ne delajo prevelikih utvar pred merjenjem moči s Krko, športna drža pa jih spodbuja k resni pripravi na tekmo. »Jasno je kdo je favorit. Prav zato pa upam, da bodo moji fantje to tekmo, za razliko od prejšnjih, odigrali vsaj kanček bolj sproščeno,« si želi trener Zlatoroga Predrag Milović.

Hopse medtem čaka poseben izziv. Po torkovem presenečenju v Stožicah navijači zdaj zahtevajo zmago nad Rogaško, ki pa je bila v uvodnem delu DP dvakrat uspešnejša od Polzelanov. »Slatinčani igrajo izredno agresivno v obrambi. Pričakujemo čvrsto, 'grobo' tekmo. Upam, da se nam bo v lovu na novo zmago pridružil Danijel Vujasinović, ki še vedno ni dobil zelene luči za nastop,« je povedal trener Jernej Kobale.

Pari 4. kola lige Telemach za prvaka, danes: Helios – Union Olimpija (18.30), Krka – Zlatorog (19), Hopsi Polzela – Rogaška (20.30); pari 6. kola lige za obstanek: Grosuplje – Elektra (19), Tajfun – Maribor Nova KBM (19), Slovan – Portorož (19).