Pred zborom ostali še brez treh adutov

Košarka:  Odpadli Zoran Dragić, Edo Murić in Jurij Macura, vskočil Blaž Mahkovic.

Objavljeno
19. november 2017 23.36
Košarkarska tekma med Slovenijo in Srbijo 27.avgusta 2015 [Ljubljana,košarka,šport,Stožice]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Navadili smo se, da v slovenski košarkarski reprezentanci ne gre brez odpovedi v zadnjem hipu, letos pa ji močno hodi navzkriž zmeda v evropski klubski košarki. Pred današnjim začetkom priprav za kvalifikacijski tekmi z Belorusijo in Španijo je ostala še brez Zorana Dragića, Eda Murića in Jurija Macure.

Že prej je bilo jasno, da se bo morala Slovenija lotiti prvega cikla kvalifikacij za SP 2019 brez štirih članov zlatega moštva z eurobasketa. Goran Dragić ima namreč obveznosti v ligi NBA, hkrati pa se še ni dokončno odločil, ali bi vendarle še nekoliko vztrajal v reprezentanci. Ker najboljši igralci španskih evroligašev (Reala, Barcelone, Valencie, Baskonie in Unicaje) ne bodo branili barv svoje izbrane vrste, sta odpadla tudi Luka Dončić in Anthony Randolph (slednji si je na koncu celo huje poškodoval stopalo), podobno pa je ukrepal tudi Bamberg z Aleksejem Nikolićem.

Včeraj je moral selektor Rado Trifunović črtati s seznama 14 kandidatov še Eda Murića in mladega Jurija Macuro, ki nista dobila zelene luči Anadoluja Efesa oziroma Baskonie, ter povratnika Zorana Dragića. Po februarski operaciji kolena namreč ni dobil priložnosti za igro pri AX Milanu, zato je v zadnjih tednih pospešeno iskal novega delodajalca. In potem ko se je zanj med drugimi zanimal prav Anadolu Efes, zdaj ga je očitno našel. Dokler ne bo podpisal pogodbe in se ustalil v moštvu, pa se bo razumljivo moral docela posvetiti klubski karieri.

Ker sta selektorju naenkrat ostala skupina le enajstih mož in velika vrzel na mesti krilnega centra, je naknadno vpoklical Blaža Mahkovica, vodilnega strelca lige Nova KBM (povp. 20,2). Na petkovi tekmi z Belorusijo v Stožicah in nedeljskem gostovanju pri Španiji v Burgosu bodo torej na voljo naslednji košarkarji – organizatorji igre Matic Rebec (Jenisej Krasnojarsk), Luka Rupnik (Fuenlabrada) in Žan Mark Šiško (Ilirija), branilci Jaka Blažič (Andorra ), Klemen Prepelič (Paris Levallois) in Miha Lapornik (Zlatorog), krili Vlatko Čančar (Mega Bemax) in Gregor Hrovat (Petrol Olimpija), krilna centra Sašo Zagorac (Sopron) in Blaž Mahkovic (Helios Suns) ter centra Gašper Vidmar (Banvit) in Žiga Dimec (Krka).

»Odločitev klubov, da Edo, Zoran in Jurij ne smejo igrati za reprezentanco, obžalujemo, vendar jo spoštujemo. Moštvu se bo pridružil Blaž Mahkovic, ki v tej sezoni kaže zelo dobre predstave v dresu Heliosa. Gre za košarkarja, ki je sposoben igrati na položaju krila in krilnega centra. Kljub vsem spremembam verjamem, da ima reprezentanca dovolj kakovosti in izkušenj, da bo uspešno začela kvalifikacije,« meni Rado Trifunović pred današnjim zborom v Stožicah.

Pred desetdnevno prekinitvijo klubskih tekmovanj bo Petrol Olimpija danes gostila Šentjur v zadnji tekmi 7. kola lige ABA. Gnalo je bo zadovoljstvo po lepi sobotni zmagi nad Partizanom, do katere je prišla brez Talorja Battla, Jana Barbariča in Erjona Kastratija. Tekma je imela zelo neobičajen potek, saj so Ljubljančani izgubili skok z 32:53 in dovolili gostiteljem kar 24 napadalnih skokov, ob tem pa so zapravili več žog kot tekmeci (17:16). Na sredino lestvice lige ABA pa so se vrnili zaradi boljšega meta (iz igre 43:37 %), predvsem za tri točke (12:30), pri katerem se je odlikoval Jan Špan. Izkoristil je 6 od 11 poskusov in skupaj z Devinom Oliverjem poskrbel, da so se Ljubljančani pobrali po zaostanku 9:22 in 35:45. Na koncu so imeli tudi malo sreče, saj je Novica Veličković zgrešil odločilni met.

»Do konca smo se borili. Mislim, da smo zmagali, ker smo pri zadnji akciji vendarle dobili skok v napadu. Pri tej prvini je namreč Partizan prevladoval vso tekmo. Tudi v obrambi smo dobro opravili delo,« je ocenil Jan Špan. Olimpijin trener Gašper Okorn je dodal: »Že dolgo ni Partizan dosegel tako malo točk s protinapadi. Zato pa so nam veliko težav povzročali napadalni skoki gostiteljev. Toda če so jih v prvih treh četrtinah zbrali 21 skokov, so jih v zadnji le tri.«