Pokal Spar: Pipan z Zlatorogom v napeti končnici ukanil nekdanje varovance

Na prvi četrtfinalni tekmi pokala Spar je Zlatorog z 82:81 premagal Union Olimpijo. Krka je ugnala Helios z 71:63.

Objavljeno
16. februar 2016 20.55
Š. Ro., STA
Š. Ro., STA

Ljubljana - Prve četrtfinalne tekme pokala Spar so najbolj zanimiv obraćun prinesle v Laškem, kjer je Zlatorog premagal Union Olimpijo z 82:81. Hopsi so doma nadigrali Lastovke s 14 točkami razlike, v gosteh pa sta bila uspešna Tajfun in Krka. Državni prvaki iz Šentjurja so ugnali Šenčur kar 83:59, branilci naslova iz Novega mesta pa Helios Suns z 71:63.

Povratni obračuni bodo na sporedu že čez manj kot 24 ur, zmagovalci pa se bodo uvrstili na zaključni turnir, ki bo v dvorani Tivoli v petek in nedeljo, 19. in 21. februarja.

Laščani so z Alešem Pipanom v glavni vlogi pripravili presenečenje zmajema, bodo na naslednji tesni tekmi branili le točko prednosti. Zlatorog je sicer pred lepim številom gledalcev v dvorani Tri lilije do zmage prišel po preobratu v drugem polčasu in premagal 19-kratne pokalne prvake.

Zlatorog je na krilih izjemnega 38-letnega Gorana Juraka ob koncu tretje četrtine nadoknadil kar 13 točk zaostanka (43:56). Z nizom trojk Juraka so imeli dobri dve minuti pred koncem tekme celo sedem točk prednosti (80:73). A v zaključku bi lahko Ljubljančani celo zmagali, vendar je Miha Lapornik (15 točk), ki je bil zadnji četrtini ključni mož Gašperja Potočnika, zapravil zadnji napad. Prvo ime tekme je bil Goran Jurak. Ob metu 6:8 za dve točki in 4:6 izza polkroga (prosti meti 2:4) je dosegel 26 točk, ob tem pa ujel še 12 žog (indeks 35).

Na papirju najmanj zanimiv obračun je bil na Polzeli. Hopsi so po nekaj igralskih okrepitvah v zadnjem času ujeli zmagovalni ritem; proti Lastovki so skupaj z ligo Telemach zabeležili tretjo zaporedno zmago, kar je njihov najdaljši niz v sezoni. Ključna je bila igra v obrambi, saj so Domžalčani dosegli le 52 točk in bili z izjemno uvodnega vodstva s 3:0 vseskozi v zaostanku. Josip Mikulić z 18 točkami in Uroš Godler sta bila najboljša pri domačih, na drugi strani pa sta po 15 točk dosegla Semen Šaškov in Mendus Julević. V primeru končnega uspeha bi se Polzeljani v petek v drugem polfinalu ob 20.30 pomerili z zmagovalcem dvoboja Zlatorog - Union Olimpija.

Na drugi strani razpredelnice sta polfinalu bližje Krka in Tajfun. Zmagovalci zadnjih dveh pokalnih tekmovanj iz Novega mesta so v derbiju četrtfinala v skoraj polni dvorani Komunalnega centra v Domžalah zasluženo in suvereno premagali Helios Suns. Že na začetku so pokazali večjo željo po uspehu in motivacijo, tako da jim domači niso bili kos. V prvem polčasu še kolikor toliko, v nadaljevanju pa je razlika hitro poskočila na dvomestno število. Kanček upanja za povratno tekmo ob 20. uri je Helios Suns ujel v zaključku tekme, ko je Đorđe Lelić zadel trojko skoraj s sredine igrišča.

V negativni seriji ostaja Šenčur Gorenjska gradbena družba. Odkar se je uvrstil v četrtfinale pokala Spar - konec januarja je izločil Portorož, še ni zmagal. Doživel je tri poraze v ligi Telemach, Tajfun pa mu je na domačem parketu zadal še četrtega zaporedoma. Šentjurčani so tako na pragu drugega zaporednega nastopa v polfinalu, kjer se lahko Krki oddolžijo za lanski tesen poraz. Varovanci Igorja Kešlja so vsi po vrsti zaostali za povprečji, v ekipni predstavi Dejana Mihevca pa sta izstopala Sandi Čebular s 17 točkami in Tomaž Bolčina, ki jih je dosegel 15.