Po premoru nov domači poraz Olimpije

V ponovitvi finala minule košarkarske sezone uspešnejša Rogaška. Jutri v Tivoliju FMP.

Objavljeno
02. december 2017 10.00
Posodobljeno
02. december 2017 10.00

Ljubljana – Razprava, v kolikšni meri so kvalifikacije za SP 2019 neregularne, se bo vlekla še zelo dolgo, po prvem reprezentančnem »oknu« pa jo bo poskusilo potisniti v ozadje nadaljevanje ligaških tekmovanj. Petrol Olimpija je že sinoči odigrala prvo tekmo 8. kola lige Nova KBM in v ponovitvi finala minule sezone izgubila z Rogaško v Tivoliju, jutri pa v dvoboju 10. kola lige ABA gostila FMP.

V prvih dveh tekmah na poti do mundiala na Kitajskem je dres slovenske izbrane vrste nosilo pet košarkarjev, ki v tej sezoni igrajo za domače klube. Zelo spodbudno, bi lahko dejali, toda njihov učinek je bil zgolj simboličen. Vsi skupaj so dosegli 18 točk v dvobojih z Belorusijo in Španijo (8 – skoraj polovico Krkin center Žiga Dimec), ob porazu v Burgosu pa je njihov prispevek znašal pičli dve točki: po eno sta zmogla Dimec in Miha Lapornik (Zlatorog), Gregor Hrovat (Petrol Olimpija, Žan Mark Šiško (Ilirija) in Blaž Mahkovic (Helios Suns) so ostali pri ničli. Nabrali pa so si vsekakor nekaj novih izkušenj, ki bi jih morali vsaj nekoliko nadgraditi že do februarskega kvalifikacijskega premora, da bi upravičili selektorjevo »naložbo«. Za reprezentante evropskih prvakov že skoraj neizogibno veljajo drugačna merila, ki vključujejo vsakodnevno dokazovanje.

Petrol Olimpija je ob včerajšnjem tretjem porazu v ligi Nova KBM (po vodstvu s 14 točkami naskoka) dočakala vrnitev dolgo poškodovanega organizatorja igre Talorja Battla, ne pa še Jana Barbariča. Za nameček ni mogla računati niti na Erjona Kastratija, ki se bo zaradi strganih vezi v gležnja zdravil vsaj dva meseca, sinoči pa zaradi načetega zapestja ni nastopil niti Devin Oliver, a naj bi bil nared za naslednja izziva proti FMP in Rosi Radom. V nasprotnem primeru čakajo trenerja Gašperja Okorna nove preglavice že ob jutrišnjem soočenju s četrto zasedbo lige ABA, ki je v prvih devetih kolih dosegla pet uspehov nad MZT, Mornarjem, Zadrom, Cibono in Mego Bemaxom. Z zmago bi Ljubljančani ujeli stik s tekmeci tik pod vrhom, s četrtim porazom bi se znova vrnili v krog ogroženih.

Slovensko prvenstvo se bo medtem nadaljevalo z dvobojem med vodilno Sixtom Primorsko in novinko Ilirijo, ki zaseda 5. mesto na lestvici, ter neobičajnim derbijem. Krka in Zlatorog namreč sodita med najuspešnejši moštvi v zgodovini tekmovanja (še posebej sedemkratni prvaki iz Novega mesta) in tudi v zadnjih dveh sezonah sta se prebila v polfinale. Letos pa obema grozi ogorčen boj za uvrstitev v osemčlansko ligo za prvaka, saj trenutno zasedata 9. in 10. mesto, torej zadnji stopnički. Laščani so denimo doslej ugnali le branilko naslova Petrol Olimpijo, po vseh preostalih nastopih so odkorakali s parketa sklonjenih glav.

Pari 10. kola lige ABA, danes: Cedevita – MZT (17), Budućnost – Partizan (19); nedelja: Petrol Olimpija – FMP (17), Mornar – Cibona (19); ponedeljek: Mega Bemax – Zadar (18), Crvena zvezda – Igokea (21).

Pari 8. kola lige Nova KBM, danes: Šentjur – Hopsi Polzela (19), Zlatorog – Krka (19), Šenčur GGD – Helios Suns (19); nedelja: Sixt Primorska – Ilirija (19); odigrano sinoči – Petrol Olimpija : Rogaška 70:73 (59:54, 45:40, 27:17 – Lorbek 8, Špan 2, Bubnić 8, Battle 9, Morgan 17, Hrovat 16, Radulović 8, Jurček 2; Nikolić 11, Drobnjak 9, Pajić 13, Davis 9, Šantelj 3, Fon 3, Kosič 9, Đuranović 16).