Polovica jih trenira le zvečer

Liga Telemach Pri Šenčurju niso pričakovali, da bodo merili na ligo za prvaka.

Objavljeno
21. januar 2016 00.12
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Ljubljana – Košarkarji Tajfuna v prejšnji sezoni niso le marsikomu pokazali, da v slovenski košarkarski ligi ni več nedotakljivih, marveč so s tem tudi sprostili tekmece, ki so vrsto let ob večinski prevladi Krke in Uniona Olimpije cilje postavljali nižje. Spremenjene razmere na košarkarskem trgu v prvem delu lige Telemach v tej sezoni s pridom izkorišča tudi Šenčur.

Gorenjski klub, ki je lani ostal pred vrati lige za prvaka, v marsičem spominja na lansko uspešnico iz Šentjurja, bodisi po celo zanj presenetljivo dobrem začetku sezone kot tudi statusih igralcev, med katerimi jih je večina polprofesionalcev. Eden redkih, ki trenira dvakrat na dan, je Smiljan Pavič, član zlatega slovenskega rodu z EP za mlade leta 2000 in svojčas tudi članski reprezentant, ki je lani ostal v Šenčurju, četudi ni pričakoval takšnega štarta v sezono 2015/16.

»Razen mene le Miloš Miljković, Petar Jokić, Jan Špan in najnovejša okrepitev Sven Smajlagić trenirajo dvakrat na dan, vsi drugi le zvečer, medtem ko se nam najstarejši Jure Eržen pridruži trikrat na teden. Žal je to realnost slovenske košarke, razmere in plačilna sposobnost klubov pač ne dopuščajo več, da bi bili vsi profesionalci. Kdor ima vsaj urejene razmere v klubu, lahko dobi igralce za precej nižje zneske kot nekoč in če imaš srečo, da stečejo tudi druge stvari, imaš lahko dobro sezono. Kot lani Tajfun,« 35-letni Pavič poudarja, da se bo treba sprijazniti z novimi okoliščinami, ki so kajpak posledica pomanjkanja denarja na vseh ravneh, zaradi česar se je močno povečalo predvsem neskladje med evropsko in slovensko košarko, medtem ko so se na domači sceni razlike zaradi tega zmanjšale. A vendarle si ne drzne napovedati, da bi tudi v tej sezoni lahko dočakali takšno presenečenje ob razpletu lige Telemach, kot ga je lani pripravil Tajfun.

»Mi si sploh nismo drznili razmišljati o ligi za prvaka, po nekaj tednih smo začutili, da so lahko naše ambicije večje, zdaj pa mislim, da je realno razmišljati o uvrstitvi v zaključne boje. Do konca prvega dela je sicer ostalo še kar nekaj tekem, Zlatorog pa se po menjavi trenerja dviguje. Tu sta še Rogaška in Helios, tako da se bomo za tri mesta, ki peljejo naprej, potegovali vsaj štirje klubi. A letos ne bi stavil na novo presenečenje v DP, mislim, da bo lovorika pristala v rokah enega od moštev, ki igrajo v ligi ABA, saj vendarle odstopajo po kakovosti,« je prepričan Pavič, ki je med kariero igral tudi za grški AEK, ki ga vodi nekdanji slovenski selektor Jure Zdovc. V Šenčurju pač ne želijo preskakovati stopničk, četudi so v klubu pred kratkim pokazali, da si želijo uspeh in tudi zato pripeljali Smajlagića, ki po potrebi ob primarnem položaju visokega branilca lahko igra tudi kot krilo ali organizator igre.

»Vsaka poškodba se nam namreč močno pozna in njegov prihod je bil zato zelo dobrodošel, toliko bolj, ker je vsestranski igralec. Sicer bom čez mesec dni dopolnil 36 let, a mi motivacije ne manjka in tudi telesno še vedno lahko igram košarko na tej ravni,« je povedal Pavič, ki je to potrdil v prejšnjem kolu lige Telemach, ko je v dvoboju z mlado zasedbo Elektre dosegel trojni dvojček (16 točk, 14 skokov in 10 asistenc). »Verjamem, da imamo zdrave ambicije, veliko srečo pa smo imeli tudi s tem, da je med igralci to sezono nastala odlična kemija in da vlada tekmovalni duh. Eržen, ki pride le trikrat tedensko, je zanj najbolj zaslužen, vedno hoče zmagati, pa čeprav na treningu, in je vsem vzor,« razloge za uspešen začetek sezone naniza Pavič.