Pred tednom dni je zmaga ostala v Tivoliju, kako bo drevi v Stožicah?

Košarkarji Cedevite Olimpije v 1. kolu regionalne lige ABA s Krko. Ljubljančani se bodo potegovali za vrh lestvice, Novomeščani želijo mir v hiši.
Fotografija: Zach Auguste (levo) je bil prvo ime dvoboja za slovenski superpokal s Krko. FOTO: Cedevita Olimpija
Odpri galerijo
Zach Auguste (levo) je bil prvo ime dvoboja za slovenski superpokal s Krko. FOTO: Cedevita Olimpija

Tako kot lani bodo košarkarji Cedevite Olimpije in Krke vstopili v novo sezono lige ABA z medsebojnim soočenjem v Stožicah drevi ob 21. uri. Slovenski derbi bo tudi tokrat dodatno podžgal obe moštvi in iz njiju iztisnil maksimum trenutnih sposobnosti, v 26 kolih pa utegne vnovič udariti na plano že kar tradicionalni razkorak med ambicijami obeh klubov, ki je po združitvi Ljubljančanov z zagrebško Cedevito dobil še bolj prepoznavne razsežnosti.

Pri Cedeviti Olimpiji tako ne skrivajo velike želje, da bi prvič po letu 2011 igrali v polfinalu končnice regionalne elite, medtem ko se Novomeščani po uvrstitvi na 12. mesto v zadnjih dveh sezonah ne želijo tresti v boju za obstanek, (pre)visok vzpon pa bi jim lahko že prinesel preglavice zaradi povečanja apetita navijačev. Letošnja sprememba ustroja v ligi ABA, po kateri bosta v polfinale neposredno napredovala oba prvouvrščena, medtem ko se bodo za preostali vstopnici potegovala moštva med 3. in 6. mestom, je po svoje pisana na kožo Ljubljančanom. V prejšnji sezoni so bili namreč peti za Crveno zvezdo, Budućnostjo, Mornarjem in Igokeo, zdaj pa morajo računati tudi na preporod Partizana po vrnitvi trenerskega čarodeja Željka Obradovića, ki je leta 1992 prinesel Beograjčanom edini naslov evropskega prvaka.


 

Peterica tudi na evropski sceni


Načrti vodilnih mož stožiške zasedbe nedvoumno segajo v najboljšo četverico, saj so po besedah športnega direktorja Sanija Bečiroviča povišali proračun za 10 do 15 odstotkov. Če upoštevamo, da je Cedevita Olimpija po podatkih Ajpesa v koledarskem letu 2020 porabila 1,955 milijona evrov za plačilo vseh košarkarjev in njihovih zastopnikov, bo vendarle potrebovala tudi obilo znanja in spretnosti v bitkah s tekmeci iz Srbije in Črne gore, ki delujejo v povsem različnih poslovnih in pravnih okoljih ter se ogorčeno potegujejo za čim boljše položaje na evropski sceni.



V evroligi bo regijo tudi letos zastopala Crvena zvezda, 19. oktobra bodo oživela igrišča v evropskem pokalu s Cedevito Olimpijo, Budućnostjo in Partizanom, medtem ko bo Igokea nastopala v Fibini ligi prvakov, v katero se je želel uvrstiti tudi Mornar, a se bo moral po izpadu v kvalifikacijah zadovoljiti s pokalom FIBA.
 

Revanša za superpokal


Vodilni slovenski moštvi sta se pred osmimi dnevi že spopadli v Tivoliju za domači superpokal. Z 78:71 (Auguste 23, Pullen 15, Blažič in Ejim po 12; Stipčević 21, Lapornik 11, Kosi 9) je bila uspešnejša Cedevita Olimpija, ki ima tudi tokrat izhodiščno prednost. V ligi ABA bo lahko igrala z vsemi šestimi okrepitvami iz tujine, torej tudi s pred tednom odsotnima novincema, centrom Jackiejem Carmichaelom in krilnim centrom Markom Radovanovićem. Krka se je že uvodoma prilagodila na omejitve za slovensko DP in ima le štiri legionarje, za nameček pa se otepa težav s poškodbami visokih košarkarjev.


»Jurij Macura je med superpokalnim dvobojem dobil močan udarec, nekaj dni ne trenira niti Hasahn French zaradi ugriza v jezik, težave ima tudi Marko Arapović. Naša ekipa pa je sestavljena tako, da čutimo posledice že, če nam manjka pol igralca,« je pojasnil trener Dalibor Damjanović.


1. kolo lige ABA

Petek
Mornar : Cibona 77:87
Crvena zvezda : Split 97:61 (Nejc Barič 5 za Split)
Sobota
Igokea – Borac (17)
Cedevita Olimpija – Krka (21)
Nedelja
Mega – Derby Podgorica (12)
Budućnost – FMP (19)
Ponedeljek
Zadar – Partizan (18)

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: