Po Zdovčevih zamislih pozimi in poleti

Domen Lorbek pred prvim nastopom na SP upa na moštveni duh z lanskega EP.

Objavljeno
21. julij 2014 11.01
BASKET-EURO-2013-SVN-UKR
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Zreče – Brata Lorbek imata zanimivo statistiko. Skupaj sta nastopila na sedmih evropskih prvenstvih, a še nikoli na svetovnem. Letos bosta prekinila tradicijo, manj skrbi pa ima leto dni mlajši Domen, saj se je priprav lotil zdrav – za razliko od leta 2011, ko je zaradi operacije stopala izpustil EP –, in dodobra uigran s selektorjem.

Z Juretom Zdovcem sta sodelovala že na EP 2009, na katerem je bil Domen Lorbek peti strelec Slovenije (na lanskem eurobasketu je bil četrti najučinkovitejši), od lanskega decembra tudi pri Gaziantepu, kateremu ostajata zvesta še za dve leti. Ali so ga soigralci povprašali za recept uspešnega sožitja?

»Sprva niti ne, mislim pa, da bodo vse bolj. In lahko jim rečem le, da jih čaka trdo delo. Jure je znan po tem, moram pa reči, da se je zelo spremenil v zadnjih letih. Na boljše. Trenerske izkušnje, s katerimi je nadgradil vrhunsko kariero, so storile svoje in letos je vnovič pokazal, da je odličen strokovnjak,« pravi 29-letni Ljubljančan in pojasnjuje, zakaj se je odločil ostati pri deseti zasedbi turške lige.

»Dogovor mi sicer nudi možnost prekinitve že po prvem letu. Toda zaenkrat sem zelo zadovoljen tako s pogodbenimi pogoji kot z vsem drugim, zato ne razmišljam o tej opciji. Jure mi je dal pri igri na voljo vse, kar sem si lahko zaželel, zato upam, da bomo nadaljevali v podobnem slogu,« meni Domen Lorbek in pričakuje, da bo obema jeseni lažje, saj h Gaziantepu ne bosta prišla v vlogi »gasilcev«, ampak od začetka sezone.

»Tudi ambicije kluba so večje, moštvo pa so med drugimi okrepili branilec Earl Calloway iz Unicaje, Ermis Baris iz Fenerbahčeja, Cory Higgins iz ruskega Triumpha in Tomislav Ružić iz Bešiktaša. Resda bomo igrali le eno tekmo na teden v turški ligi, saj ne bomo sodelovali v pokalu eurochallenge, v katerem smo se v prejšnji sezoni uvrstili v polfinale in v njem izgubili proti gostitelju sklepnega turnirja Reggiu Emilii. A bomo v DP merili visoko. Zagotovo na končnico, ki se nam je letos izmuznila, osebno pa upam še na kaj več,« ocenjuje košarkar, ki je po odhodu iz vrst Heliosa leta 2006 zamenjal devet klubov in je zdaj prvič podaljšal pogodbo z istim delodajalcem.

Veliko sprememb je tudi v reprezentanci, saj bo Slovenija imela na SP vsaj pet novih imen v primerjavi z lanskim EP. »Vedno pride na priprave kakšen nov obraz ali povratnik, zaradi poškodb, selektorjeve odločitve ali slovesa zaslužnih reprezentantov. Tokrat sta se upokojila Jaka Lakovič in Boštjan Nachbar, ki sta veliko dala izbrani vrsti. Čas gre naprej, imamo novega selektorja, ki ga marsikateri od fantov ne pozna dobro, in nov igralni sistem, vsi košarkarji pa smo štartali z ničle,« meni Domen Lorbek, ki se zaveda, da je po lanskem 5. mestu na domačem EP težko kovati načrte za SP.

»Gre pač za drugačno tekmovanje. Če pogledamo v našo skupino D in teoretične možnosti v tekmah na izpadanje, vidimo, da se lahko ob ugodnem izidu ognemo največjim favoritom vse do konca. Ponuja se nam torej izjemna priložnost in tega se zavedamo. Zato upam, da se bo moštveni duh z EP prenesel na letošnjo akcijo in da bo vzdušje kljub garanju zelo sproščeno.« In kakšna bo njegova vloga v spremenjenem ustroju?

»Ne vem še, ali me selektor vidi kot branilca ali krilo. Računam na podobno vlogo kot v klubu. Vsaj v obrambi, v napadu bo verjetno malo drugače, ker imamo igralce drugačnega kova, pa tudi na drugih položajih smo realno močnejši. Meni je vseeno, pomembno je, da bom lahko pomagal moštvu. Menim, da imamo vsa igralna mesta ustrezno pokrita, čeprav pod košema ne bo Gašperja Vidmarja in Mirze Begića. Toda vedno nekoga pogrešamo in moramo igrati brez njega. Nenazadnje imamo košarkarje, ki lahko igrajo v različnih vlogah, kar bo izjemno dobrodošlo,« ocenjuje Domen Lorbek.