Po zmagi nad Nizozemsko še v boj za 5. mesto

Na EP do 18 let so slovenske košarkarice s 66:55 premagale Nizozemsko, s Češko se bodo borile za končno 5. mesto.

Objavljeno
08. avgust 2015 20.35
Košarka ženske U18
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Celje - Po bolečem porazu v četrtfinalu z Rusijo, je slovenska ženska košarkarska reprezentanca do 18 let danes v Celju v tekmi za razvrstitev od 5. do 8. mesta premagala Nizozemsko s 66:55. Tako si je priborila še obračun za končno peto mesto, zanj se bo jutri ob 15.45 v dvorani Zlatorog pomerila s Češko, ki je danes z 68:56 premagala Belgijo.

Varovanke selektorja Damirja Grgića so se morale po bolečem porazu hitro pobrati, po manj kot 19 urah jih je že čakala nova tekma. Nizozemske vrstnice so slovenske košarkarice v drugem delu evropskega prvenstva že visoko premagale, tokrat pa ob polčasu zaostajale za točko (30:31).

V 33. minuti so Nizozemke še vodile s 40:38, nato pa je na sceno stopila najmlajša članica slovenske vrste Zala Friškovec. Košarkarica, ki bo šele oktobra dopolnila 16 let, je Slovenijo z desetimi točkami (skupaj 19) vodila v niz 13:0 ter do vodstva z 51:40. Nizozemke so se Slovenkam v zadnji četrtini dvakrat približale na pet točk zaostanka (52:57, 55:60), toda zmaga Slovenije niti za hip ni bila ogrožena.

»Po porazu proti Rusiji se je bilo težko pobrati. Glave niso bile na svojem mestu. Ne glede na vse našim igralkam čestitam za borbenost, pustile so srce na parketu. Zavedali smo se, da srečanje z Nizozemkami ne bo niti malo lahko ter da se niti slučajno ne bo odvila tako kot v prvo. Tekmovanje bomo zaključili najmanj na šestem mestu. Če to ni uspeh, potem ne vem, kaj naj rečem,« je po zmagi dejal Grgić.

Čehinje so bile, poleg Rusinj, edine, ki so ugnale Slovenke na tem prvenstvu. V primeru zmage bi slovenska ženska reprezentanca do 18 let prišla do druge najboljše uvrstitve na evropskih prvenstvih v tej starostni kategoriji. Najvišje je segla leta 2010 na Slovaškem, ko je ekipa na čelu z današnjimi članskimi reprezentantkami Niko Barič, Rebeko Abramovič, Tino Jakovina in Evo Rupnik zasedla četrto mesto.

Španke in Litovke v finalu

V nedeljskem finalu igrali reprezentanci Španije in Litve. Španke so na prvi polfinalni tekmi s 66:56 premagale Italijanke, Litovke pa so prepričljivo z 78:43 ugnale Srbkinje.