Po izboru selektorja znani še tekmeci na poti do EP

Žreb je Slovencem v kvalifikacijah za prvenstvo stare celine 2017 namenil reprezentance Ukrajine, Bolgarije in Kosova.

Objavljeno
22. januar 2016 19.10
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubljana – Z včerajšnjim žrebom kvalifikacijskih skupin za EP 2017 je slovenska košarkarska reprezentanca dobila še zadnji odgovor o tem, kaj jo čaka konec poletja, ko se bo morala prvič po letu 2004 potegovati za nastop na prvenstvu stare celine. Ples kroglic ji je namenil stara znanca Ukrajino in Bolgarijo ter novinca na svetovnem zemljevidu, Kosovo.

Slovenija je doslej Bolgarijo in Ukrajino praviloma premagovala brez težav. S prvo se je nazadnje pomerila v 1. kolu EP 2011, od leta 1992 pa dobila štiri od petih medsebojnih dvobojev. Še pogosteje se ji je pot križala z rednimi udeleženci EP Ukrajinci, ki so bili v zadnjih dveh letih tudi njen redki tekmec v pripravljalnem obdobju, skupni izplen v medsebojnih dvobojih pa je 7:2 v prid Slovenije. Z obojimi se je Slovenija srečevala tudi v kvalifikacijah, edino hladno prho pa doživela leta 1999 z Bolgari, ko je na gostovanju v Burgasu izgubila z 71:79. Ukrajinci so tudi edini od njenih tekmecev, ki imajo bogato novejšo zgodovino udeležb na EP, saj na njih sodelujejo od leta 1997 in so vrhunec dosegli prav v Sloveniji leta 2013 (6.). Bolgari so na EP nazadnje igrali leta 2011, Kosovo pa bo sploh prvič sodelovalo v enem od uradnih tekmovanj FIBA.

»V kvalifikacijah za EP ni lahkih tekem, saj je pritisk zmage prisoten na vsaki, a slovenska reprezentanca mora biti na to pripravljena in ne sme bežati od vloge favorita v skupini. Še največ vem o Ukrajini, ki je že dolgo na mednarodni sceni, glede Bolgarije in Kosova pa je trenutno težko karkoli napovedovati, saj ne vem, v kakšnih postavah se bosta udeležila kvalifikacij. Gostovanja bodo naporna, nacionalni ponos naših tekmecev pa bo, tudi zaradi politične situacije v njihovih državah, izjemno velik. A naša filozofija in psihološka pripravljenost morata biti usmerjeni le na nas. Izbrati moramo najboljšo možno igralsko zasedbo, pri čemer upam, da bodo igralci zdravi in visoko motivirani, saj bomo morali iti na vsaki tekmi na zmago,« se je novi selektor Igor Kokoškov ozrl na izplen v Münchnu.

Ob njegovi odsotnosti se je žreba udeležil tudi novi športni direktor reprezentance Matjaž Smodiš. »Mislim, da smo dobili solidno skupino, za katero je težko reči, ali bi lahko bila boljša ali slabša. Ukrajina je naš glavni tekmec za 1. mesto v skupini, a nevarni bosta tudi Bolgarija in Kosovo, saj ju ne poznamo dobro. Tekem je malo, zato bo vsaka pomembna, še posebej tiste v gosteh. Zdaj nas čaka organizacija priprav, ki je stekla že v Münchnu, kjer smo se že dogovorili za nekaj pripravljalnih tekem, a bomo javnost o tem obvestili, ko bo vse tudi uradno,« je dejal Smodiš.

Na EP, ki ga bodo gostili Finska, Izrael, Poljska in Turčija, se bodo uvrstili zmagovalci vseh sedmih skupin in štirje najuspešnejši med drugouvrščenimi. Mesto med 24 najboljšimi reprezentancami celine so si že zagotovili štirje prireditelji prvenstva, branilka naslova Španija ter Litva, Francija, Srbija, Grčija, Italija, Latvija, Češka in Hrvaška.

Kvalifikacije za EP 2017

Skupina A: Belgija, Islandija, Švica, Ciper;

Skupina B: Nemčija, Nizozemska, Avstrija, Danska;

Skupina C: Rusija, BiH, Švedska;

Skupina D: Poljska, Estonija, Belorusija, Portugalska;

Skupina E: Slovenija, Ukrajina, Bolgarija, Kosovo;

Skupina F: Gruzija, Črna gora, Slovaška, Albanija;

Skupina G: Makedonija, Madžarska, Velika Britanija, Luksemburg.


Spored tekem slovenske reprezentance

Sreda, 31. avgusta 2016: Slovenija – Kosovo;

Sobota, 3. septembra: Bolgarija – Slovenija;

Sreda, 7. septembra: Slovenija – Ukrajina;

Sobota, 10. septembra: Kosovo – Slovenija;

Sreda, 14. septembra: Slovenija – Bolgarija;

Sobota, 17. septembra: Ukrajina – Slovenija.