Po kazni in Pipanovem »odstopu« na vrsti Krka

Union Olimpija drevi ob 20. uri gosti neporažene prvake, ki vnovič lahko računajo na Bečiroviča in Armsteada.

Objavljeno
08. april 2014 23.11
Alen Omić in Matej Rojc na tekmi ABA lige med Union Olimpijo in Krko iz Novega Mesta. Ljubljana, 23. marec 2014.
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Ali lahko po rezultatih uvodnih štirih kol lige Telemach za prvaka razglasimo drevišnjo tekmo med Unionom Olimpijo in Krko za derbi? Zelo težko, toda ostanimo zvesti tradiciji, ki traja poldrugo desetletje. Nenazadnje gostiteljem tako močno teče voda v grlo, da bodo morali igrati veliko bolje kot proti Hopsom in Heliosu. Slabše ne morejo.

Da Ljubljančani še nikoli niso doživeli treh porazov v nizu v slovenski ligi za prvaka – dvakrat zapored so denimo klonili lani proti Mariboru, Messerju in Krki ter v sezoni 2010/11 proti Geoplinu Slovanu in Zlatorogu –, je le statistični bombonček za ljubitelje zanimivosti. V kruti resničnosti pa so krepko razmajali še zadnji temelj tekmovalnega načrta za sezono 2013/14. Po simpatičnih nastopih v evropskem pokalu so krepko zaostali na predvidenim v ligi ABA in izgubili domači pokal, zdaj pa niso le zelo daleč od prvega naslova državnega prvaka po letu 2009, ampak se oddaljujejo celo od uvrstitve v ligo ABA.

Za razliko od Krke, ki je že v soboto dočakala vrnitev Sanija Bečiroviča in prve igralne minute organizatorja igre Malcolma Armsteada po petih mesecih, tako da pogreša le še Eda Murića, Olimpijina zasedba ubira drugačno pot. Jakova Vladovića vidno muči poškodovana tetiva, Deividas Gailius pa danes ne bo smel igrati, ker si je zaradi predolgega jezika med tekmo v Domžalah prislužil izključitev in prepoved nastopa na eni tekmi. Zlobni jeziki bi vendarle dejali, da je najnevarnejši Olimpijin strelec v tej sezoni že večkrat »manjkal« v soočenjih z Novomeščanih. V štirih merjenjih moči za slovenski pokal in superpokal ter v ligi ABA, v katerih sta si moštvi razdelili izkupiček, je v seštevku dosegel le 18 točk. Torej prav toliko kot soigralec Dragiša Drobnjak ali dve več kot mladi novomeški dirigent Matej Rojc, ki imata predvsem obrambne zadolžitve.

Najučinkovitejši Krkin košarkar v dvobojih z Olimpijo je bil sicer Edo Murić. Igral je le trikrat, a zbral 51 točk (povp. 17), prav toliko kot Jaka Klobučar v štirih tekmah, sledijo pa jima Zvonko Buljan (41), Sani Bečirovič (29 v treh nastopih) in Chris Booker (25). Med Ljubljančani je v dosedanjih derbijih največ prikazal center Alex Stepheson, saj je z zelo omejeno minutažo zbral 47 točk, 22 skokov in 15 blokad, za njim pa so se zvrstili Sasu Salin (38 točk), Alen Omić (36), Nebojša Joksimović (25) in Dino Murić (21 v dveh nastopih).

Olimpijinega trenerja Aleša Pipana, ki je pred tednom ponudil možnost odstopa po porazu s Polzelani, a ga je klubsko vodstvo zavrnilo, danes nedvomno čaka težko delo, o katerem pravi: »V zadnjih dveh kolih se nismo držali dogovorov. Zdaj imamo priložnost, da nekoliko popravimo slab vtis. V obrambi moramo pristopiti zbrano in agresivno od začetka tekme ter se nato držati pravil. V napadu se moramo sprostiti in igrati čim bolj enostavno.«

Krkin strateg Aleksandar Džikić nima podobnih skrbi, saj so njegovi košarkarji v zadnjih tednih nizali zmage kljub močno oslabljeni zasedbi in ne ravno brezhibni igri. Lahko bi celo rekli, da si sleherni strokovnjak občasno celo želi takšnega obdobja. »Tekme z Unionom Olimpijo so nekaj posebnega in na njih ponavadi odloča dnevna forma. Zato se na zadnje rezultate Ljubljančanov ne oziramo. Proti nam so vedno motivirani in tudi pri nas ne bo nič drugače. Veselim se tekme, še bolj pa me veseli dejstvo, da bosta lahko igrala tudi Bečirovič in Armstead, pomembna košarkarja, ki sta okrevala po poškodbi,« pravi Džikić.

Na drugih igriščih bodo oči usmerjene predvsem k Heliosu in polzelskim Hopsom. Zmaga nad Union Olimpijo namreč ni le prijetno dvourno doživetje, ampak neizogibno prinaša povečano pričakovanje pred naslednjimi nastopi. Rogaška in Zlatorog pa sta vse prej kot oviri, ki bi ju lahko preskočili s polovičnim odrivom.

Pari 5. kola lige Telemach za prvaka, danes: Rogaška – Helios (18), Zlatorog – Hopsi (19), Union Olimpija – Krka (20); 7. kolo lige za obstanek, danes: Slovan – Grosuplje (19), Portorož – Tajfun (19); jutri: Maribor Nova KBM – Elektra (20).