Pred koncem priprav proti najvišjim tekmecem

Slovenija drevi ob 20. uri v Stožicah proti Črni gori in njenemu adutu Vučeviću. Zadnji test pred tekmo s Kosovom.

Objavljeno
27. avgust 2016 01.21
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Marsikaj dobrega (in nekaj slabega) so v minulem poltretjem desetletju doživeli navijači slovenske košarkarske reprezentance. Toda med drugim niso videli, da bi selekcija prestala celotno obdobje pripravljalnih tekem brez poraza.

Drevi ob 20. uri bi lahko v dvoboju s Črno goro v Stožicah vendarle zaokrožila uspešni niz. Če prištejemo še izid dvoboja za zaprtimi vrati z Makedonijo, bi bil lahko njen končni izkupiček kar 9:0. Toda, pozor! Pregledovanje statistike tik pred začetkom kvalifikacij za euro 2017 ima izključno razvedrilni namen brez prevelike teže.

Spomnimo se lahko denimo leta 2003, ko je Slovenija med pripravami na EP okusila le en poraz v osmih nastopih. V Atenah jo je prekosila Grčija, medtem pa je v glavnem zbirala skalpe drugokategornikov. Kar štiri tekme je odigrala proti oslabljenim klubskim moštvom brez reprezentantov (Pivovarni Laško, Zadru, Olympiakosu in univerzi California), kar je za izbrano vrsto že skoraj nedostojno. In kazen je nato hitro prišla na eurobasketu na Švedskem, saj je Slovenijo že v repešažu pred četrtfinalom izločil Izrael, ki ga je v pripravljalnih tekmah dvakrat gladko premagala s 83:64 in 84:78.

Letos vodstvo reprezentance zaradi kvalifikacij za OI in olimpijskega turnirja ni imelo bogate ponudbe tekmecev, se je pa vsaj v širokem loku ognila Kosovu (v sredo prvemu tekmecu v kvalifikacijah), Bolgariji in Ukrajini, proti katerim se bodo brata Dragić & Co. potegovali za mesto na EP. Po Portugalski, Belgiji, Avstriji, Islandiji, Veliki Britaniji in Makedoniji (dvakrat) bo danes prišla na vrsto še Črna gora, ki je vsaj na papirju najbolj košarkarska med vsemi, saj ima na voljo eno najboljših centrskih zasedb na stari celini in običajno zelo dobrega naturaliziranega organizatorja igre. Vendar se nikakor ne more ogniti otroškim boleznim in doseči omembe vreden uspeh. Na svojem krstnem EP leta 2011 je pristala na 21. mestu, dve leti pozneje je bila 17., na zadnji eurobasket pa se sploh ni uvrstila, saj sta jo pokopala dva poraza z Nizozemsko v kvalifikacijah. V njih pač ni mogla računati na svoja zvezdnika iz lige NBA Nikolo Pekovića in Nikolo Vučevića, pa tudi Taylor Rochestie je igral na precej nižji ravni, kot bi bržkone Tyrese Rice.

Tudi letos ima izkušeni selektor Bogdan Tanjević precej preglavic, a na prvi pogled manjše kot njegovi predhodniki Luka Pavičević, Dejan Radonjić in Duško Vujošević. Robustni Peković, ki od leta 2010 nosi dres Minnesote s povprečjem 12,6 točke in 6,7 točke v ligi NBA, vnovič ne bo igral z rojaki zaradi kroničnih težav z ahilovo tetivo, ki so mu lani dovolile le 12 klubskih nastopov. Tokrat bosta manjkala tako Rochestie kot Rice, zato bo branilsko krmilo prevzel 180 cm visoki Derek Needham, v prejšnji sezoni član Braunschweiga, odslej dirigent Reggia Emilie. Vesela vest za Tanjevića je prihod Nikole Vućevića, potem ko se je pri Orlandu izkazal kot 28. strelec lige NBA (povp. 18,2) in 19. skakalec (8,9), drugi reprezentanti pa so stari znanci iz lige ABA in celo slovenskih moštev: Vladimir Dašić, Bojan Dubljević, Milko Bjelica, Nikola Ivanović, Nikola Pavličević, Marko Todorović, v zadnjih dneh znova poškodovani Suad Šehović ... V pripravljalnih nastopih so premagali Švico s 109:60 in 76:52, Makedonijo s 77:73, Madžarsko z 71:56, BiH z 78:68 ter po podaljšku izgubili z Belgijo z 81:87, tako da optimistično pričakujejo bitke s Slovaško, Gruzijo in Albanijo v kvalifikacijah za EP.

Z reprezentanco Črne gore se je Slovenija doslej pomerila dvakrat in obakrat zmagala v pripravljalnih tekmah (leta 2011 s 86:79, dve leti pozneje z 81:74), selektor Igor Kokoškov kljub temu tokrat opozarja svoje fante: »Črnogorci bodo zagotovo naš najzahtevnejši ogrevalni tekmec. Imajo veliko nadarjenih košarkarjev in zelo posebno moštvo. Veliko poskušajo z visokimi igralci, česar doslej nismo veliko izkusili. Zato se bomo morali prilagoditi, hkrati pa še naprej vztrajati pri našem slogu igre. Fantje so zdravi in pripravljeni, zato pričakujem, da bodo prikazali dobro predstavo.«