Podarili kar 19 točk prednosti, nato začeli igrati

Dva obraza Slovenije proti Braziliji: v prvem polčasu porazno, v drugem skoraj odlično, v podaljšku prekratki.

Objavljeno
23. avgust 2014 01.30
Slovenija-Brazilija Goran Dragic in Nene Hilario Ljubljana 22.8. 2014
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Potem ko je imela slovenska košarkarska reprezentanca obilo težav že proti Iranu, so se njeni privrženci nejeverno spraševali, kaj bo prinesel drugi dan turnirja v Stožicah. Brazilija namreč sodi v krog favoritov svetovnega prvenstva in ima izjemno močno centrsko linijo. Pri delu pa je učinkovito unovčila svojo kakovost.

Vrnitve Gorana Dragića, ki je odslužil omejitve delodajalcev in bo lahko nastopil tudi na zadnjih dveh pripravljalnih tekmah – drevi proti Litvi in v torek proti ZDA –, so se razveselili tako naši košarkarji kot gledalci, ki so v lepem številu napolnili tribune. Magnet so bili namreč tudi gostje s štirimi aduti iz lige NBA, Tiagom Splitterjem, Nenejem Hilariom, Andersonom Varejaom in včeraj odstotnim Leandrom Barboso ter organizatorjem igre Barcelone Marcelinhom Huertasom. Zanimivo poreklo pa ima še njihov selektor, Argentinec Ruben Magnano, saj je popeljal svoje rojake do srebra na SP 2002 in zlata na OI 2004, zdaj pa že štiri leta vodi ogorčene južnoameriške tekmece.

Da Brazilci niso od muh, so pokazali že v prvem polčasu z Litvo, toda po prednosti 17 točk so zaigrali z ročno zavoro. Dan pozneje pa so tudi brez Barbose izkoristili znane slabosti slovenske zasedbe in po zaostanku s 5:10 razkrili nekaj novih. V drugi četrtini, ki so jo dobili kar z 29:15, so bili namreč vsaj za prestavo hitrejši in z gibljivo obrambo jemali žogo iz rok domačim košarkarjem. Brez učinkovitega Gorana Dragića in natančnih metov njegovih soigralcev (met za tri točke v prvem polčasu 1:11), skoka (do glavnega premora 14:20), nasprotnih napadov, zanesljivega prenosa žoge in organizacije postavljenih akcij so bili hvaležna žrtev za čvrste goste. Zdovc je sicer prvič na letošnjih pripravljalnih tekmah uvrstil v ekipo vseh 13 kandidatov za pot na SP, toda dolgo ni našel peterice razpoloženih. V prvem polčasu je preizkusil deset mož (počivali so Matic Rebec, Aleksej Nikolič in kljub napovedi večje priložnosti v Stožicah tudi Jaka Blažič), v uvodnih trenutkih drugega pa je povečal nabor dejavnih; tudi zaradi obupanosti. Izjema je bil Rebec, kar zanj bržkone ni dober znak. To je potrdil tudi Jure Zdovc in pojasnil, da je Nikolič pokazal več.

Kriza slovenske reprezentance se je začela poglabljati pri rezultatu 25:28 v 16. minuti. V naslednjih štirih minutah je sledil črni niz 1:15 za zaostanek z 28:43, ob katerem je gledalce že začelo grabiti malodušje. Razpoloženje je bilo še slabše ob začetku tretje četrtine, saj so gostje vodili že z 19 točkami razlike (48:29). Tedaj so se tako kot dan poprej prepustili pisanemu značaju in omogočili našim košarkarjem, da so se rešili iz nokdavna, svoje pa je storil ranjeni ponos domačega moštva. Potegnil je predvsem Klemen Prepelič in z dvema trojkama motiviral soborce, da so začeli množično zadevati, in po treh četrtinah so zaostajali le še za dve točki. Nato pa je dve pristavil še G. Dragić, ki je do 33. minute dosegel le pet točk ob metu iz igre 2:11. Pri vodstvu s 70:63 dobri dve minuti pred iztekom igralnega časa se je Sloveniji nasmihala celo zmaga, a so Brazilci znova strnili vrste in izsilili podaljšek. V njem slovenska ekipa, ki je v drugem polčasu in dodatnih petih minutah igre metala za tri točke kar 11:17, ni našla orožja za Marcela Machada in Varejaa.

»Ponovitev težav v končnici niso takšna težava, življenje smo si zagrenili že veliko prej. Preprosto smo zdivjali in izgubili nadzor nad igro, kar se ne bi smelo zgoditi. Proti Iranu je še šlo, Brazilci pa so znali kaznovati naše napake. Selektor nam je ob polčasu rekel, da se moramo stepsti, to smo storili in se vrnili v igro z norimi trojkami. Zaradi gledalcev mi je žal, da smo na bili na koncu prekratki,« je ocenil Domen Lorbek, ki je zapustil igro v 40. minuti zaradi vnovičnih težav z mečno mišico, a je pojasnil, da je dobil le neprijeten udarec na boleče mesto in da ne gre za hujši zaplet.

O prvem mestu na turnirju bo vendarle odločilo drevišnje merjenje Slovenije z Litvo, ki je premagala Iran z 80:67 (Pocius 12, Kuzminskas 11, Vasiliauskas 10; Nikkhah 15, Haddadi in Jamshidi po 12).