Pokal Adecco: Slovenija za konec premagala tudi Ukrajino

Slovenski košarkarji so v tretjem kolu pokala Adecco premagali Ukrajino s 64:51.

Objavljeno
26. julij 2014 15.57
Posodobljeno
26. julij 2014 19.30
Košarka
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Rogaška Slatina - Slovenska košarkarska reprezentanca je na zadnji tekmi pokala Adecco premagala Ukrajino s 64:51 in osvojila prvo mesto.

Slovenija je imela na obračunu dveh udeleženk svetovnega prvenstva v Španiji precej več dela kot včeraj proti Gruziji in so šele v drugem polčasu odpor Ukrajine.

Selektor slovenske reprezentance Jure Zdovc se je odločil, da danes ne bodo igrali Tomaž Bolčina, Matej Krušič in Domen Lorbek, poleg njih sta bila odsotna tudi kapetan Goran Dragić in Erazem Lorbek.

Domačini so prvo četrtino dobili s prednostjo sedmih točk (15:8) in vodili tudi ob počasu (29:26), nato pa je njihovo igro začasno presekala Ukrajina in v 22. minuti povedla s 30:29. Varovanci Jureta Zdovca so stvari hitro vzeli v svoje roke in si do konca tretje četrtine znova priborili nekaj točk prednosti (43:36), v 36. minuti pa so vodili že za 19 (59:40).

V slovenski reprezentanci je bil najučinkovitejši Klemen Prepelič z 20 točkami, od tega jih je kar 18 dosegel s trojkami (6/7). Pri Ukrajini je bil najboljši strelec Artem Pustovij z 10 točkami.

Slovenci bodo imeli jutri prost dan, v ponedeljek pa sledi odhod na Kitajsko, kjer bodo igrali štiri pripravljalne dvoboje.

Slovenci neučinkovito v dvoboj

Slovenska reprezentanca je tekmo začela v postavi Uroš Slokar, Edo Murić, Miha Zupan, Zoran Dragić in Jaka Klobučar. Domačini v prvih minutah niso bili učinkoviti v napadu in so zgrešili prve štiri mete, prvi točki pa je dosegel Murić s prostima metoma v četrti minuti (2:3).

Gostitelji so v prvih sedmih minutah zgrešili prvi štiri mete za tri točke, nato pa je Klemen Prepelič izkoristil petega in šestega ter poskrbel za prvo vodstvo Slovenije (10:6).

Varovanci Jureta Zdovca so prvo četrtino končali z delnim izidom 5:0. Jaka Blažič je zadel vse tri proste mete, Mitja Nikolič pa je za konec zabil za vodstvo s 15:8. Domača reprezentanca je v prvi četrtini zadela 2 izmed 5 metov za dve točki, še nekoliko slabša je bila pri metu za tri točke (2/8).

Prepelič in Klobučar svetli točki v drugi četrtini

Slovenski košarkarji so bili tudi v nadaljevanju neprepričljivi in so v prvih petih minutah zadeli le dva izmed sedmih metov. Prvih šest točk v tem delu igre je prispeval Prepelič, ki je bil nezgrešljiv pri metu za tri točke (4/4), Slovenija pa je vodila z 21:12.

Ukrajina je na Prepeličev niz odgovorila s petimi zaporednimi točkami (16:21), njihov nalet pa je ustavil Jaka Klobučar in s svojim nizom šestih točk znova oplemenitil vodstvo domačih (27:18).

Gostitelji so se ob vodstvu za devet točk začeli posluževati metov za tri točke in zgrešili naslednje štiri poskuse, Ukrajinci pa so to izkoristili z delnim izidom 8:2 ter se do polčasa približali le na tri točke (26:29).

V prvem delu je bil pri Sloveniji najbolj razpoložen Klemen Prepelič z 12 točkami, pri Ukrajini pa Artem Pustovij s 6 točkami.

Domači hitro izničili vodstvo Ukrajine

V drugi polčas so bolje krenili Ukrajinci, ki so s štirimi zaporednimi točkami znova povedli (30:29), nato pa je njihovo igro presekala tehnična osebna napaka Sergeja Gladirja, ki je v obrambi želel izsiliti osebno napako.

Slovenija je to znala izkoristiti. Najprej je Jure Balažič zadel enega izmed dveh prostih metov in se v naslednjem napadu oddolžil s trojko, kasneje pa je bil za tri točke uspešen še Murić (35:30).

Varovancem Jureta Zdovca se je v tretji četrtini odprlo pri metih za tri točke. Po Balažiču in Muriću sta zadela še Klobučar in Prepelič, prednost Slovenije pa se je v 28. minuti povečala na devet točk (43:34). Gostitelji so pred zadnjimi desetimi minutami vodili s 43:36.

Prepelič nadaljeval s svojim šovom

Slovenski košarkarji so v prvih dveh minutah zadnje četrtini priborili prednost dvanajstih točk. Znova je domači voz vlekel razpoloženi Prepelič, ki je naprej zadel svojo šesto trojko, nato pa v zadnji sekundi napada povišal na 48:36.

Ukrajinci so bili v zadnjih desetih minutah v povsem podrejenem položaju, Slovenci pa so s številnimi zadetimi meti v 36. minuti povedli za devetnajst (59:40). Domači so se ob visokem vodstvu preveč sprostili in njihova prednost je bila v 38. minuti le še enajst točk (51:62), selektor Jure Zdovc pa je v zadnjih štirih minutah izkoristil dve minuti odmora in svojim varovancem namenil nekaj krepkih besed. Ti so do konca tekme zadržali dvomestno prednost in slavili s 64:51.

Zdovc: V naši igri je preveč nezbranosti

»Z obrambo moram biti zadovoljen, saj smo tekmeca, če na koncu ne bi dobili tistih dveh trojk, spravili skoraj pod 50 točk. Vsekakor je moja želja, da nasprotnika vsaj v eni četrtini omejimo na približno pet točk. Na tem turnirju nam je to uspelo proti Gruziji. S turnirjem Adecco sem zadovoljen, saj sem videl in spoznal kar nekaj reči. Zagotovo nas v prihodnjih tednih čaka še ogromno dela. Nekaj stvari je dobrih, hkrati pa je v naši igri preveč nezbranosti. Mislim, da so igralci v teh treh tekmah dojeli, kaj od njih zahtevamo. Enostavno morajo verjeti strokovnemu štabu, saj vsakokrat, ko smo se nekaj dogovorili in to na igrišču izpeljali, se je končalo dobro. Vsi izleti v neznano, kot jim pravim jaz, pa so bile napake, izgubljene žoge ...« je o tekmi povedal slovenski selektor Jure Zdovc.

 

Pokal Adecco, tretje kolo

Gruzija - Kanada 66:83 (17:17, 15:25, 22:24, 12:17)

(Pačulia in Burjanadze po 11; Heslip 14, Nicholson 13)

Slovenija - Ukrajina 64:51 (15:8, 14:18, 14:10, 21:15)

 

Lestvica

1. Slovenija 3 3 0 251:199 6 točk

2. Kanada 3 1 2 238:238 4

3. Ukrajina 3 1 2 194:209 4

4. Gruzija 3 1 2 204:240 4