Ponovitev finala 2000 ne bi bila senzacija

Krka in Zlatorog pričakujeta polfinale državnega prvenstva v košarki samozavestno in s prednostjo domače dvorane.

Objavljeno
21. maj 2016 17.02
Olimpija-Laško Ljubljana 17.2. 2016 [košarka]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Košarkarji Tajfuna so bili prijetna muha enoletnica, toda po četrtfinalnem izpadu so edini v zgodovini slovenskega DP poleg Krke leta 2004, ki se v naslednji sezoni po osvojitvi naslova niso uvrstili med najboljšo četverico. Za spraznjeni prestol se bodo danes začeli potegovati prvi štirje nosilci končnice: Krka (1) proti Heliosu (4), Zlatorog (2) pa proti Unionu Olimpiji (3).

V četrtfinalu je bila prednost tekme več v domači dvorani velikega pomena, za Ljubljančane in Domžalčane je imela bržkone celo odločilno težo. V polfinalnih dvobojih do dveh zmag pa nanjo ne bodo mogli računati, saj bo pripadla njunima tekmecema, ki jo bosta prav tako poskusila temeljito izkoristiti. Krka je od šestih nastopov v dvorani Leona Štuklja v ligi za prvaka in četrtfinalu proti Šenčurju GGD izgubila le enega (proti Olimpiji), Zlatorog pa je v istem obdobju ugnal prav vse obiskovalce Treh lilij. Oba sta pokazala obilo čvrstosti, tako telesne kot psihične, tudi v izločilnih dvobojih pokala Spar, v katerih sta se v četrtfinalu srečala prav z istima moštvoma in ju po dvakrat spravila na kolena. Novomeščani so prekosili Helios z 71:64 in 71:65, Laščani pa Olimpijo z 82:81 in 76:71, tako da po razdelitvi izkupička v ligi Nova KBM za prvaka vodijo s 3:1 v zmagah. Se lahko torej ponovi leto 2000, ko sta se v finalu pomerila Krka in takratna Pivovarna Laško? Po prikazanem doslej repriza ne bi bila nikakršna velika senzacija.

V Stožicah in Domžalah kajpada vztrajajo, da še zdaleč niso rekli zadnje besede, toda v polfinalu bodo morali premagati tudi velike notranje ovire. Helios tare epidemija poškodb, zaradi katerih je v četrtfinalu igral brez Željka Zagorca, Aljaža Korošca, Urbana Gorjanca in Martynasa Andriuškevičiusa. Bučno napovedani litovski center je prišel v Slovenijo sredi januarja, a slednjič v našem DP odigral le nekaj stranskih minut na petih tekmah. Nastopil je torej še na eni tekmi manj kot v ligi NBA, v kateri je bil v sezoni 2005/06 član Clevelanda. Trener Jakša Vulić v prihodnjem tednu na bo mogel računati na čudežno okrevanje odsotnih, zato bo ostal pri sedmih za boj pripravljenih možeh. Za Rogaško so zmogli dovolj moči, pravi podvig pa bi bil, če bi bili kos tudi vse bolj prepričljivi Krki. Helios je v ligi za prvaka in četrtfinalu dosegal 71,9 točke na tekmo (Krka 78,7), zato bo zanj izjemnega pomena obramba.

Najučinkovitejši zasedbi zadnjih tednov sta bili Union Olimpija (82,8) in Zlatorog (78,9), ki ima v krilu Jamarju Abramsu najnevarnejšega strelca slovenskih igrišč. Ljubljanski odgovor zanj je Sava Lešić, ki je v 13 tekmah le enkrat dosegel manj kot 13 točk (7 na drugi tekmi s Tajfunom), ob tem pa je v povprečju zbral 8,3 skoka. A kaj, ko so njegovi soigralci še bolj nepredvidljivi kot vreme pri nas in se pretirano zanašajo na minute navdiha, ki marsikdaj niti ne pridejo. Laščani precej bolje vedo, do kam sežejo meje njihovega talenta. Če ne gre drugače, jih opozorita superizkušena Gregor Jurak in Chris Booker.

Zanimivo je, da se je v 25 letih slovenskega DP v polfinale uvrstilo kar 18 klubov. Med njimi krepko prevladuje letošnja najboljša četverica: Union Olimpija s 24 nastopi, Zlatorog (16), Krka (15), ki ima najdaljši aktivni niz devetih zaporednih prebojev med elito, in Helios (13). Za njimi so Slovan (8), ki je letos izpadel v 3. SKL, Hopsi Polzela (6) in zdajšnji tretjeligaš Postojna (4), marsikatero moštvo pa najdemo še nižje (Idrijo v 4. SKL) ali celo v deponiji pozabljenih »opuščenih programov«.

Para prvih tekem polfinala lige Nova KBM, danes (na dve zmagi): Krka – Helios Suns (18), Zlatorog – Union Olimpija (20).