Ponedeljek kot sodni dan

Gneča brez primere pri pobegu od dna regionalne košarkarske lige ABA.

Objavljeno
04. marec 2016 21.19
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Ljubljana – Če 15. sezona lige ABA doslej ni ponudila razburljivega boja za vrh zaradi dominantnosti Budućnosti, ponuja pravi »masaker« na dnu lestvice. Zaradi skrčenja tekmovanja na 12 moštev bosta namreč prvič izpadli kar dve zasedbi in tudi v zadnjem kolu se jih bo kar šest poskušalo ogniti predzadnjemu mestu. Med njimi tudi Union Olimpija in Krka.

1. Budućnost, 4. Mega Leks in 14. Tajfun, to so edine končne uvrstitve, ki so znane pred zadnjimi sedmimi tekmami rednega dela lige ABA. Le ena pa bo na sporedu konec tedna, saj se je vodstvo tekmovanja (tudi zaradi izida dvoboja Budućnost – Sutjeska, ki je dvignil veliko prahu) vendarle odločilo, da morajo MZT, Union Olimpija, Krka, Igokea, Metalac in Sutjeska, ki se otepajo izpada, stopiti na igrišče istočasno. In ker bo Crvena zvezda pričakala Novomeščane po sinočnjem evroligaškem merjenju moči s Fenerbahčejem v Istanbulu, zaradi katerega ji po predpisih pripada pravica do ustreznega počitka, bo kar šest tekem na sporedu šele v ponedeljek ob 18. uri.

Največ je še vedno odvisno od Sutjeske, saj je doslej zbrala točko manj kot tekmeci, zato bi morala nujno zmagati še v Zadru, kjer pa se bo domače moštvo še vedno potegovalo za peto mesto. V primeru, da bi Črnogorci le pobegnili od predzadnjega mesta, pa bi zelo slabo kazalo Krki. Čaka jo namreč gostovanje pri Crveni zvezdi, ki potrebuje zmago za obrambo drugega mesta in prednost tekme več v domači dvorani v polfinalu končnice s Cedevito, ob porazu in krogih več izenačenih moštev pa bi Novomeščane tepli številni stari grehi. Po dvakrat so namreč izgubili z Olimpijo, Metalcem in Sutjesko, MZT prekašajo zgolj z boljšo razliko v koših v medsebojnih tekmah, dvakrat pa so ugnali le Igokeo.

Zato pa bo danes in jutri živahno na domačih igriščih. Po sredinem porazu košarkarjev Šenčurja GGD na Polzeli se lahko Helios in Zlatorog pridružita Tajfunu, Krki, Unionu Olimpiji in Rogaški v šestčlanski ligi Telemach za prvaka že kolo pred koncem ogrevalnega dela DP. Laščani bodo obiskali Elektro, ki je edino zmago dosegla v petem kolu proti Hopsom in ob 13 porazih v povprečju zaostala za tekmeci za 41 točk, Domžalčani pa v lokalnem derbiju Lastovko. Obe zasedbi sta potrdili dobro formo na sklepnem turnirju krstne sezone pokala Alpe Adria. V sredinem finalu je Helios ugnal Zlatorog s 66:63, tretje mesto je zasedel Zagreb, četrto pa slovaška Prievidza.

Mariborska dvorana Tabor pa bo prizorišče finalnega turnirja pokala KZS za košarkarice. Lovoriko brani Athlete Celje, ki jo je doslej osvojil desetkrat in bo imel priložnost, da se na vrhu večne lestvice izenači z Ježico, najboljšo v letih 1992–2002.

Pari zadnjega kola rednega dela lige ABA, nedelja: Cedevita – MZT (19); ponedeljek: Union Olimpija – Partizan (18), Tajfun – Igokea (18), Crvena zvezda – Krka (18), Mega Leks – Metalac (18), Zadar – Sutjeska (18), Budućnost – Cibona (21); vrstni red: Budućnost 22:3, Crvena zvezda 19:6, Cedevita 18:7, Mega Leks 16:9, Partizan 12:13, Cibona in Zadar po 11:14, MZT, Union Olimpija, Krka, Igokea in Metalac po 10:15, Sutjeska 9:16, Tajfun 7:18.

Pari 17. kola lige Telemach, danes: LTH Castings – Rogaška (17), Elektra – Zlatorog (19), Lastovka – Helios Suns (19.30), Portorož prost; odigrano v sredo – Hopsi Polzela : Šenčur GGD 84:81.

Finalni turnir pokala KZS za košarkarice, danes: Maribor – Triglav (18), Grosuplje – Athlete Celje (20.15); finale: nedelja ob 17.30.