Prebili led in si odprli vrata za napredovanje

V uvodnem kolu EP za igralce do 20. leta je Slovenija prepričljivo ugnala Italijo, drevi s Švedsko.

Objavljeno
13. julij 2012 13.28
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Domžale – Z zmago v uvodnem nastopu so slovenski košarkarji do 20. leta domala že uresničili prvi cilj na evropskem prvenstvu, napredovanje v drugi del tekmovanja. Po zmagi nad Italijo v polni dvorani Komunalnega centra pa kajpada želijo predstaviti svoje sposobnosti še v naslednjih dvobojih v skupini D – danes proti Švedski in jutri proti Litvi.

Po otvoritveni slovesnosti EP – prvenstvo je odprl predsednik republike Danilo Türk, nastopajoče pa so pozdravili tudi prvi mož FIBA Europe Olafur Rafnsson, predsednik KZS Roman Volčič in domžalski župan Toni Dragar – so izbranci Zmaga Sagadina hitro pokazali, da njihovi ambiciozni načrti niso le mrtva črtka na papirju. Italijani, pri katerih v vlogi vodje reprezentance nastopa nekdanji odlični center Walter Magnifico, so se znašli v težavah že zaradi pomanjkanja visokih košarkarjev, saj imajo le dva dvometraša, pa še ta merita »le« 204 cm. Slovenija je s šestimi igralci nad dvema metroma najprej razgalila tekmečeve slabosti prek Žige Dimca (208 cm), ki je prispeval šest točk k vodstvu s 13:8, ter nato še s koši in skoki njegovega klubskega soigralca pri Zlatorogu Alena Omića (213 cm).

Ker naši mladci zaradi pričakovanja krstnega nastopa in neugodnih prehodov Italije od posamične k široki conski obrambi niso mogli računati na rafale z zunanjih položajev, so sistematično nabirali prednost z dobrim skokom, ki so ga v prvem polčasu dobili kar s 25:10 in ujeli devet žog pod tekmečevim obročem. Lepo bero točk so si zagotovili še s prodori, pri katerih je bil dejaven predvsem organizator igre Luka Rupnik, zaostajati pa ni želel niti kapetan moštva Klemen Prepelič, čeprav ni imel vrhunskega strelskega večera; je pa svoje trojke pravočasno razporedil.

V 14. minuti je tako slovenska izbrana vrsta vodila z 32:22 in odšla na glavni premor z izdatno mero spodbude. Toda obetavna prednost jo je očitno uspavala, kar so Italijani učinkovito izkoristili in v manj kot petih minutah nadaljevanja izenačili rezultat na 46:46. To je bilo zadostno in pravočasno opozorilo. Po Prepeličevi tretji trojki za 51:47 so tribune že lažje dihale, Omić je dvakrat zapored pokazal, kako je v Laškem izpilil svojo centrsko tehniko, Marko Pajić pa z dvema nasprotnima napadoma povišal naskok na 61:48 v 29. minuti. Pot do uspeha je bila s tem odprta in tri minute pred koncem je Slovenije vodila že z 79:59.

»Dobro je, da smo začeli z zmago, toda z igro nisem zadovoljen. Tekma se je namreč odvijala v valovih. Po vsakem obetavnem vodstvu smo popustili, čeprav sem mislil, da smo se med pripravami otresli takšnih slabosti. Na trenutke igramo dobro, a so nihanja prevelika. V naslednjih tekmah moramo igrati bolje,« je ocenil selektor Zmago Sagadin. Danes ob 20.45 se bo Slovenija pomerila s Švedsko, ki je včeraj izgubila z Litvo z 71:80, v njenih vrstah pa se je izkazal branilec Marcus Eriksson s 30 točkami in metom za tri točke 6:10.