Pokrovitelj pokala Spar okrcal Džikićeve manire

Zaradi dirigiranega žreba se Krka in Union Olimpija do finala pokala ne moreta srečati.

Objavljeno
22. januar 2015 22.42
LJUBLJANA SLOVENIJA 02.03.2010 MERVIC IGOR GENERALNI DIREKTOR SPARA FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Udeležencem lige ABA se že od nekdaj ni treba prebijati skozi uvodnih pet kol pokala Spar, saj imajo rezervirano mesto na finalnem turnirju. Krka in Union Olimpija pa bosta od 18. do 21. februarja v Laškem uživali še dodaten privilegij. Žreb so prilagodili, da se ne bi srečali vse do finala.

Ker takšna dirigiranost postopka ni povsem v skladu z duhom pokalnih tekmovanj in tudi tokrat slišano željo, da bi videli čim več presenečenj, je predsednik KZS Matej Erjavec pojasnil: »Do spremembe ustroja je prišlo na zamisel vodilnih mož Krke, ki so se med prvimi ponudili, da bi pripravili turnir. Izrazili so pomislek, da se je težko lotiti zahtevnega projekta ob negotovosti za domače moštvo.« In pri ločitvi favoritov je ostalo, čeprav je vlogo gostitelja prevzel Zlatorog. Laščani se bodo za začetek pomerili s Šenčurjem GGD, v primeru zmage pa bi jih čakal zmagovalec dvoboja Union Olimpija – Slovan.

Žreb je obema vodilnima slovenskima moštvoma za uvod namenil lokalna derbija. Slovanovci so resda lani izpadli iz lige Telemach in zdaj zasedajo 6. mesto v 2. SKL, torej so dve stopnički nižje kot Kolpa Črnomelj, ki se bo v krstnem nastopu med pokalno elito pomerila z novomeškimi »velikimi bratranci«. »Poleti smo se dogovorili za sodelovanje s Krko. Posodila nam je tri nadarjene mlade košarkarje in trenerja Vladimirja Anzulovića, ki se bo v Laškem pomeril z Aleksandrom Džikićem,« je bil presenečen od razpletu predsednik Kolpe Črnomlja, Aleš Puhar.

Poleg dveh moštev iz lige ABA in dveh drugoligašev se bodo med najboljšo pokalno osmerico sezone predstavili še štirje člani lige Telemach, med njimi vodilna Tajfun in Zlatorog. Laščani imajo kot prireditelji kajpada svoje ambicije. »Ne želimo le prispevati svojega deleža k popularizaciji košarke v Sloveniji, v kateri smo prisotni že 45 let, ter počastiti 20-letnice dvorane Tri lilije in 190 let pivovarstva v našem kraju. Smo eden od petih klubov, ki so doslej osvojili pokalno lovoriko, in storili bomo vse, da bi se ponovilo leto 2004,« je zagotovil predsednik Zlatoroga Miro Firm.

Oči bodo uprte tudi v Šentjurčane, saj so v DP zmagali v vseh 13 dosedanjih nastopih in med drugimi ugnali Krko v Novem mestu. Če bodo ohranili ritem, bi se lahko celo uvrstili na seznam zmagovalcev pokala Spar, na katerem kraljuje Union Olimpija z 19 naslovi. Po eden je pripadel polzelskim Hopsom, Zlatorogu. Heliosu in Krki, ki je v lanskem finalu v Mariboru premagala Olimpijo s 83:70. Z nadaljevanjem niza bi Tajfun bržkone ustregel direktorju podjetja Spar Slovenije Igorju Merviču, ki vedno pričakuje svež pokalni veter.

»Upam, da bomo videli čim več presenečenj. Kot prireditelji že 15 let skupaj pišemo lepo zgodbo s KZS in vnovič bomo stali ob strani tudi reprezentanci. Izbor Laškega sovpada z lanskim odprtjem naše trgovine v tem mestu, pričakujem pa, da bo Krkin trener Džikić pokazal več spoštovanja do protokola prireditve, kot ga je lani,« je dejal Mervič.

Pari četrtfinala – sreda, 18. februarja: Union Olimpija – Slovan, Zlatorog – Šenčur GGD; četrtek, 19. februarja: Helios – Tajfun, Kolpa Črnomelj – Krka; polfinale – petek, 20. februarja: Olimpija/Slovan – Zlatorog/Šenčur, Helios/Tajfun – Kolpa/Krka; sobota, 21. februarja: finale.