Po šestih zmagah - poraženi

Slovensko košarkarsko reprezentanco so na finalu turnirja v Beogradu gostitelji stisnili v kot s 25 točkami razlike!

Objavljeno
12. avgust 2013 00.16
kosarka srbija slovenija
M. F., šport
M. F., šport

Beograd - Po petih pripravljalnih zmagah v domačih dvoranah je slovenska košarkarska reprezentanca dobro začela tudi turnir za lovoriko Beograda. Zmaga proti Turkom, šesta v pripravljalnem nizu za septembrsko evropsko prvenstvo pri nas, je bila najtežja doslej: čeprav je 29 sekund pred koncem izbrana vrsta selektorja Božidarja Maljkovića zaostajala za štiri točke, si je priigrala finalni dvoboj s Srbijo.

Zgodba je bila povsem drugačna v finalu, v katerem so Srbi narekovali ritem in odpihnili slovensko reprezentanco z 91:66 (69:51, 48:34, 20:16). Med Slovenci se je razigral Boštjan Nachbar, ki je dosegel 20 točk.

Obračun s Srbijo pred 14.000 gledalci v beograjski Kombank Areni je bila obrambno gledano najslabša predstava Slovenije v dobrih zadnjih dveh tednih priprav. Srbija je že v prvem polčasu dosegla 48 točk, kar je deset več od doslej rekordnega dosežka Makedonije v Litiji. Na začetku drugega polčasa so gostitelji že prešli mejo 54 točk, kolikor jih je Slovenija v povprečju dobila na prvih šestih tekmah, na koncu pa so Srbi zmagali celo s precej višjo razliko, kot so izgubili na turnirju v Laškem prejšnji konec tedna (67:52).

Tekma je bila izenačena le nekaj minut - sredi prve četrtine, ko je Slovenija nadoknadila začetni primanjkljaj 0:6. Nato je selektor Božidar Maljković posegel po menjavah - do 12. minute je v igro vstopilo že enajst igralcev, pred odmorom še dvanajsti Klemen Prepelič - (tokrat niso nastopili Jaka Lakovič, Gezim Morina in Luka Lapornik), Srbija pa je našo neučinkovitost kaznovala z natančnimi meti in premočjo pod obročema.

V nadaljevanju se je razlika hitro povzpela čez dvajset točk in glede na to, da Slovenija tokrat z izjemo Boštjana Nachbarja (20 točk, met iz igre 7:13) v napadu ni imela razpoloženega posameznika, je tekma izgubila tekmovalni naboj.

Selektor Božidar Maljković je čestital zmagovalcem: "Zmaga Srbije je povsem zaslužena. Igrali smo pod svojo ravnijo, predvsem v obrambi nismo bili pravi. Srbiji smo dovolili, da je dobila preveč žog pod našim obročem. Hkrati smo zgrešili preveč prostih metov, kar se tako dobrim igralcem ne bi smelo dogajati. Poraz je celo dobrodošel, saj se je lažje učiti na napakah. Čaka nas še precej dela in fantje so to danes dobro videli."

Tudi najboljši slovenski strelec na tekmi Boštjan Nachbar se zaveda, da reprezentanco čaka še veliko dela: "To je bila brez dvoma naša najslabša predstava. Nismo imeli prave energije, želje in Srbija nam je zlahka vsilila ritem igre. V vseh štiridesetih minutah nismo našli odgovora in vseskozi delali iste napake. Dobro je, da je ta poraz prišel zdaj, saj imamo do evropskega prvenstva še dovolj časa, da popravimo napake. Morali bomo veliko bolje zapirati prostor pod svojim obročem, hkrati pa moramo biti igralci bolj konstantni. Vsak mora opraviti svoje delo in to danes vsi nismo naredili. Če smo prava ekipa, bomo ta poraz vzeli kot motivacijo."

Slovenski košarkarji se bodo po vrnitvi iz Beograda v torek popoldan zbrali v Kranjski Gori in nadaljevali priprave na Eurbasket.