Pot proti Finski bodo začeli s kratkim korakom

Košarka: Univerzitetna selekcija Rusije bo v nedeljo prva tekmica slovenske reprezentance med pripravami na EP.

Objavljeno
28. julij 2017 20.02
Igor Kokoškov - selektor slovenske košarkarske reprezentance 20.avgusta 2016 [Igor Kokoškov,selektorji,šport,košarka,Slovenija]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Še tako dolga pot se vedno začne s kratkim korakom, pravi stari rek, ki so se oklenili tudi slovenski košarkarski reprezentanti. V nedeljo ob 20. uri, 32 dni pred začetkom EP, bodo v Rogaški Slatini odigrali prvi pripravljalni dvoboj, tekmica pa bo krepko pod ravnijo, ki ga pričakujejo v Helsinkih in Istanbulu – univerzitetna selekcija Rusije. Toda bolj kot kakovost gostov bo štelo, kaj bodo pokazali sami.

Brez Gorana Dragića, ki se bo tako kot Žan Mark Šiško pridružil izbrani vrsti prihodnji teden na tretjem pripravljalnem ciklu v Zrečah, in prave uigranosti preostalih 17 kandidatov za nastop na eurobasketu je kajpada težko pričakovati vrhunsko predstavo. Vprašanje je tudi, kako resno bodo slovenski košarkarji vzeli ruske študente, ki se pri nas pripravljajo na poletno univerzijado v Tajpeju, in o katerih je nemogoče izslediti kakšno informacijo celo v medijih iz njihove domovine. Celotna košarkarska pozornost je pač namenjena »pravi« izbrani vrsti Rusije, ki se je pod vodstvom selektorja Sergeja Bazareviča v ponedeljek zbrala v predmestju Moskve.

Toda pozitivna napetost med slovenskimi reprezentanti – tako med staroselci kot med novinci v moštvu – bi vendarle morala biti več kot zadostna. Kot preverjeni profesionalci namreč zelo dobro vedo, da bo na poti do 12 vozovnic za EP ne bo bližnjic ter da jih lahko v soočenjih z gostiteljico skupine A Finsko, Poljsko, Grčijo, Islandijo in Francijo drago stane sleherna sekunda premajhne zavzetosti pri vadbi. Kaj šele v izločilnih dvobojih v Istanbulu, v katerih bodo odločale najmanjše malenkosti.

»Košarkarji se kot vedno že nekaj časa veselijo prve tekme po 12 dneh skupne vadbe, saj bo popestrila vsakodnevno enoličnost priprav. Trenerji pa jo pričakujemo z drugačnimi občutki. Počasi polagamo kamenčke, s katerimi moramo sestaviti mozaik. Uvodne treninge smo namenili osvežitvi košarkarskih osnov in vključitvi vseh košarkarjev v moj sistem dela, saj imamo v primerjavi z lanskimi kvalifikacijami za EP kar osem novih obrazov: Luko Dončića, Anthonyja Randolpha, Erazma Lorbka, Alekseja Nikolića, Blaža Mahkovica, Luko Rupnika, Gregorja Hrovata in Blaža Kosija,« pravi selektor Igor Kokoškov, ki bo moral v naslednjem mesecu prečrtati sedem imen, a, kot pravi, si ni začrtal nikakršnih rokov za skrajšanje seznama igralcev.

Selektor se bo tudi letos soočil z nekoliko šibkejšim naborom ogrevalnih tekmecev, kot smo ga bili vajeni v preteklosti. Pred lanskimi kvalifikacijami za EP se je Slovenija uvodoma preizkusila proti Portugalski, nato med drugim proti Belgiji, Avstriji, Islandiji, Veliki Britaniji in vse skromnejši Makedoniji, saj so imele najboljše reprezentance stare celine drugačen ritem zaradi olimpijskih kvalifikacij in iger v Riu. Letos pa ji hodijo navzkriž težave z direktorjem reprezentance. Matjaž Smodiš namreč zaradi težav s potnim listom novembra ni potoval na žrebanje skupin za eurobasket, po katerem se vodje izbranih vrst glede na razplet nemudoma lotijo dogovarjanja o pripravljalnih dvobojih, kmalu nato pa se je razšel z vodstvom KZS in še ni dobil ustreznega naslednika.

Po kolektivni improvizaciji se bodo slovenski košarkarji uigravali proti moštvom z »vzhodnega bloka«: v devetih ogrevalnih nastopih jim bo kar trikrat prekrižala pot Hrvaška, od vseh tekmecev pa se je le Češka uvrstila v četrtfinale EP 2015. Hrvati, Turki in Izrael so tako kot Slovenci izpadli v osmini finala, Ukrajinci so obtičali že v skupinskem delu tekmovanja, Madžari pa so se letos šele drugič v 48 letih prebili med elito stare celine.

Pripravljalni tekmeci Slovenije – nedelja ob 20. uri v Rogaški Slatini: študentska selekcija Rusije; petek, 4. avgusta v Mariboru: Madžarska; nedelja, 4. avgusta v Mariboru: Češka; sobota, 12. avgusta v Opatiji: Hrvaška; nedelja, 13. avgusta v Opatiji: Ukrajina, petek, 18. avgusta v Tel Avivu: Izrael; sobota, 19. avgusta v Tel Avivu: Turčija; četrtek, 24. avgusta v Ljubljani: Hrvaška; petek, 25. avgusta v Ljubljani: Hrvaška (za zaprtimi vrati).