Po žalostnem polomu izgubili še Begića

Košarka: prvi Olimpijin center Mirza Begić zaradi načetega kolena ne bo igral proti Szolnoku.

Objavljeno
28. oktober 2014 00.09
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Od začetka sezone se sprašujemo, kakšna bo videti igra Uniona Olimpije, ko jo bo zapustil Mirza Begić. Dvomi so se povečali po polomu v Sremski Mitrovici, odgovor pa bomo dobili že na jutrišnji tekmi 3. kola evropskega pokala. Reprezentančni center zaradi težav s kolenom ne bo igral proti Szolnoku.

Smola ne prizanaša kapetanom stožiškega moštva. Že po treh kolih lige ABA se je Dinu Muriću vnelo dvakrat operirano koleno in še vedno ne vadi s soigralci, po porazu z Mega Vizuro pa je moral na prisilni počitek tudi njegov naslednik Begić, ki je prejšnjo sredo odlično igral proti Himkiju, v ligi ABA pa je prvi skakalec (povp. 5,6) in bloker ekipe (2,4) ter tretji strelec (10,4) za Blažem Mahkovicem (11,4) in Hristom Nikolovom (10,8). »Mirza ima otečeno koleno in jutri ga čaka manjši poseg, da bi se lahko čim prej vrnil v normalni ritem dela,« je včeraj potrdil Olimpijin trener Aleš Pipan, potem ko je ostal brez svoje udarne centrske naveze. Begićeva poškodba sicer ni hujša in medicinska služba bo storila vse, da bi nastopil že v soboto proti Metalcu, vseeno pa je ironično, da se je Fortuna tako poigrala s košarkarjem, ki je nesebično in brezplačno priskočil na pomoč klubu.

Najboljšemu delivcu »banan« v evropskem pokalu (proti Bešiktašu in Himkiju jih je podelil osem) bo zaradi še višje sile prihranjena 12-urna pot z avtobusom v Debrecen, kjer Szolnok prireja tekme višjega razreda v dvorani Fönix z 8500 sedeži. Olimpijini košarkarji si seveda ne smejo privoščiti razkošja, da bi zviška gledali na madžarskega prvaka. Nenazadnje imajo njihovi jutrišnji gostitelji povsem identičen izkupiček v tej sezoni. V evropskem pokalu so premagali Zenit in izgubili z VEF Rigo, v ligi ABA pa so prekosili Levski, Metalac in Igokeo ter izgubili s Partizanom in MZT. Da bo potrebna zvrhana mera previdnosti, opozarja tudi Hristo Nikolov, ki je pred tremi leti branil barve Szolnoka v madžarski ligi in pokalu eurochallenge.

»Moji nekdanji soigralci so se prvič prebili v evropski pokal, zato so motivirani in ne bo nam lahko. Szolnok ima zveste in glasne navijače, ki bodo zagotovo spremljali svoje ljubljence v dobro uro vožnje oddaljeni Debrecen. Vendar se tudi mi zavedamo, kako smo igrali v soboto in se bomo poskusili odkupiti. Resda brez Mirze, toda na srečo je Alen Omić zelo dober košarkar. Moštvo, kakršno je naše, je obsojeno na nihanja in v Sremski Mitrovici je krivulja dosegla dno. Ne smemo ponoviti napake, da bi nekoliko podcenili tekmeca. Velike ekipe za razliko od majhnih vedno igrajo stoodstotno,« je ocenil kapetan bolgarske reprezentance, ki proti Mega Vizuri še zdaleč ni igral na ravni svojih sposobnosti.

Razočarali so tudi drugi Olimpijini košarkarji, svojega dne pa niso imeli niti trenerji. V napadu so bili Ljubljančani sila neučinkoviti – v usodnem drugem polčasu je izstopal le Alen Omić z 11 točkami od 32 – v obrambi pa je puščalo vsevprek. Za odtenek bolj vendarle na branilskih položajih, saj sta lahko Nenad Miljenović in Rade Zagorac počela, kar se jima je zljubilo, čeprav skupaj štejeta le devet let več kot 31-letni Marko Marinović.

»Bili smo neiznajdljivi, prepočasi smo se vračali v obrambo in se preslabo branili proti postavljenim napadom, predvsem pa nismo imeli energije. Tako ne moreš igrati košarke,« je prikimal Pipan, a vztrajal, da izguba Begića ne pomeni alibija za jutrišnji dvoboj: »Že pred začetkom sezone smo bili v podobnem položaju. Vrzel bo pomagal zapolniti Halil Kanacević, in ker Szolnokovi centri niso ravno dominantni, ne pričakujem prevelikih preglavic pod obročema. Begićeva odsotnost na naslednjih tekmah pa bi že lahko pomenila večjo težavo.«