Pokalni polom ni izučil Olimpijinih zvezdic

Zlatorog, Rogaška in Krka prepričljivo opravili delo ob začetku lige Telemach za prvaka.

Objavljeno
20. marec 2016 21.43
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Ljubljana – Najnižjo od treh prepričljivih zmag v uvodnem kolu lige Telemach za prvaka so dosegli košarkarji Zlatoroga, vendar so bili po njej presrečni. Še tretjič so v mesecu dni ugnali Union Olimpijo in jo približali manjvrednostnemu kompleksu. V ponovitvah polfinala lanskega DP pa sta Rogaška in Krka gladko opravili s Heliosom in Tajfunom.

Nedavna poraza z Laščani v četrtfinalu pokala Spar nista prav nič izučila stožiškega moštva. V njem je debitiral Nikola Pavličević ter s 14 točkami (za dve 2:2, za tri 3:4), po tremi skoki in asistencami prekosil večino soigralcev, a kaj, ko so Luka Rupnik, Dawan Robinson, Gregor Hrovat, Mitja Nikolić, Vasilije Vučetić, Sašo Zagorac in Blaž Mahkovic skupaj zmogli le dve točki več, Blaž Mesiček pa sploh ni vstopil v igro. Pri Zlatorogu so medtem domala vsi nosilci igre s skoraj 39-letnim Goranom Jurakom (14 točk in 10 skokov) na čelu prispevali pričakovan delež, izjemna dodana vrednost pa je bil novinec Chris Booker (21 točk in 7 skokov), ki je bil nerešljiva uganka za gostujočo zasedbo.

Zlatorog je po vodstvu z 48:41 sicer zaostal z 51:55, toda po zadnjem izenačenju na 68:68 zasenčil tekmeca in vodil s 85:73. Na koncu so laški košarkarji metali za tri točke 12:28 (Booker 3:4, Jeftić 3:6, Barič 2:3, Jurak 2:4), v primerjavi s 7:16 gostov, dobili skok z 42:34 in izgubili štiri žoge manj, zato je bil njihov trener Aleš Pipan zadovoljen: »Čeprav se je liga za prvaka šele začela, nam zmaga ogromno pomeni, saj je dokaz, da smo na pravi poti. Nismo igrali brezhibno, vendar borbeno. Bolje smo skakali, v napadu pa smo bili bolj zanesljivi.«

Krka je pred vključitvijo v DP privabila kapetana prvakov Dragišo Drobnjaka, ki je kot vedno dal vse od sebe, vendar ni bil odločilni dejavnik poraza Tajfuna. Prevladala je precej večja »dolžina« novomeškega moštva. Ob pričakovanem deležu Jureta Lalića in Iva Ivanova so košarkarji s klopi prekosili šentjurske rezerviste z 38:18, največji delež pa sta prispevala Žiga Dimec (18 točk in 6 skokov) in Luka Lapornik (za tri 4:5). Novomeščani so v 13. minuti vodili s 35:20 in dovolili Tajfunu, da se je približal na 50:51, dve minuti pred koncem pa imel že 22 točk naskoka (83:61). Med tremi gostujočimi novinci je izstopal Terell Parks (za dve 5:7 in 4 skoki), toda branilce naslova je drago stala slabša igra v prvi in zadnji četrtini, ki so ju izgubili z identičnih 18:26. »Vseskozi smo vodili, toda proti čvrsti conski obrambi Tajfuna smo potrebovali dve zaporedni trojki oziroma koš ob osebni napaki. To nam je na začetku zadnje četrtine uspelo in pobegnili smo tekmecem,« je poudaril Krkin trener Vladimir Anzulović.

Najbolj prepričljivo je svoje delo opravila Rogaška. Državni podprvaki so v soboto začeli nekoliko počasneje in zaostali z 11:16, z nizom 14:0 pa so si že zagotovili obetavno prednost, ki so jo vseskozi nadgrajevali, vse do 59:42 v 31. minuti. Domžalčani so se po porazu pridušali, da so pogrešali Željka Zagorca, Martynasa Andriuškevičiusa in Luko Vončino ter da jim je primanjkovalo košarkarjev (pri učinku igralcev s klopi so bili slabši z 9:31) za enakovredno bitko s Slatinčani, pri katerih sta izstopala Milivoje Mijović (za dve 4:4, za tri 3:5 in 7 skokov) in Tadej Ferme (za tri 4:5). »Zmago smo dosegli po zaslugi dobre obrambe in upravičili vlogo favorita. Videlo se je, da naša Američana Cory Remekun in Davis Darwin nista najbolje pripravljena, vendar so drugi igralci znali stopiti v ospredje,« je ocenil trener Rogaške Damjan Novaković. Njegov domžalski kolega Jakša Vulić je potožil: »Pričakoval sem, da bodo naši fantje igrali z več energije. To jim po tekmi zamerim. Ob tem smo zelo slabo izkoriščali mete, kombinacija obojega pa ne more prinesti boljšega rezultata. Ne glede na vse moramo gledati naprej in se osredotočiti na dvoboje, ki nas čakajo. Čim prej se bomo poskusili zbrati v popolni zasedbi.«