Po letu premora se spet vračajo v Evropo

Pri Krki so pred začetkom sezone poskrbeli za velike kadrovske spremembe.

Objavljeno
24. avgust 2015 16.26
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Novo mesto – Pomladni potresni sunek, ki je košarkarje Krke oddaljil od ponovne državne lovorike in jih ustavil celo pred finalom, je imel daljnosežnejše posledice. Prek poletja se je poslovila vrsta nosilcev igre s trenerjem Aleksandrom Džikićem vred, močno prenovljena zasedba pa se po letu premora vrača v evropsko tekmovanje.

Po eri srbskega trenerja, ki je s premorom Novomeščane vodil skozi štiri od zadnjih šestih sezon, so se Dolenjci tokrat zasukali proti Hrvaški in nov izziv predali v roke Ivana Velića. Hercegovec, ki je večji del dosedanje trenerske kariere preživel pri Širokem Brijegu in z njim osvojil tri državne lovorike v BiH in dve pokalni, je nasledil le peščico igralskih imen. Kar sedem košarkarjev je namreč spomladi zapustilo klub: Malcolm Armstead (Saratov), Miralem Halilović (Zagreb), Tomaž Bolčina (Tajfun), Alexis Wangmene, Nebojša Joksimović, Christopher Booker in Jasmin Hukić, pred kratkim pa se jim je pridružil še Žiga Zatežić, ki je po poškodbi križnih vezi želel dati prednost študiju. Vrzeli so zapolnili Jure Lalić (Zielona Gora), Ive Ivanov (Zadar), Žiga Dimec (Rogaška), Igor Tratnik (Zlatorog) in Dušan Katnić (Igokea), edini Velićev pomočnik v novi sezoni pa bo Vladimir Anzulović.

»S tem smo končali oblikovanje moštva, za nekaterimi namigi, kot je zadnje čase ta, da naj bi se z Jako Klobučarjem pogovarjali o njegovi vrnitvi, pa običajno stojijo zastopniki, ki na ta način igralcem poskusijo izboljšati pogajalski položaj,« je predsednik kluba Brane Kastelec včeraj zagotavljal, da novih migracij v moštvu ni pričakovati, prav tako bodo domala od začetka priprave opravili v polni zasedbi. Za zdaj namreč pogrešajo le še Žigo Dimca, ki je med kandidati Jureta Zdovca za nastop na članskem EP, medtem ko je preostalih 13 košarkarjev pred 14 dnevi že začelo odštevanje proti novi sezoni. V klub sta se v drugačnih vlogah vrnila tudi Simon Petrov in Matjaž Smodiš, prvi bo pomagal pri delu z mlajšimi kategorijami, Smodiš pa bo ob vodenju svoje košarkarske šole skrbel še za razvoj visokih košarkarjev v Krkini članski zasedbi. Zagotovo naj bi bedel nad Dimcem, bržkone pa tudi Imranom Polutkom in Juretom Ritlopom.

Kako bo moštvo preneslo ritem nastopov v štirih tekmovanjih, ob ligi ABA, DP in pokalu se namreč vrača tudi v Evropo, bo pokazal čas, vendar pri ciljih niso pretiravali. »V regionalnem prvenstvu želimo končati v sredini lestvice, v Fibinem evropskem tekmovanju bi radi do drugega kroga, v obeh domačih tekmovanjih pa bi radi prišli vsaj do finala oziroma do ene lovorike,« pravi Kastelec, ki je še enkrat odločno zavrnil krivdo kluba, da lani ni nastopal v evropskem pokalu pod okriljem ULEB. »Prek lige ABA si neposrednega mesta nismo zagotovili, glede posebnega povabila pa nam je bilo jasno rečeno, da zanj ne bomo imeli možnosti, zato se v lov niti nismo spustili. Se pa prejšnja sezona za nas res ni iztekla po načrtih, vseh ciljev nismo izpolnili, zato je poletje tudi prineslo toliko kadrovskih sprememb na vseh področjih,« je potrdil, kaj je bil vzrok »čistke«.

Velić je po 14 dneh z moštvom sicer še skop v izjavah, saj vtise še zbira, a se je v ciljih uprave kluba povsem našel, pozdravil pa je tudi vključitev obeh klubskih legend, saj prisega na timsko delo. Kako se bo obneslo, bodo ljubitelji dolenjske košarke lahko prvič videli 18. in 19. septembra, ko bo Krka doma gostila turnir, pred tem pa bo odigrala vsaj tri zaprte prijateljske tekme, z Efesom in Zielon Goro v Kranjski Gori ter Lastovko doma.