Poligralec odkriva skrivnosti lige NBA

V ligo NBA je prišel kot eden največjih talentov, vendar Lonzo Ball v dresu Los Angeles Lakers igra precej nestanovitno.

Objavljeno
03. december 2017 11.00
Posodobljeno
03. december 2017 11.00

Nikakor ni prvi košarkar, ki mu drugi ljudje z arašidi v rokah pridigajo, kako naj igra in kako naj meče na koš.

V ligo NBA je prišel kot eden največjih talentov v zgodovini, vendar Lonzo Ball na prvih tekmah v dresu Los Angeles Lakers igra precej nestanovitno, zato košarkarski analitiki niso povsem prepričani, v katero smer bo šla njegova profesionalna kariera. Kajti včasih podira zgodovinske rekorde, kakšen drug večer pa povsem razočara.

Prvih šest tednov med profesionalci je Lonzo Ball preživel na vlaku smrti s številnimi vzponi in padci. Zbral je že dva trojna dvojčka, kar mu je uspelo celo kot najmlajšemu košarkarju v zgodovini lige NBA pri vsega 20 letih in 23 dneh. Toda kaj, ko je njegove strelska učinkovitost zgolj 30,9-odstotna, v povprečju pa doseže le devet točk, njegovi Los Angeles Lakers pa imajo pičlih osem zmag na dvajsetih tekmah. Na preporod najslavnejše košarkarske franšize bo tako treba še malce počakati.

Kot pri vseh drugih življenjskih področjih se je večina obregnila ob Ballove slabe predstave, dobre pa so kar spregledali. »Na kritike se ne oziram. Moja naloga je samo, da poskušam napredovati na vsaki novi tekmi. Zagotovo pa imam nekaj težav, saj prvič igram v ligi NBA,« se pred kritikami brani ameriški mladenič, ki spada med igralce z najslabšim metom med profesionalci v ligi NBA.

Pod drobnogledom je tudi zaradi očeta LaVarja Balla, nekdanjega tekmovalca v ameriškem nogometu in sedanjega poslovneža, ki s svojimi neprimerni in absurdnimi komentarji v javnosti in razvpitim obnašanjem pritegne veliko pozornosti, a mnogi ga imajo za čudaka, kar sinu v lig NBA prav nič ne pomaga. Lonzo Ball poskuša popraviti vtis vsaj tako, da na vprašanja o očetu odgovori s kakšno šalo, ali pa pozornost preusmeri drugam. Nazadnje je Ball starejši spet zablestel ta teden, ko je s popačenim glasom razlagal, kako je njegov sin nedvomno najboljši organizator igre v ligi NBA.

Čeprav je nesporni talent, ima Ball precej nenavaden met, zato ga ob tesnem pokrivanju nasprotnikove obrambe težko unovči z boljšo učinkovitostjo. Ker je blestel v študentski ligi in je prišel med profesionalce kot eden najbolj opevanih mladeničev, se nanj podrobno pripravi vsaka nasprotnikova obramba, ob pomanjkanju kakovostnih posameznikov pri LA Lakers pa vsi pričakujejo, da bo Ball vse tekme lastnoročno odločal v korist Jezernikov. Precej lažje bi zadihal, če bi imel zraven še kakšnega zvezdnika, ki bi bil zmožen vsak večer prispevati več kot dvajset točk. Kljub temu se lahko pohvali, da že zdaj doseže malce več kot sedem skokov in asistenc na tekmo, kar je precej spodbuden podatek.

»Njegov problem je, da meče samo z leve strani telesa, zato končuje napade samo na levi strani, saj ima na desni strani preveč dela s prenašanjem žoge v idealen položaj za met. Prav zato ga je za samo polovico igralca, namesto da bi vodil moštvo z bolj raznovrstno igro,« je dejal nekdanji košarkarski junak Charles Barkley. »Precej bo moral spremeniti svojo igro, če bo želel postati vrhunski igralec.«

Očitno ga bolj od dežurnih kritikov cenijo košarkarski kolegi v drugih klubih. Pred zlobnimi opazkami sta ga zaščitila Stephen Curry in Kevin Durant, zvezdnika Golden State Warriors. »Težko se spopada s pritiskom, kar velja za vse novince. Pred njim je dolga pot privajanja, saj mora najti svojo igro in pravo vlogo v ligi, da se bo počutil povsem sproščeno. Nikakor ni prvi košarkar, ki mu drugi ljudje z arašidi v rokah pridigajo, kako naj igra in kako naj meče na koš. Mislim, da sam zelo dobro ve, kaj mora spremeniti, če sploh kaj,« je rekel Curry in pristavil: »Vedno sem trdil, da ima izjemen talent, prav tako se vidi, da ima košarko zelo rad in uživa med igranjem, zato sem prepričan, da ga čaka odlična prihodnost. Upam, da niste na enak način ocenjevali moje kariere po prvih dvajsetih tekmah v ligi NBA.«

Podobno je govoril Durant, saj je opozoril, da je Ball mlad fant, ki ima še vse pred seboj. »Lonzo je novinec, zdaj se še uči in odkriva vse skrivnosti košarkarske igre,« je povedal ameriški zvezdnik. »Samo predstavljajte si, da imate zgolj dvajset let, na vas pa sloni celotna igra Los Angeles Lakers. Povsem dobro mu gre in še mnogo boljši bo, ko se bo privadil na novo okolje.«